Csórók a Serie A sztárjai

Daniele De Rossi és Andrea Pirlo, vébé, Brazília 2014, foci-vb
Elővigyázatosságból kórházba szállították Rómában Daniele De Rossit
Vágólapra másolva!
Rengeteg baja van az olasz futballnak, amik miatt az utóbbi években nem nagyon sikerült sztárokat csábítani a Serie A-ba, de a futballistákat valószínűleg nem a gagyi stadionok, a lelátói balhék és a rugdosódó védők tartják távol, hanem a többi topligához mérten igen szerény fizetések. 

A Gazzetta dello Sport minden évben kiadja a játékosok fizetését klubokra bontva. Az élmezőnyben nincs nagy változás a tavalyi adatokhoz képest, továbbra is a Juventus költi a legtöbbet fizetésekre (118M euró), míg a frissen feljutott Empoli mindössze 11 millióból tartja fent a teljes keretét.

A játékosok között is változatlan az élmezőny, a liga legjobban fizetett játékosa a római Daniele De Rossi, aki 6,5 millió eurót keres egy évben. Őt a Napoli argentin csatára, Gonzalo Higuain követi 5,5-tel, négymillió környékén pedig már egész sokan keresnek, például a nyáron igazolt Fernando Torres (Milan), Mario Gomez (Fiorentina), és a Juventusból Arturo Vidal és Gianluigi Buffon.

Pirlo (4) és De Rossi (6,5) milliói azért nem rosszak Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Christopher Lee

Átlagemberként ezek az összegek is brutálisak, de a Serie A a kanyarban nincs mondjuk a Premier League-hez képest. Wayne Rooney 300 ezer fontos havi fizetése majdnem évi 20 millió eurót jelent, de a Real Madridnál 18 milliót kereső Cristiano Ronaldo is meg tudná venni kilóra De Rossit.

Angliában brutális a fizetési lista: Rooney mögött Yaya Touré jön (ManCity, 15,5M), Sergio Agüero és Robin van Persie 14,5-14,5-tel a harmadik helyen álltak tavaly, de Diego Costa (15,3M) és Angel Di Maria (15M) is megelőzte őket.

De Rossi a Bundesligában sem rúgna labdába a rongyos 6,5 milliójával, csak a Bayern Münchenben kilencen keresnek többet nála. A legtöbbet Mario Götze és Franck Ribéry kapják (12-12M), de Lahm és Schweinsteiger és 10 milliót kaszálnak.

A spanyolokkal – akiket az olaszoknál is durvább gazdasági válság sújt – még durvább a kontraszt, az említett Ronaldo mögött Gareth Bale hasít 16,6 milliós fizetéssel, de a fél keret 10 millió környékén keres. A Barcelonánál Messi keresi a legtöbbet (17 millió), de Luis Suáreznek sem kell szégyenkeznie 14 milliós fizetése miatt.