Vágólapra másolva!
A világbajnoki selejtezők végén lemondott futballkapitány, Egervári Sándor szerint menedzselni kellene a csellengő válogatott focistákat, hazaigazolni őket egy klubba, állandó játéklehetőséget adva nekik. A korábbi szövetségi kapitány a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a vb tanulságait elemezve nem zárta ki, hogy a magyar csapat túlélte volna a csoportkört Brazíliában.

"A vébé tanulsága számunkra szerintem az, vajon azokat a futballistákat kell játszatni a válogatottban, akik - ha éppen topformán kívül is - a legjobb magyarok, vagy inkább azokat, akik a klubjaikban rendszeresen pályán vannak. Ez egy nehéz választás, komolyan mérlegelni kell. Nekem ezzel éveken keresztül szerencsém volt, ám az utolsó fél évemben minden kicsúszott a kezünkből" - nyilatkozta Egervári.

A volt kapitány válaszolt arra is, mit érhetett volna el Magyarország, ha pótselejtezőn a görögök helyett - akiket Costa Rica vert ki a nyolcaddöntőben - kijutott volna Brazíliába.

"Nagyon nehéz ez a 'mi lett volna, ha': az viszont kétségtelen, hogy Costa Ricával mérkőztünk egykor az U20-as vb bronzmeccsén és nyertünk is büntetőkkel. Közel voltunk hozzájuk, szerintem egy mostani vb-találkozón is lett volna minimális esélyünk ellenük, biztosan nem vertek volna tönkre minket, mint a hollandok. Előtte abból a görögös csoportból tovább is juthattunk volna. Ezek persze csak feltételezések, de nem féltettem volna a magyar válogatottat - abban az esetben, ha állandó játéklehetőséget kapó focistáink utazhattak volna."

Egervári összeszedné a csellengőket Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egervári úgy véli, valamilyen formában menedzselni kellene a magyar válogatott futballistákat, elérni azt, hogy olyan csapatokhoz kerüljenek, ahol állandó játéklehetőséghez jutnak.

"Akár haza is hozhatnánk őket ennek érdekében, ahogyan most Gera Zoltánt. Ezt a javaslatot leköszönésemkor is megtettem az MLSZ számára, ez rövidtávú feladat lenne: csellengő játékosokat, mint Pintér Ádám, Koman Vladimir vagy Németh Krisztián haza kellene hozni és felkészíteni, mint régen a Honvédban, Steauában történt, mert a klubcsapataink nemzetközi szereplése is ezt teszi nyilvánvalóvá. Hazahozni, egy csapatba tömöríteni őket, ez nagyobb esélyt adna a válogatottnak is" - javasolja Egervári.

"A német vb-győzelemhez kellett az a tizenöt év, amíg türelemmel végig mertek menni a futballkultúrájuk megváltoztatásának fázisain. Ki merem jelenteni, hogy szakmailag ma a Bundesliga a legerősebb, legfejlettebb bajnokság. Meg lehetne-e ismételni, ahogyan a brazilokat tönkreverték? Nem hiszem. Én aztán sajnos ismerem az ilyen gólarányú vereséget, kicsit valóban Scolarinak érezhettem magamat. A futballkultúrák egyre közelebb kerülnek egymáshoz, az erőkülönbségek csökkennek, azok a nemzetek lehetnek tartósan sikeresek, amelyek megmaradnak programjuk mellett és nem váltogatják sűrűn a koncepciókat, Svájc egy ilyen példa" - véli Egervári Sándor.