Megbüntethetik a habsprayt használó futballbírót

foci, szabadrúgás, habspray
UNITED KINGDOM, Manchester : Referee Mike Dean uses vanishing spray to mark the pitch for a free kick during the English Premier League football match between Manchester United and Swansea City at Old Trafford in Manchester, north west England on August 16, 2014. Swansea City won the game 2-1. AFP PHOTO/PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Akár pénzbüntetést is kiszabhat Gelsenkirchen városa a spanyol Carlos Velasco Carballo játékvezetőre, ha a világbajnokságon is alkalmazott habsprayt használja a szabadrúgásoknál az esti Schalke-Maribor Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

A TÜV minőségellenőrző intézet egy közelmúltban kiadott jelentésében megállapította, hogy a labdarúgó-mérkőzéseken a szabadrúgások helyének kijelölésére használt habspray káros anyagokat tartalmaz, veszélyes az egészségre, így használata a német joggal és az uniós előírásokkal is ellentétes.

A spanyol Carlos Velasco Carballo játékvezető nehéz helyzetben lesz az esti Schalke-Maribor labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen. Ha nem használja a sprayt, akkor nem követi az Európai Labdarúgó Szövetség irányelvét, ha használja, akkor viszont komoly büntetésre számíthat Gelsenkirchen városától.

Forrás: AFP/Paul Ellis

"Ha meggyőző bizonyítékunk lesz arra, hogy a bíró használja a sprayt a mérkőzés alatt, akkor a hatóság a közigazgatási törvény értelmében eljárást kezdeményez" - nyilatkozta a város szóvivője, Martin Schulmann
Amennyiben a játékvezetőt bűnösnek találnák, úgy akár 55 eurós pénzbüntetésre is ítélhetik. De ez nemcsak Gelsenkirchenre igaz, a TÜV jelentése ugyanis azt jelenti, a sprayt az Európai Unión belül sehol sem használhatják.

"Megvizsgáljuk az ügyet, és hamarosan közzétesszük a válaszunkat" - idézte a Spiegel Lars Ellensohnt, az UEFA szóvivőjét.