Társoldalunk:

Megint Dunga lett a brazil kapitány

2014.07.22. 16:57

A játékosként 1994-ben világbajnoki címet nyert Dungát nevezték ki a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

A dél-amerikai ország szövetsége kedden jelentette be, hogy ismét a korábbi kiváló játékosra esett a választás, Dunga ugyanis 2006-tól 2010-ig már irányította a nemzeti csapatot, melytől a 2010-es vb negyeddöntős kudarca után kellett távoznia. Scolarihoz hasonlóan Dunga is defenzív felfogású szövetségi kapitány volt, a dél-afrikai világbajnokságon ő is két védekező középpályással, Gilberto Silvával és Felipe Melóval játszatta a brazil csapatot, amelyben tulajdonképpen csak egy kreatív játékos, Kaká kapott szerepet. A támadók közül Dunga nem bízott Ronaldinhóban, de még Patóban sem, a vébén inkább támaszkodott egy védekezésben is használható Elanóra. 

Ez volt a brazil vb-szereplések történetének első igazi kontracsapata, Dunga egyértelműen az alkalmazkodás mellett döntött: már nem saját erényeikre építettek, hanem a legfőbb esélyes spanyolok lehetséges gyenge pontjára, a kontrajátékra.

Dunga a 2010-es futballvilágbajnokság negyeddöntőjénForrás: AFP/Antonio Scorza


Dunga előző ciklusában 60 mérkőzésen vezette a Selecaót, amely ezekből 42-t megnyert, és 12 döntetlen mellett 6-ot veszített el.

Az eddigi szakvezető, Luiz Felipe Scolari a hazai rendezésű világbajnokság után mondott le, elsősorban a későbbi vb-győztes németektől az elődöntőben elszenvedett 7-1-es vereség miatt, de egy héttel ezelőtti távozásában az is szerepet játszott, hogy a brazilok a bronzmérkőzésen is simán, 3-0-ra kaptak ki a hollandoktól.