Orbán és a füttykoncert

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédéhez készül a Ferencvárosi Torna Club (FTC) új stadionja, a Groupama Aréna megnyitóján, Budapesten 2014. augusztus 10-én
Budapest, 2014. augusztus 10. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédéhez készül a Ferencvárosi Torna Club (FTC) új stadionja, a Groupama Aréna megnyitóján, Budapesten 2014. augusztus 10-én. Mellette balra Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó, jobbra Gundel Takács Gábor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) műsorvezetője. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Nemcsak Kubatov Gábort, de Orbán Viktort is kifütyülték a szurkolók az új Fradi-stadion átadóján. Hogyan került a miniszterelnök ilyen – számára szokatlan – helyzetbe, hogyan kezelte, és egyáltalán mi bajuk van a nagyszerű stadionnal, Chelsea-vel és Gripenekkel kényeztetett drukkereknek?

Végigfütyülték Kubatov Gábor beszédét az új Fradi-stadion avatóján vasárnap este. A fütty csak jobban felerősödött, amikor az ultrákkal régóta rossz viszonyban lévő klubelnök azt mondta, "köszönöm hős magyar hazám miniszterelnökének, Orbán Viktornak, hogy a sok ócska támadás ellenére a mi zöld-fehér álmunkat valósággá változtatta".

A Kubatov-beszéd legérdekesebb része 1:04-nél

A Fradi-elnök beszéde után a szurkolók kifütyülték Orbán Viktort is, igaz, nem a teljes beszéde alatt.

Politikai elemzőket kérdeztünk arról, hogy a megnyitón felszólaló politikusok közül ki hogyan jött ki az eseményekből, hogyan kezelte a kínos helyzetet a miniszterelnök, illetve utánajártunk, hogy mi ez a nagy ellenszenv az új stadionnal és nagy csinnadrattával megkínált Fradi-szurkolók részéről.

"Orbán szeret beleállni"

"A sport mint nemzetpolitikai prioritás jelenik meg az Orbán-kormányok politikájában, ami miatt rengeteg támadás érte a kormányfőt már az 1998–2002-es időszakban is" – mondta az Origónak Filippov Gábor. A Magyar Progresszív Intézet elemzője úgy látja, hogy a miniszterelnök ráadásul az éles kritikák ellenére „szeret beleállni” a sporthoz kapcsolódó eseményekbe, éppen ezért vett részt a Fradi-stadion avatásán is. Emlékeztetett arra is, hogy a miniszterelnök annak ellenére vett részt az új létesítmény átadóján, és mondott beszédet, hogy ő maga nem FTC-szurkoló.

Így fütyülték ki Orbánt


"Profin kezelte a helyzetet"

"A magyar politikusokkal szemben a kifütyülést és a pfujolást nagyon profi és sikeres módon kezelte a miniszterelnök, megtalálta azokat a szavakat, amelyekkel maga mellé állította a jelen lévő közönség nagyobb részét" – mondta Filippov. Az elemző kiemelte, hogy az önkormányzati választás előtt egy presztízsberuházás átadása mindig kampánycélokat szolgál, így volt ez a mostani rendezvénnyel is.

A Fradi-szurkolók és a klubvezetés közti ellentétet azzal magyarázta, hogy az ellenzéki ultrák számára mindig is ellenszenves volt egy olyan vezető, aki az aktuális kormánypárthoz kötődik, és mint hozzátette:

A B-közép szurkolói a Groupama Aréna ünnepélyes megnyitóján Forrás: MTI/Beliczay László

Az ellenzéki pártok közül élesen támadta a beruházást és az eseményt a Demokratikus Koalíció, amely szerint "Orbán életében másodszor tette be a lábát Fradi-meccsre". Szerintük az jó hír, ha Budapesten van egy tisztességesen kinéző, modern, emberi szórakozásra, akár koncertek méltó lebonyolítására is alkalmas stadion, de a további építkezések teljesen feleslegesek. A Munkáspárt 2006 szerint a felépített stadionok "az üzletszerű sportolás profitéhségét és a hatalom helytartóinak cezaromán ambícióit szolgálják, nem a tömegsportot és a társadalom fizikális egészségét".

