Vágólapra másolva!
Az egykori 40-szeres fociválogatott, szókimondásáról ismert Urbán Flórián parlamenti képviselő szeretne lenni, és mivel ismeri az újpesti embereket, úgy érzi, tudja, hogyan segíthetne. A Jobbik támogatásával szerencsét próbáló képviselőjelölt tisztában van vele, hogy az MTV-s székházostrom miatt még támadni fogják, de szerinte a 2006-os esemény csak az "úgynevezett baloldalon" bűn. Ígéri, ha nyer, akkor ugyanolyan erővel, alázattal és kitartással fog dolgozni, ahogyan a pályán. Urbán Flórián írásban válaszolt az Origo kérdéseire.

Mióta érdekli a politikai pálya?

Igazából csak mint állampolgárt érdekelt, de most a barátaim biztatására elérkezett az a pillanat, hogy a szavakon túl én is megpróbáljak valamit tenni. Magamért, szűkebb szülőföldemért, az újpesti emberekért.

Eredetileg függetlenként szeretett volna harcba szállni, végül miért indul jobbikos színekben?

Ez igaz, de értékrendem a magyar politikai palettán amúgy is a Jobbikhoz áll a legközelebb. Így aztán szívesen fogadtam a segítő kezet. A célom az, hogy pártszimpátiától függetlenül egy egységes Újpestet, minden itt élő embert képviseljek.

Határozott, egyenes, rendszerető és tisztességes - így jellemezte Vona Gábor pártelnök. Ön hogy jellemezné magát, mit emelne ki, miért szavazzanak önre az újpestiek?

Magamat nem minősíteném, de aki látott engem játékosként vagy edzőként, az úgyis tudja, milyen vagyok. Aki meg nem látott, annak hadd mondjak én is három szót: alázat, fegyelem, tisztelet. Ezt vallom sportolóként, de lehet politikai hitvallás is. Én mindenhol magamat adom, a pályán, a kispadon, és ha képviselő lehetek, akkor az Országházban is.

2007-ben a Felcsút edzőjeként Forrás: MTI/Beliczay László

Hogyan látja az esélyeit?

Nem tudom megítélni. Egyelőre csak a munka érdekel.

Jelenleg milyen állapotban van Újpest?

Vannak Budapesten rosszabb, de sokkal jobb kerületek is. Én itt születtem, itt élnek a barátaim, sok rokonom, és itt élem a mindennapjaimat. Ismerem az utcákat, a házakat, az embereket. A programom a közeljövőben lát napvilágot, ebben mindent részletesen leírok majd.

Azt mondta a hétfői bemutatkozó sajtótájékoztatóján, hogy "nem vagyok jártas a politikában, de szeretem a hazámat és Újpestet". Ez elég a sikeres parlamenti munkához?

Igen, elég. Mindent meg lehet tanulni, és ha így tudok segíteni, akkor készen állok a tanulásra. Ha a választópolgárok megtisztelnek a bizalmukkal, akkor ugyanolyan erővel, alázattal és kitartással fogok dolgozni, ahogyan a pályán.

Szavazás november 23-án

Az újpesti időközi választásokat Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő halála miatt írták ki. A főváros 11-es számú országgyűlési egyéni választókerülete Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét fedi le. A november 23-ai választáson Urbán Flórián a Jobbik támogatásával indul, a pártba azonban nem lépett be. A jelöltséghez szükség 500 ajánlószelvényt már a héten összegyűjtötte. Kedden kiderült, hogy Urbán egyik ellenfele Schmuck Andor, a szociáldemokraták pártelnöke lesz.

Milyen a viszonya az újpestiekkel?

Ez nem viszony, én ízig-vérig újpesti vagyok.

Számít-e még támadásokra azért, mert a nevét kapcsolatba hozták az MTV-s székházostrommal?

Igen, számítok, de ne felejtsük el, hogy ez csak az úgynevezett baloldalon bűn. Szeretném, ha az elkövetkezendő időszakban az előttünk álló feladatokra koncentrálhatnék.

Vannak olyan tapasztalatok, ismeretek, amelyeket a focipályáról és az edzői kispadról át tud ültetni a képviselői munkába?

Mindent. A futball csapatjáték, olyan, mint maga az élet. Egymásért és a közös célért küzdünk a pályán. A kispadon ülve irányítok, összefogok, motiválok, ha kell, megvédem a játékosaimat. Ugyanezt kell tennem az újpesti emberekért is.

A Vasas pályaedzőjeként 2011-ben (piros pólóban, jobbra) Forrás: MTI/Kovács Attila

Mit gondol arról, hogy Wintermantel Zsolt újpesti polgármester nagy Újpest-drukker? Eleget tesz a klubért?

