Vágólapra másolva!
Petrekanits Máté, a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője végre azt hallja a magyar válogatott szövetségi kapitányától, ami szerinte előreviheti a magyar focit. A jelenlegi magyar utánpótlásról nincs jó véleménye, de lát biztató jeleket. Szerinte a pontos passz többet ér, mint a tökéletes kondíció.

Dárdai Pál mostani megbízott kapitány még aktív játékosként, öt éve azt mondta az Origónak, hogy a 16-17 éveseknek itthon nem megy a lőtt passz, éppen ezért a felnőttcsapatok szakvezetőinek ezzel kell kezdeniük az edzéseket, amikor megkapnak egy fiatal játékost. De vajon miért nincs idő például a lőtt passzok gyakorlására?

Petrekanits Mátét, a Sporttudományi Kutatóintézet terhelés-élettani laboratóriumának vezetőjét kérdeztük, mit lehetne jobban csinálni. Sokak számára talán meglepő lehet, hogy a 30 éves tudományos munkássága alatt sportolókon és fegyveres testületek tagjain közel százezer terheléses vizsgálatot elvégző szakember szerint, ha valahonnan el kell venni az időt, az a fizikai felkészítés legyen. Ebben ugyanis csak pár százalékot tudunk fejlődni, nagyon sok munkával. Úgy véli, többet ér, ha a játékos el tudja találni a kaput, vagy pontosabban tud passzolni.

Az egykori 146-szoros röplabda-válogatott doktor által elmondottakból hat fő probléma azonosítható.

1. A klubokban nincs minőségi pedagógiai munka

Bármennyire is fontos lenne a klub és a család szerepe, Magyarországon sok esetben egyik sem tudja betölteni a szerepét egy leendő focista életében. Egy korábban az MLSZ utánpótlásában dolgozó, neve elhallgatását kérő magyar edző is azt mondta az Origónak: a hazai futball közege alkalmatlan egy gyerek felépítésére.

A magyar labdarúgásnak nagyon jót tenne, ha a majdani játékosokat már 7-8 évesen elkezdenék tudatosan képezni. A testi adottságok, például az alkat, az erősíthetőség, a várható testmagasság döntően a genetikától függ. Sőt az állóképesség, a gyorsaság is legalább 95 százalékban genetikailag meghatározott. "A technika, taktika tanulásához azonban jó mentális képességek is szükségesek. A családnak, a kluboknak ehhez a szellemi és fizikai képzéshez kell az élettani, pedagógiai, edzéselméleti, érzelmi és pszichés hátteret biztosítani" - magyarázta Petrekanits Máté.

Hétévesen már sok minden látszik

A gyerekek fizikai képességének a biológiai görbéjét 7 éves korban ki lehet rajzolni. Például egy kifejezetten nyúlánk vagy piknikus (hízásra hajlamos) gyerekből valószínűleg nem lesz labdarúgó. A nagyon nyúlánk nem tud megerősödni a vékony csontozata miatt, a piknikusnál pedig a zsír, izom és magasság nem megfelelő aránya akadályozhatja meg. (Egy-egy kivételre persze lehet hivatkozni, de ők a zsenik.) Itt pedig kiemelt szerepe van az edző szemének.

"Sajnos sok esetben valamilyen későbbi anyagi juttatás reményében kerülnek a klubokhoz, akadémiákhoz a gyerekek. A családi háttér pozitív érzelmi hatását az edzők, nevelők nem pótolják, akármilyen jó környezetben is vannak a gyerekek. Ezek után a labdarúgás tudományát kellene kamatoztatnia a focistának, a családnak, de a képzést biztosító egyesületnek, akadémiának is. A jelenlegi közegben pedig a fent említett okok miatt alacsony a hatékonyság ahhoz, hogy kerek egész személyiségű focistát neveljen" - mondta erről Petrekanits Máté.

NB I-es focisták edzése Felcsúton, 2013. július 18-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2. Elavult a szemléletünk

A nemzetközi labdarúgás nagyon sokat változott az utolsó magyar vb-részvétel, azaz 1986 óta, és a magyar foci nem tudta követni a trendek változásait. A legnagyobb probléma Petrekanits Máté szerint, hogy a magyarok nem ott és úgy gyorsak, ahogyan kellene. Hiszen nem a futás mennyisége a döntő, hanem az, hogy merre futunk - minél pontosabban és gyorsabban.

"Nem a köbcentit, nem a szív méreteit kell növelni, nem még többet kell dolgozni, hanem a modern labdarúgáshoz szükséges képességeket kell fejleszteni az arra alkalmas gyerekekkel. Az alap állóképesség vagy van, vagy nincs, ez műszerekkel megállapítható. A Trabantból nem lesz Mercedes, akármennyire is nyomjuk a gázt."

