A sírból hozta vissza a BL-döntőt a Real Madrid

real madrid, bl döntő
Real Madrid's goalkeeper Iker Casillas (R) holds up the trophy as he celebrates their victory at the end of the UEFA Champions League Final Real Madrid vs Atletico de Madrid at Luz stadium in Lisbon, on May 24, 2014. Real Madrid won 4-1. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
A Real Madrid nyerte a 2013/14-es Bajnokok Ligája döntőjét, miután 1-1-es rendes játékidő után hosszabbításban 4-1-re legyőzte az Atlético Madridot. Diego Simeone csapata egészen a 93. percig vezetett, de a Real Sergio Ramos góljával egyenlített, és a hosszabbításban bedarálta ellenfelét. Carlo Ancelotti Bob Paisley után a második edző, aki három BL-t nyert, a Real Madrid pedig tizedszer lett Európa legjobbja.

Bajnokok Ligája, döntő:
Real Madrid - Atlético Madrid 4-1 (0-1, 1-1, 1-1) - hosszabbítás után
Lisszabon, Luz-stadion
v.: Kuipers (holland)
Real: Casillas - Carvajal, Sergio Ramos, Varane, Fabio Coentrao (Marcelo, 59.) - Khedira (Isco, 59.), Modric, Di María - Bale, Benzema (Morata, 79.), C. Ronaldo.
Atlético: Courtois - Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis (Alderweireld, 83.) - Gabi, Tiago, Koke, Raúl Garcia (Sosa, 66.) - Villa, Diego Costa (Adrián López, 9.).
gól: Sergio Ramos (90+3.), Bale (110.), Marcelo (118.), C. Ronaldo (120.), illetve Godin (36.)
sárga lap: Sergio Ramos (27.), Khedira (45+1.), Marcelo (118.), C. Ronaldo (120.), Varane (123.), illetve Raúl Garcia (27.), Miranda (52.), Villa (73.), Juanfran (74.), Koke (86.), Gabi (100.)

Élő közvetítésünk a döntőről itt elérhető.

Nagy meglepetéssel egyik csapat sem készült a BL-döntőre, bár talán arra kevesen számítottak, hogy hosszú kihagyás után visszatérő Sami Khedira kezdeni fog. Ennek megfelelően a játék képében sem volt sok meglepetés: a Real Madrid birtokolta többet a labdát, de nemhogy helyzetig nem jutott a meccs elején, de az Atlético szokás szerint remekül záró középpályáján sem nagyon tudta átverekedni magát.

Mégis jutott az első percekre is egy kulcsjelenet: Diego Costa a BL-döntőt még annyi ideig sem bírta, mint a Barcelona elleni, bajnoki címről döntő rangadót. A csatár kezdetése mégsem volt jó ötlet egy héttel a sérülése után, 9 perc után cserét kért.

David Villa és Luka Modric harcol a labdáért Forrás: AFP/Gerard Julien

A 20 perctől kevésbé BL-döntős, inkább városi derbis hangulat telepedett a mérkőzésre, az Atlético-játékosok második alattomos belépőjét már heves lökdösődés követte, Raul Garcia és Sergio Ramos lapot kaptak, miközben Fabio Coentrao és Gabi is egymásnak ment. A bunyó meghozta a kedvet a focihoz is, az első komoly helyzet az Atlético előtt adódott, majd Gareth Bale vágtázott végig az Atlético térfelén, de ziccerben mellé lőtt. Aztán megjött a gól is.

A 36. percben egy tizenhatoson belülre visszaemelt labdára feleslegesen lépett ki Iker Casillas, az előrehúzódó Diego Godin Khedirát túlugorva kapura fejelt, a Real kapusa pedig hiába rohant vissza, már csak a gólvonalon túlról tudta visszakanalazni a labdát. Godin a fontos gólok embere, a Barca ellen is ő fejelte az Atléti bajnoki címet érő gólját.