Újpesten elindult valami, de az mégiscsak tragikus, hogy az Újpest-szurkolók bojkottálják a meccsre járást. Tenni kell a helyzet megváltoztatásáért, de ez nem a politika feladata. Ha már itt tartunk, a legnagyobb kihívásnak azt érzem, hogy a politika megteremtse annak a lehetőségét, hogy ne csak azoknak a szülőnek a gyerekei sportolhassanak, akik ezt megengedhetik maguknak. A magyar futball tradicionálisan mindig alulról építkezett, most ennek nincs meg a lehetősége. Sportemberként fontosnak tartom, hogy ezen változtassak.

Mit gondol a stadionépítésekről és Budapest olimpiarendezési szándékáról?

Jó érzés lehet a szurkolóknak kulturált körülmények között, szép stadionokban biztatni saját csapatukat. Egy olimpia megrendezése óriási felelősséggel jár, nagyon át kell gondolni ezt a kérdést.

Januárban azt mondta, örül Pintér Attila futballkapitányi kinevezésének, mert ő úgy tud beszélni a focistákkal, ahogyan ön szerint kell. Ilyen szempontból mit gondol Dárdai Pálról?

Nem szeretnék véleményt formálni Dárdai Pálról, mivel nem ismerem az edzői munkásságát. Nem tudom, milyen kézzel bánik a felnőtt játékosokkal, mert tudomásom szerint idáig egy német gyerekcsapatnál edzősködött. Én mindenesetre sok sikert kívánok neki.

Az interneten hetekig emlegették a fociszurkolók, amikor azt mondta, a magyar focistákat olyan mondatokkal kell motiválni, mint „Takarodjál oda, mert levágom a fejed!” Örül az ilyesféle hírnévnek, vagy inkább arra gondol egy ilyen nyilatkozat után, hogy visszafogottabban kellett volna fogalmaznia?

Nem azt mondtam, hogy ilyen mondatokkal kell motiválni, hanem, hogy a magyar játékosokat nem lehet simogatni és megkérni őket, hogy „légy szíves, fussál már!” Kőkemény kézzel kell bánni velük, és akkor elvégzik a feladatukat. Lehet, hogy a stílusom egy picit nyers, viszont borzalmasan őszinte.

A legjobb Urbán-szövegek

"Nem elég, ha azt mondja nekik az edző, hogy légy szíves fuss oda; a szart is ki kell verni belőlük. Jöttek a portugál sztárocskák, gondolták, kiviszik a cipőjüket a pályára, elfocizgatnak, aztán majd csak lesz valami." (Tavaly júliusban az Origónak, amikor - a többi magyar csapat mellett – a Videoton sem élte meg az augusztust a nemzetközi kupákban.)

"Az aranyos bácsik kora leáldozott már, fiatalember kell, aki azt a bizonyost is ki tudja verni a játékosokból. A válogatotthoz nem pszichológus kell, nem is hittérítő, hanem hajcsár. A mimózalelkűek takarodjanak a válogatottól. Az, hogy egy topedzőt idehozunk, aki elkezd okoskodni, és azt mondja a magyar játékosoknak, hogy fáradj arrébb, és légy szíves, tolódj egy kicsit, erre nincs idő. A magyar játékosnál nincs légy szíves. Takarodjál oda, mert levágom a fejed. Így kell beszélni velük, legalábbis így gondolom. Pintér Attila erre maximálisan alkalmas, lehet, hogy a személye megosztó a közvéleményenk, de én üdvözlöm a döntést." (Tavaly decemberben a HírTV-nek Pintér Attila kinevezése után.)

"Dzsudzsák Balázsé egy nagyon érdekes történet. Egy kisfaluból indult el, egy tisztelettudó, kiváló focista, akinek egy kis pénzt tettek a zsebébe, és ezzel megfordult vele a világ. Nem a foci az elsődleges az ő életében, hanem például az, hogy milyen celebkisasszonnyal fog összejönni. Most érzékenyen fogja a kritikákat, de öt éve nem így tette. Ne legyen most se érzékeny, legyen meg benne az alázat, mert azzal a mentalitással tud segíteni a válogatotton, de ha sértődékeny lesz, akkor Pintér Attila is el fogja küldeni őt." (Idén januárban a DIGI Sportnak.)

„Ha azt mondom a futballistának, hogy menjen át a falon, átmegy, ha azt mondom neki, szántsa fel a pályát, felszántja. Én ugyanis csak olyan labdarúgókkal dolgozom, akik átveszik azt a szellemiséget, amelyet én képviselek. Bohócok kíméljenek, ők nem kellenek, míg – elnézést – a futballkurvák messzire kerüljenek el! Tudom, szép kerek a világ, nem vagyunk benne egyformák, és talán ettől is olyan izgalmas, de azok, akik másképp gondolkodnak, mint én, ne jöjjenek ide, ne akarjanak velem dolgozni. A gondolkodásmód a lényeg." A megyei I-es Vecsés edzőjeként idén februárban a Nemzeti Sportnak.)