Az UEFA kiállt a szabadrúgáshab mellett

foci, spray, habspray
GERMANY, Gelsenkirchen : Spanish referee Carlos Velasco Carballo mark the spot with spray during the first leg UEFA Champions League Group G football match FC Schalke 04 vs NK Maribor in Gelsenkirchen, western Germany on September 30, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Bár a TÜV minőségellenőrző intézet egészségkárosítónak tartja, emiatt Németországban betiltanák, mind a Schalke, mind a Leverkusen hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésén használták a játékvezetők a szabadrúgások kijelölésére a habsprayt. Az UEFA állásfoglalása szerint továbbra is használható, a feltaláló közben perrel fenyegetőzik. Az MLSZ nem reagált kérdéseinkre.

Carlos Velasco Carballót nem hatotta meg Gelsenkirchen városának fenyegetése. A spanyol játékvezető a keddi Schalke-Maribor labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen csak 141 másodpercig türtőztette magát, majd akkurátusan levette övéről a flakont, és használta a TÜV minőségellenőrző intézet által egészségkárosítónak mondott habsprayt, kockáztatva ezzel azt, hogy a német város közigazgatási eljárást kezdeményezzen ellene.

Parabénveszély a pályán

A német Bild kedden írt arról először, hogy a TÜV iránymutatása szerint a német joggal és az uniós előírásokkal is ellentétes a habspray használata, ugyanis a vizsgálatok kimutatták, hogy parabéneket és aktív hormonokat tartalmaz.

Carballo bíró használta Gelsenkirchenben Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A parabének olyan kémiai vegyületek, amelyeket a kozmetikai ipar évtizedek óta előszeretettel használ tartósítószerként, és amelyek kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból.

Emellett a csomagon nem szerepel német nyelvű leírás, valamint az sem, hogy a spray tűzveszélyes.

UEFA: Hasznáható!

Az Európai Labdarúgó Szövetség szóvivője a keddi BL-mérkőzés előtt jelezte, az UEFA kivizsgálja az ügyet, de addig is a hét közi, második játéknapon a játékvezetők használhatják a sprayt.

Az Origo megkereste az UEFA sajtóosztályát, ahol azt közölték, a szövetség tudomásul veszi a TÜV Rheinland által végzett vizsgálatok eredményeit.

"Az UEFA tisztában van azzal, hogy a csomagolás nem tartalmazza az összes fontos információt. Ennek ellenére a termék bármely uniós országban korlátozás nélkül használható, mivel nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek ezt megtiltanák" - áll a válaszlevélben.

"Az UEFA azonnali lépéseket tett annak érdekében, hogy a szállító amilyen gyorsan csak tudja, orvosolja a csomagolás hiányosságait, amilyen hamar csak lehet, vagy a szövetség másik beszállítót keres. Ugyanakkor az UEFA úgy véli, hogy a spray használatban marad, és a játékvezetők a továbbiakban is a szövetség utasításai szerint alkalmazhatják."

Az MLSZ nem reagált

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testülete (IFAB) 2012. március 5-én a nagy-britanniai Surreyben tartott 126. ülésén fogadta el a jelölő használatát, és engedélyezte a szövetségek számára annak igény szerinti felhasználását.

Miután az NB I-ben is használják, kérdéseinkkel megkerestük az MLSZ-t. Szerettük volna megtudni, hogy miután Magyarországon is használják, az MLSZ kapott-e bármilyen termékspecifikációt (tájékoztatást arról, hogy a spray mit tartalmaz) vagy tanúsítványt az UEFA-tól, illetve ha most kiderülne, hogy valóban rákkeltő anyagokat tartalmaz, akkor - amennyiben ez még nem történt meg - bevizsgáltatná-e, de 48 óra elteltével sem kaptunk választ.

A spray feltalálója közben perrel fenyegetőzött, Pablo Silva szerint a találmány szabadalmaztatott, így se a német, se másmelyik szövetség nem kereshet másik gyártót.