Vágólapra másolva!
Kétszáznegyvenegy nevező közül a Vasas Kubala Akadémia 12 éves focistája, Kapornai Ákos Bertalan nyerte azt a videós trükkversenyt, amellyel jogot szerzett arra, hogy Wolfsburgban együtt tréningezzen a német topcsapat brazil sztárjával, Luiz Gustavóval. A magyar tehetség közelről is megtapasztalhatta, hogyan edzenek a wolfsburgi focisták, miközben begyűjtött egy sor ereklyét.

Messziről méregeti szerda délután a 2009-ben Bundesliga-aranyat nyert Wolfsburg stadionját, szeretné már közelről is látni azt a pályát, amelyen egy nap múlva találkozhat a brazilok kiemelkedő futballistájával, Luiz Gustavóval. A 12 éves Berci, ha tehetné, felszökne a nyitott kapun át a lelátóra, nem számít neki, hogy most nincsenek benn harmincezren, ehhez csak ki kellene kerülnie azt a pár fiatal srácot, akik - vélhetően önkéntes alapon - bevállalták, hogy zöldre és fehérre festik kedvenc csapatuk arénájának a lépcsőit.

Szerdán még munkában, csütörtökre viszont kész is lett lépcsőfestés Forrás: Kapornai István

"Ezt az egy napot már kibírom" - sóhajt fel végül a focistanövendék, akinek 241 magyar jelentkező közül sikerült megnyernie azt a versenyt, amelynek a győztese elutazhatott Wolfsburgba egy egész napos focitúrára.

Az utolsó pillanatban nevezett be

"Egy újságban vettem észre a Cartoon Network hirdetését, és azt beszéltük az apukámmal, hogy be kellene neveznem, miért is ne, hiszen focizom, szeretek trükközni, a nyeremény pedig csábító" - mutat a stadion bejáratára Kapornai Ákos Bertalan, azaz Berci, aki jelenleg a Vasas Kubala Akadémián futballozik.

Már majdnem lejárt a jelentkezési határidő, amikor Berci fogott egy labdát, az apukája egy kamerát, kisétáltak az egyik fővárosi grundra, majd a kis focista különösebb tervezgetés nélkül elkezdett dekázgatni, aztán a profi freestyle-osokéra hajazó cselekkel próbálkozott, és negyedik-ötödikre a korához képest sikerült egy roppant látványos 50 másodperces kis egyszemélyes show-val előrukkolnia.

"Attól tartottam, hogy a többi nevező összevágott videója jobb lesz, de szerencsére a zsűri értékelte, hogy én egy szuszra csináltam meg a gyakorlatot" - emlékezik vissza Berci, aki más trükkök mellett azt is meg tudja csinálni, hogy a nyakán tartja a labdát, és közben leveszi a pólóját, de most ez nem fért bele az 50 másodpercbe.

Berci édesapja, Kapornai István szintén a fiával tarthatott Wolfsburgba, de már az elején leszögezte, hogy örülni szabad, de elszállni semmiképp nem szabad a sikertől. "A tanulást fontosabbnak tartom a focinál. Én is futballistának készültem, szépen haladtam a ranglétrán, amikor a térdem csúnyán megsérült, nem szeretném, ha Bercit is ilyen csalódás érné. Éppen ezért írattuk be egy erős, református iskolába, és ha a tanulmányi eredménye gyengébb, akkor visszaveszünk a fociból. De most mindketten nagyon örülünk és ámulunk, hogy itt vagyunk ezen a csodás helyen, és Berci találkozhat, sőt együtt edzhet egy igazi világsztárral."

Két gól a MU-nak, egy a Juvénak

Berci 11 éves korában két gólt is szerzett egy fővárosi tornán a Manchester United ellen, idén pedig kedvenc csapatának, a Juventusnak rúgott egy gólt egy Firenzében rendezett tornán. "De erre nem lehet alapozni egy életet. A focit lehet szeretni, de a tanulás adhatja csak meg a kellő alapot. Aztán, ha felnőttként mégis profinak áll, az már az ő döntése lesz. De az még nagyon-nagyon messze van" - tette hozzá az édesapja.

Balra Berci, Gustavo sárga mezben Forrás: Joern Pollex Getty Images/Turner Broadcasting System

Másnap, csütörtök reggel aztán eljött a nagy pillanat. A nyolc országból érkezett nyertesek előbb megnézhették a Wolfsburg edzését, Berci pedig olyan szemfüles volt, hogy készíttetett egy-egy közös képet, amelyen Oliccsal, aztán De Bruyne-nal fotózzák, majd jött a közös edzés Luiz Gustavóval. "Nagyon rendes és közvetlen volt. Amikor rávezettük a labdát, engedte, hogy kötényt adjunk neki, majd beállt a kapuba, és tizenegyeseket rúgtunk neki."

Gustavo söprögetett

A stadion melletti sportcsarnokban fociztak is egymás ellen a 10-16 év közötti fiatalok, Gustavo előbb az egyik, majd a másik csapatba is beállt, és nagy tapssal jutalmazta a szép gólokat és mozdulatokat, de ő maga inkább hátul söprögetett, épp olyan lelkesedéssel, hogy a tinik örüljenek, ő pedig ne sérüljön meg.

Most bárki kötényt adhatott a brazil focistának Forrás: Joern Pollex Getty Images/Turner Broadcasting System

Aztán a fiatalok Gustavóval együtt megnézték egymás trükkös videóit. "Azt mondta, hogy 'very good és fantastic', úgy láttam, tényleg tetszett neki a videóm" - mondja büszkén Berci, aki a szép nap után egy, a fényképével ellátott Rubik kockával és Szamos marcipánnal köszönte meg a focitúrát a Bayern Münchent is megjárt brazil világsztárnak.