Bombagóllal és bakival égtek a hollandok

hollandia, csehország, daryl janmaar
Netherland's defender Stefan de Vrij (R) reacts after the UEFA Euro 2016 Group A qualifying football match Czech Republic vs Netherlands on September 9, 2014 in Prague. Czech Republic won the match 2-1. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
Vágólapra másolva!
Kellemetlen vereségbe szaladt bele Hollandia egyből az Eb-selejtezők első fordulójában, a vb-elődöntős egy óriási baki miatt kapott ki Prágában. Még a hollandoknál is kellemetlenebbül járt Törökország, Fatih Terim csapatát Izlandon döngölték a gyepbe. Bale-duplával szenvedte ki a győzelmet Andorrán Wales. 

Bár Guus Hiddink azzal kezdte működését a holland válogatottnál, hogy közölte, a Louis van Gaal alatt látott háromvédős rendszernek vége, az olaszoktól elszenvedett barátságos vereség (0-2) után meggondolta magát, és ő is 3-5-2-es felállásban küldte pályára Hollandiát a prágai Eb-selejtezőben.

Megégett Hollandia Forrás: AFP/Michal Cizek

A hollandok az első félidőben nem találták a ritmust, a csehek egy csodaszép góllal meg is szerezték a vezetést, Borek Dockal ennél pontosabban nem küldhette volna a labdát a kapu jobb oldalába.

A hollandok a szünet után átálltak 4-3-3-ra, át is vették a játék irányítását, de az egyenlítés után nem sikerült a maguk javára fordítani a meccset. Sőt, a hosszabbításban sikerült lábon lőniük magukat, miután Daryl Janmaat rosszul fejelt haza egy labdát, a kapufáról visszapattanót Vaclar Pilar az üres kapuba helyezte.

Terim kirúgna néhány játékost

„Már a mérkőzés előtt is aggódtam, hogy a csapatom nem áll készen – mondta Fatih Terim török szövetségi kapitány, aki az izlandi Eb-selejtező után kénytelen volt elismerni, hogy jobb csapattól kaptak ki.

Izland 3-0-ra nyert, és a vereség kellemetlen arányán az sem tompít sokat, hogy a törökök Omer Toprak kiállítása miatt az 59. perctől (ekkor már 1-0 volt) emberhátrányban játszottak. Terim közölte, mostantól csak olyan játékosok lehetnek válogatottak, akik egyrészt képesek nemzetközi szinten teljesíteni, másrészt 100 százalékot nyújtanak a nemzeti csapatban.

Az andorrai műfüvön Gareth Bale-nek kellett megmentenie Walest, amely hátrányba került a meccs elején, és a Real Madrid sztárjának a 81. percben kellett begyötörnie a győztes gólt, hogy a britek ne kezdjék óriási égéssel a selejtezőket.