3. Fölöslegesen gyakoroljuk a rosszat

A doktor hangsúlyozza, hogy a fizikai képességek fejlesztésének időbeli arányát a csapat életkora és a focista szerepköre határozhatja meg, tehát itt sem a mennyiség a meghatározó tényező. "Meccsek után sokszor elmondják az edzők, hogy nagyon sokat dolgoztunk, az eredménytelenség okát nem tudjuk. A megoldás egyszerű: elemezni kell az elvégzett munkát, és később kevesebbet kell gyakorolni a rosszat, azt, ami miatt eredménytelen volt a csapat. A fizikai képzésnek, labdás edzésnek akkor van értelme, ha az a labdarúgás technikáján, taktikáján keresztül kamatoztatható."

Tehát nem a több edzés, hanem az energiaraktárak feltöltése, a pihenés, az optimális élettani, pszichés állapot elérése a cél, hogy ebből a minőségi edzést tudjunk vezényelni. A különféle nemzetek közötti fizikai, pszichés eltérések minimálisak, de pont ebben rejlik a lehetőség, hogy valami mást csináljunk, és a nemzeti sajátosságú focinkkal nyerni tudjunk.

Puskás Akadémia-Real Madrid - 17 éven aluliak kupameccse Forrás: MTI/Beliczay László

4. Hiába várjuk kívülről a megoldást

A magyar futball akkor javulhatna, ha az edzők és a segítőik képzését a lehető legmagasabb szintre emelnénk. "Egy-egy külföldi szakember előadása vagy edzésbemutatója is segít, de a magyar labdarúgás tanítási, tanulási rendszerét nekünk kell kidolgozni magyar edzőkkel, magyar labdarúgókkal."

A doktornak több javaslata is van arra, hogy mi lenne a teendő. Tanulmányozni kell más országok fociját, a miénket pedig a magyar gyerekek alkatára, testösszetételére, élettani, pszichés működésére kell felépíteni. Külföldi edzők segíthetik a szakmai tudásunk gyarapodását, de a megoldást nekünk kell kidolgozni. A sérülések, betegségek gyógyítása mellett a terhelhetőséget minősítő módszereket a legmagasabb szinten kellene oktatni - természetesen a labdarúgás tudománya mellett.

5. Sok edzés, kevés játék

Petrekanits szerint a minősített labdarúgóknál, pláne a felnőtt válogatottaknál nem azon kellene nyűglődni, hogy milyen fizikai állapotban vannak, amikor Eb- vagy vb-selejtezőt kell játszani. Egervári Sándor idejében, 2013-ban ellenőrizték a játékosok élettani állapotát, és látható volt, hogy a játékosok döntő többsége sokat edz, ezért nagyon fáradtan érkezik a válogatott mérkőzésekre, de az egyesületében keveset játszik. "Pedig a futball elsősorban játék" - emelte ki Petrekanits.

Gyerekek fociznak a Debreceni Labdarúgó Akadémia új edzőközpontjában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

6. Elemezni kellene

Sokak szerint nagy hiba egy-egy edző korai menesztése, Petrekanits viszont inkább abban látja a problémát, hogy egy-egy menesztett szakembernél nem tanulnak a csapatok a hibákból. "Az edzők kirúgása előtt az elvégzett munkáról egy kimerítő tanulmányt kellene csinálni, és elemezni, hogy ugyanazt a hibákat ne kövessük el még egyszer. A belga Double Pass magyar fociakadémiákat elemző munkája, magasabb szintű matematikai elemzések, mesterséges intelligencia alkalmazása nélkül valószínűleg megint csak az elzavarásokig fogunk eljutni."

Van remény

Ami szerinte pozitívum, hogy a jelenlegi MLSZ - melynek ott ül az orvosi bizottságában - befogadó, sőt kezdeményező. Mezey György, Bicskei Bertalan, Bozsik Péter, Egervári Sándor, de a különféle korosztályos válogatottak szakmai vezetői, Both József, Mészöly Géza vagy a válogatottak mellett dolgozó orvosok is kérdezték és kérdezik, hogy milyen élettani vagy fizikai, technikai, taktikai adatokat lehet lemérni a játékosokról.

Éppen ezért örült annak, amit Dárdai Pál mondott október 8-án a Nemzeti Sportnak, az új kapitány szavai ugyanis egybecsengenek azzal, amit ő már közel 30 éve mond. "Minden edzést elemzünk, ha kell, megbeszéljük újra, mit és hogyan szeretnénk. A modern mérkőzéselemző rendszerek segítségével eleve olyan kerettagokat keresünk, akik képesek az agresszív letámadásra" - magyarázta Dárdai.

Eközben a feltételek biztosítása a doktor szerint nem megy egyik napról a másikra. A legfontosabb a társadalmi, gazdasági és szakmai háttér feltételeinek a megléte lenne, a minta ebből a szempontból Németország lehet, hiszen ha az említett tényezőket megnézzük, nem véletlen, hogy a németek megnyerték a vb-t.