Kiből lesz az olasz foci megmentője?

olasz labdarúgó-szövetség elnökválasztás
This photo taken on April 5, 2014 in Vicenza shows Carlo Tavecchio attending a FIFA Women's World Cup qualifyer between Italy and Spain at the Romeo Menti stadium. FIFA asked the Italian Football Federation on July 29, 2014 to investigate over "allegations of racist comments" by Tavecchio last July 25, considered targeting French midfielder Paul Pogba. Tavecchio is currently running for the presidency of the Italian Football Federation.
Vágólapra másolva!
A korosodó Carlo Tavecchio és az újhullámos Demetrio Albertini harcol az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöki posztjáért, de bárki is nyer, a Serie A rosszul jár majd. A klubok egyiküket sem támogatják egységesen, sőt a Juventus és a Roma vezette csoport egyenesen felszólította a jelölteket, hogy vonják vissza a pályázatukat. Hétfőn jön a választás. 

Az olasz labdarúgás súlyos válságon megy keresztül, ha a folyamatokat nem állítják meg, ósdi díszletek között süllyed el a liga.

Miért van szükség az elnökválasztásra?

A válogatott 2010 után 2014-ben is kiesett a világbajnokság csoportkörében, a kudarcért pedig Cesare Prandelli szövetségi kapitány vállalta is a felelősséget, és az Uruguaytól elszenvedett vereség után azonnal lemondott. Az ő példáját követte Giancarlo Abete, az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke is, pedig az ő megbízatása 2017-ig szólt. Az olasz labdarúgás két legfontosabb posztja tehát pillanatnyilag üres, ezért is van szükség a hétfői választásra.

Az olasz futball problémája az, hogy ezt senki sem látta előre, hiszen Abate megbízatása 2017-ig szólt volna. A vb-kudarcot követően azonban új helyzet állt elő, és az eltelt idő nem volt elég, hogy szélesebb konszenzus alakuljon ki bármely jelölt mögött.

Az egyik rasszista, a másik alkalmatlan

Kezdetben a 71 éves Carlo Tavecchio, a szövetség jelenlegi alelnöke számított esélyesnek, az előzetes várakozások a sima győzelmét vetítették elő. A gondok akkor kezdődtek, mikor Tavecchio az olasz amatőr klubok nyári konferenciáján erősen rasszista megnyilvánulásokkal keltette a hangulatot.

Carlo Tavecchio Forrás: AFP/Alberto Lingria



"Példát vehetnénk az angolokról. Ők megrostálják a jelölteket, és csak a profi játékosokat engedik be a bajnokságba. Nálunk mi van? Jön egy Opti Poba [kitalált név], aki a múlt héten még banánt evett Afrikában, és máris a Lazio első csapatában találja magát" – méltatlankodott Tavecchio, akinek a kijelentések hatására drasztikusan csökkent a támogatottsága, elsősorban a magasabb osztályú klubok körében.

Úgy tűnik azonban, hogy ellenfele, Demetrio Albertini sem tudta igazából a maga javára fordítani a helyzetet. A Milan egykori játékosának alig hallgatták meg a javaslatait, jövőben terveivel kapcsolatban nem bontakozott ki érdemi vita.

Demetrio Albertini Forrás: AFP/Paolo Magni



Albertini szeretné 20-ról 18-ra csökkenteni a Serie A létszámát, előírná a csapatoknak, hogy hány saját nevelésű játékossal kell rendelkezniük a keretben, és bevezetne egyfajta pénzügyi fair playt, hogy megelőzze a klubok eladósodását. A klubokat azonban nem tudta maga mögé állítani, egyesek a terveit tartják szakmaiatlannak, mások nem látják benne a karizmatikus vezetőt. Érdekes, hogy egykori klubja, a Milan sem őt támogatja a kampányban.

A Serie A fele egyiküket sem akarja

Az olasz labdarúgás két meghatározó klubja, a Juventus és a Roma mindkét jelöltet ellenzi már a kezdetektől fogva, de mivel a kampányban mindkét jelölt inkább csak az alkalmatlanságát bizonyította, a két nagyhoz csatlakozott a Torino, a Sampdoria, a Sassuolo, az Empoli, a Cagliari, a Cesena és a Fiorentina is. A klubok közösen aláírt nyilatkozata szerint "sem elviekben, sem szavazatukkal nem támogatják egyik jelöltet sem."

A kilenc klub úgy érzi, egyik jelöltnek sincs meg az a támogatottsága, amely az olasz futball égető problémáinak megoldásához szüksége lenne. Éppen ezért arra kérik Tavecchiót és Albertinit, hogy "vonják vissza a pályázatukat, mert ezzel tudnak igazi lehetőséget biztosítani az olasz futball számára, hogy az megtalálja azt a jelöltet, aki képes lesz végigvinni a szükséges reformokat."

Kérésüket Tavecchio lesöpörte az asztalról. "Az elkötelezettségem nem fog megváltozni, a klubok többsége pedig támogatja a pályázatomat és a programot, amivel az olasz labdarúgást meg kívánom újítani. Megyek tovább előre!" – írta a kluboknak válaszul.

A számok azt mutatják, ez a kijelentése még igaz is lehet, hiszen az amatőr, illetve a harmad- és negyedosztályú klubok szinte egységesen mellette állnak, ami már önmagában elég lehet a szavazatok 51%-hoz.

Elkeserítő a helyzet, UEFA-vizsgálat is jöhet

"Egy negatív spirálban vagyunk, és a folyamatot nagyon nehéz lesz megállítani" – nyilatkozta a témában a bajnoki címvédő Juventus elnöke, Andrea Agnelli. "Rengeteg a teendő: a stadionok elöregedtek, koncepcionálisan nincsenek sem fejlesztési, sem szakmai terveink. Itt állunk az elnökválasztás előtt két jelölttel, aki közül az egyik banánevő játékosokról beszél ahelyett, hogy a terveit ismertetné. Elkeserítő" – mondta a Bloomberg TV-nek Agnelli. Szavaival egyetért Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke is.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Jeffrey Webb, a FIFA antirasszista mozgalmának vezetője megdöbbentőnek nevezte Tavecchio szavait, az UEFA és a FIFA pedig már utasította is az Olasz Labdarúgó-szövetséget, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Ez pedig különösen kellemetlen lesz, ha a hétfői szavazáson Carlo Tavecchiót választják meg elnöknek.