Vérszegény győzelemmel folytatta a Dárdai-csapat

Szalai Ádám, foci
Tórshavn, 2014. október 14. Szalai Ádám, miután gólt szerzett a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában vívott Feröer-szigetek - Magyarország találkozón a tórshavni Nemzeti Stadionban 2014. október 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A bukaresti döntetlen után Dárdai Pál válogatottja kínkeservesen 1-0-ra győzni tudott a Feröer-szigetek otthonában rendezett Eb-selejtezőn.

F csoport:
Feröer-szigetek - Magyarország 0-1 (0-1) - online közvetítés
Tórshavn, Nemzeti Stadion, 3000 néző, v.: Alekszej Kulbakov (fehérorosz)
Feröer-szigetek: Gunnar Nielsen - Jónas Tór Naes, Attli Gregersen, Ragnar Nattestad, Viljomur Davidsen - Sölvi Vatnhamar (Gilli Sörensen, 82.), Fródi Benjaminsen, Christian Holst (Kaj Bartalstovu, 69.) - Brandur Olsen, Hallur Hansson - Jóan Edmundsson (Arnbjörn Hansen, 76.)
Magyarország: Dibusz Dénes - Varga József, Juhász Roland, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Tőzsér Dániel (Kalmár Zsolt, 73.) - Simon Krisztián, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám (Priskin Tamás, 84.), Nikolics Nemanja (Fiola Attila, a szünetben)
gól: Szalai (21.)
sárga lap: Gregersen (20.), Hansson (32.), Benjaminsen (56.), illetve Gera (48.)

Az északírek elleni csúfos rajt (1-2 Budapesten) után a fociválogatott Bukarestben Dárdai Pál ideiglenes szövetségi kapitánnyal - egészen új arcát mutatva - 1-1-es döntetlent ért el Románia ellen. Bár Feröer-szigetek csak a 179. a világranglistán, korábban tétmeccsen Ausztriát, Litvániát és Észtországot is legyőzte már, igaz, ehhez majdnem két évtizedig kellett próbálkoznia.

A Diósgyőr edzője, a korábban hat éven át Feröeren dolgozó Tomislav Sivic is felhívta a figyelmet arra, hogy épp ilyenkor, a helyi bajnokság hajrájában vannak az ellenfél játékosai a legjobb formában, a bravúrokat ősszel éri el a válogatott.

Majdnem a fél csapat lecserélve

Dárdai Pál a bukaresti kezdőcsapatot öt helyen is megváltoztatta, a legmeglepőbb az újonc kapus Dibusz Dénes csatasorba állítása volt. "Teljesen más taktikával készülünk, hiszen a feröeri válogatott biztosan nem fog nekünk rontani. Az első 15 percben azonban meglephetjük őket, és a jó kezdés nagyon fontos lenne a számunkra" - mondta a kapitány a meccs előtt.

Korhut (piros mezben) csatája Vatnhamarral. A Loki-védő nem okozott csalódást Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat 4-4-2-es, támadó felfogású felállásban kezdett. Az Újpestben támadóként szereplő Simon Krisztián jobbhátvéd lett, Varga József egy sorral előbbre került, elöl pedig két támadóval rohamozhattak a magyarok. Illetve rohamozhattak volna, a meccset ugyanis roppant frissen és pörgősen kezdték a hazaiak.

A hetedik percben Hansson bátran lőtt a 16-oson belülről, négy magyar mellől, és Dibusz csak nagy nehezen tudott szögletre menteni, kis híján vezetéshez jutott Feröer. A bátorság a folytatásban is megvolt a hazaiakban, egy sikeres szöglet után a magyar védelemnek blokkolnia kellett Edmundsson lövését.

Lövések távolról, gól közelről

A meccs hangulata egészen más volt, mint a bukaresti, a feröeriek vidám énekekkel biztatták a csapatukat. A magyarok most nagyjából tizedannyi néző előtt játszottak, mint a románok ellen.

Dzsudzsákék nehezen jöttek lendületbe, a jobbszélen például Szalai és Gera is hasztalan cselezgetett, hiszen mindkettőjüket szerelték, míg az óvó bácsit és villanyszerelőt is pályára küldő feröeriek még színezték is a játékot; Naes például csukafejessel mentett a saját tizenhatosa előtt. Pedig Dárdainak az volt a terve, hogy az első 15 percben meghajtjuk a meccset, és meglepetést okozunk. Ez azonban elmaradt.

Szalai gólja... Forrás: MTI/Illyés Tibor

Aztán vélhetően beötlött a magyaroknak, hogy távolról kellene lőni, Dzsudzsák 20 méterről, szabadrúgásból egy jó csavarással tesztelte Nielsen (jó) képességeit.

És még ugyanebben a percben, a 21.-ben szinte a lehető legközelebbről sikerült a vezetést is megszerezni, egy jobb oldali szöglet után Szalai Ádám egy méterről bekotorta a vezetést jelentő gólt.

Három percre rá Tőzsér 30 méterről lőtt majdnem bombagólt (a kapus hárított), majd 17-ről ugyanő szúrta rá, a kipattanót Nikolics nem tudta átemelni a kapuson. Nem voltak rosszak ezek a távoli próbálkozások, Korhut is rászúrta ballal, 20-ról, a pipát alig kerülte el a szépen csavarodó labda.

Megnyugodni azonban nem lehetett, Hansson a 42. percben 25 méterről másfél méterrel lőtt mellé.

... és gólöröme Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szünet után talán sokan arra számítottak, hogy a feröeriek kifáradnak, a magyarok pedig rúgnak még egy-két gólt, de erről szó sem volt.

Szinte csak feröeri helyzetecskék

Rögtön az elején Olsen viccelte meg majdnem Dibuszt, majd az üresen álló Edmundsson maradt le csak centikről egy középre fejelt labdáról. A másik oldalon viszont blokkolták Dzsudzsák 14 méteres lövését, később a csapatkapitány beadásáról lekésett Juhász.

A hazaiak önbizalma nagyon a helyén volt, Edmundsson 15 méterről félfordulatból lőtt, igaz, Dibusznak ez nem okozott gondot.

A kapitány Nikolics személyében beáldozott egy támadót, és a debütáló Fiola Attila becserélésével a hátsó alakzatot akarta megszilárdítani. A játék képében azonban ez sem hozott áttörést, a feröeriek birtokolták többet a labdát, ugyanakkor nagy helyzetig nem jutottak el.

A végén Dzsudzsáknak volt még egy valamennyire biztató 16 és egy nagyon rossz 18 méteres lövése, de sok jót nem lehet elmondani a magyarok második félidőben nyújtott teljesítményéről.

A végén még izgulni kellett, hogy meglegyen a győzelem. De meglett, és ez a lényeg.