"Nincs köze a választáshoz"

"Nem számít a miniszterelnök szurkolói szimpátiája, ha egy olyan jelentőségű állami beruházás átadásáról van szó, mint az új ferencvárosi stadion" – erről már Boros Bánk Levente, a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének korábbi alelnöke beszélt az Origónak. A politológus szerint teljesen természetes, hogy Orbán Viktor ott volt a megnyitó ünnepségen, ahol szép gesztus volt a részéről a „Hajrá, Fradi” lezárás. Szerinte nem világos, hogy Orbán kifütyülésében a személye, a politikája vagy a szurkolók és a klubvezetés közti vita játszott-e szerepet.

Boros Bánk úgy látja, hogy a miniszterelnök jól kezelte a stadionban kialakult helyzetet. Szerinte a közelgő önkormányzati választások és a stadion átadása között nem fedezhető fel összefüggés, mivel "a sport- és társadalompolitika területén egy hosszabb távú koncepció mentén dolgozik a kormány". A politológus nem tartja szerencsésnek, hogy az ország legnépszerűbb klubjának szurkolói és vezetése között "megmerevedtek az álláspontok", ami beárnyékolta a mostani átadót is.

A Ferencváros kabalafigurája. Forrás: MTI/Beliczay László

A stadiont szeretik, a politikai kontrollt nem

Somogyi Zoltán az FTC-stadion átadását követően a Facebookon azt írta, „ebben az évben kicsit már sok lett a sasos szobrokból, nem gondoljátok?” Ennek kapcsán a politológus az Origónak elmondta, megjegyzése arra utalt, hogy az rendben van, ha Tarlós István Budapest főpolgármestere egy a Fradi-sasos szobor előtt beszél, addig az már kevésbé, hogy a fővárosi Szabadság téren lévő angyalos-sasos szobor ügyében nem hallhattuk még a véleményét.

Somogyi szerint sokatmondó, hogy a leginkább Kubatovot, míg a legkevésbé Tarlóst fütyülték ki a szurkolók, ez világosan mutatja a politikához való ambivalens viszonyukat. "Természetesen szeretik, ha kapnak egy stadiont, de azt már jóval kevésbé, ha a politika közvetlenül beleszól az adott klub életébe."

Mi bajuk van Kubatovval?

Kubatov "fokozatosan eltávolodott" a klub ultráitól, fogalmazott az Origónak egy bérletes fradista, megjegyezve, hogy "régen mellette állt az egész tábor", és "most nem érzem azt, hogy Kubatovék hajlandóak lennének közeledni".

Az elhidegülés folyamatát szerinte sok "felesleges kör" táplálta. "Értem, hogy egy normális környezet a cél, ha bemész a stadionba, tiszta Nyugat-Európa" – ismerte el, ugyanakkor kifogásolta a magas jegyárakat, a beléptetésnél használt vénaszkennert pedig "paranoiás tünetnek" nevezte.

"Minek a vénaszkenner? Úgyis mindent tudnak az emberről, mobilozol, bankkártyád van, nem ez lesz a személyiségi jogod utolsó bástyája. Kezdenek félni a szurkolóktól, ami nem normális. Amikor viszont szükség volt rájuk, meg a szavazataikra, akkor jó volt, hogy jönnek, most meg ellenük vannak" – dohogott, majd odaszúrta: "Ráadásul szar is a csapat."

Állandó büntetések

Kubatovék célja a vénaszkennerrel az állandó balhék megszüntetése, valamint a szurkolók belógásának megakadályozása lett volna. A drukkerek vádjaira, melyek szerint az eszköz sérti a személyiségi jogaikat, Kubatov kiposztolta a saját vénalenyomatát a Facebookon.