Az Atléti átvette a játék irányítását, a Realt megfogta a gól, kevés volt a jó egyéni teljesítmény, márpedig azt sejteni lehetett, hogy a Realnak ebben van az esélye, mert csapatként nem tudja legyőzni a városi riválist. A szünetig még belefért néhány durva fault, de maradt az Atlético-vezetés.

Bajban a Real

A második félidőben 10 perc kellett a Realnak, hogy valami értékelhetőt mutasson, ekkor viszont kis híján összejött az egyenlítés is. Egy remek Di María-cselsorozat után Ronaldo lőtt szabadot, aminél Thibaut Courtois-nak már védenie kellett, de még mielőtt igazán lendületbe jöhetett volna a Real, gyorsan helyzettel válaszolt az Atlético is.

Egy óra után Carlo Ancelotti óvatos olaszsággal hozzányúlt a kezdőjéhez, a közepesen játszó Khedirát a támadóbb szellemű Isco váltotta, Coentrao helyére Marcelo jött be. A brazil balhátvéd beállásával megélénkült a Real bal oldala, első beadásából Ronaldo egyenlíthetett volna fejjel, de eltelt 25 perc a második félidőből, mire helyzetekben mérhető fölénybe került Ancelotti csapata.

Sergio Ramos a Real Madrid legjobbja volt Forrás: AFP/Franck Fife

Bale két komoly helyzetet is elrontott, a 72. percben Isco került ziccerbe, de nem jött a gól, egyre jobban szorította az idő a Realt. Az utolsó negyedórában már nyomasztó fölényben játszottak, de az Atlético játékosai nem hibáztak védekezésben, mindig odaért valaki közülük. A végén mindkét oldalról megállás nélkül záporoztak a beadások, de a fáradó Atléti-játékosok mindent kifejelgettek, és az egyenlítés csak a 93. percben érkezett, amikor már talán a Real-játékosok sem igazán hittek benne.

Luka Modric tökéletes beadásánál Tiago elszámolta magát, a Bayern elleni elődöntő hőse, Sergio Ramos pedig a jobb alsóba fejelt.


A hosszabbításra teljesen elkészült az erejével az Atléti, a Real folyamatosan nyomás alatt tartotta a kapuját, és Ronaldo némi joggal reklamált büntetőt a 100. percben, amikor szabadrúgása után Gabi könyökkel blokkolt. A Real aztán hozzáfáradt ellenfeléhez, a hosszabbítás második félideje kiegyenlítettebb játékot hozott, mégis ekkor jött a Real BL-győzelmet jelentő gólja.

Az egész meccsen remeklő Di María húzta meg a bal szélen, lövésébe Courtois beleért, a felpörgő labdára a Real leggyengébb játékosa, Bale érkezett a hosszún, és a bal felső sarokba fejelt. Nem túlzás, hogy ez volt Bale első jó megmozdulása a döntő 110 perce alatt.


A lefújás előtt jött a kegyelemdöfés. A 118. percben a Marcelo gyalogolt be a holtfáradt Atléti-védők között a tizenhatoson belülre, és bevágta a Real harmadik gólját. Courtois csak beleérni tudott a brazil cserejátékos lövésébe.


És még nem volt vége: Godin rúgta fel Ronaldót, a sértett higgadtan belőtte a megítélt büntetőt. Ronaldo 17. gólját szerezte az idei BL-szezonban. A végén még összeugrottak a játékosok, Diego Simeone is a pályára szaladt balhézni, amiért a játékvezető kiállította az Atlético edzőjét.

A Real Madrid tizenkét év után először, története során tizedik alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, Carlo Ancelotti pedig Bob Paisley után a második edző lett, aki háromszor is meg tudta nyerni a legrangosabb klubsorozatot. Az Atlético a vereség ellenére nagyszerű szezon futott, a friss spanyol bajnok pillanatokra volt attól, hogy a BL-t is megnyerje.

Ronaldo a mezét is lekapta a gólja után Forrás: AFP/Franck Fife