Kicsit még akadozva működik a vénaszkenner

Tény: a klub a honlapján augusztus ötödikén – mindössze pár héttel az idénykezdet után – arról számolt be, hogy az idényben "már a harmadik büntetésüket" kapták: először az UEFA záratott be egy szektort és osztott ki hatmillió forintnyi bírságot, majd az MLSZ előbb 400, aztán 100 ezer forintra büntette.

Egy másik, általunk megkérdezett fradista viszont azt mondja, a vénaszkenner "Tisztán hatalmi érdekeket szolgál, hogy a tábor befogja a száját", és úgy érzi, "nevetséges, mikor leszedetik a Kubatov takarodj! molinót, vagy bemondják, hogy ne szidjuk az MLSZ-t".

"Az egész történet modellezi a mai Magyarországot" – folytatta. "Itt úgy megy a jogalkotás és a szabályok betartatása, hogy van, akinek szabad egy dolgot, és van, akinek nem. Kialakult egy szürke zóna, ami nincs leszabályozva. Én a vénaszkenner ellenére vettem bérletet, de nagyon megértem az ultrákat: itt ki akarják nyírni a meglévő futballkultúrát, aminek a pirotechnika használata is a része lenne, megfelelő szabályozás mellett. Erőből és hatalmi pozícióból dirigálnak."

Szidta Orbánt, kivezették

Egy harmadik szurkoló arról számolt be, hogy kivezették a stadionból, mert "kicsit szidtam a kedves vezetőt". Azt mondta, egy biztonsági őr odajött, "majd amikor Mourinhót is szidtam, odajött egy másik is, aztán szó szót követett, kilökdöstek, félreállítottak, és körbevett vagy hat őr. Nem ütöttek meg, csak kitessékeltek."

"Nem ütöttem, nem dobáltam, csak szidtam Orbán Viktort" – mondta a drukker, elismerve: "Nem ez volt a szurkolói pályafutásom csúcspontja, de olyan eszeveszett nagy dolog sem volt. Persze nagyon feszültek, hogy minden rendben legyen."

Kubatov az Origo megkeresésére nem utasította el kategorikusan, hogy nyilatkozzon, ám a sajtósa, akihez irányított bennünket, sem telefonon, sem e-mailben nem reagált a megkeresésünkre, míg Kubatov a Facebook-oldalán sem írt semmit a vasárnap történtekről.

"Sajnálom ezt az országot"

Az Origo hozzászólói közül Franky54 arról írt, hogy "Ennyi buta ember hozzászólását, akik egy stadionon vezetik le a sikertelenségüket, a dühüket, az elégedetlenségüket, én még nem láttam. Én ilyen emberekkel nem vitatkozom, több kommentet nem írok, mert teljesen felesleges. Nem tudunk örülni semminek? Miért kell mindenben a rosszat keresni? Szánalmasak vagyunk, és nagyon sajnálom ezt az országot."


Sanyáta csak annyit jegyzett meg, hogy "jövőre biztosan nem veszek bérletet, drága is meg hangulattalan az egész a szép pálya, mert szép önmagában még nem jelent semmit, inkább mennék a régibe de lenne B_közép!". Walsz így látja: "Kajak-kenu 6 aranyérem, 5 ezüst 6 bronz. Stadionok nélkül. De nekik alig jut támogatás. 300 MD a stadionokra, míg az ország romokban hever :("


A politikai felhangok mellett sokan a mérkőzésről és a körítéséről is írtak, így például Bartha Ferenc Kubatov Facebook-oldalán: "Megértem, hogy ez egy gálamérkőzés volt, és nem egy derbi, de félek, hogy le fognak minket szurkolni a saját stadionunkban, ha így marad! Megértem azt is, hogy nehéz minden szurkoló kedvére tenni, de a kompromisszumra való hajlandóságot sosem szabad feladni!"