Veszélybe került az Afrika-kupa megrendezése

Elefántcsontpart, foci, futball, labdarúgás, ebola
IVORY COAST, Abidjan : A disguised supporter of Ivory Coast's national football team holds a placard reading "Stop Ebola", as he attends the 2015 African Cup of Nations qualifying football match between Ivory Coast and Sierra Leone on September 6, 2014 at the Felix Houphouet-Boigny stadium in Abidjan. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
Vágólapra másolva!
Az ebolajárvány miatt a Marokkói Labdarúgó Szövetség úgy látja jónak, ha visszalép a 2015-ös Afrika-kupa rendezésétől. Az afrikai konföderációt váratlanul érte a bejelentés, de már tárgyal Ghánával és a Dél-afrikai Köztársasággal az esetleges helyszínmódosításról.

"Szeretnénk meghallgatni a WHO jelentéseit, és az Egészségügyi Világszervezet irányelveit figyelembe venni" - nyilatkozta Mohamed Ouzzine, Marokkó ifjúsági és sportminisztere.

"Márpedig a WHO az ebola megfékezése miatt nem javasolja a nagy események megrendezését. Sajnos zéró biztonság nem létezik, de meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy afrikai testvéreinkkel legyen egyáltalán még következő futballünnep."

Az elefántcsontpartiak sámánszurkolója a maga módján küzd az ebola ellen Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Ouzzine elmondta, egy ilyen kontinensviadalra akár egymillió szurkoló is érkezhet, és nem hiszi, hogy jelenleg van olyan állam, amely képes figyelemmel kísérni, ellenőrizni és szabályozni a jelenlegi helyzetet.

"Ez a mi igazi problémánk. Nem a válogatottakkal, a szurkolókkal van bajunk" - tette hozzá. "A pénzügyi veszteségekre mindig megtaláljuk a megoldást. De könyörgöm, mi a jelentősége a financiális problémáknak akkor, amikor emberi áldozatokról beszélünk? Az emberi élet megfizethetetlen."

Az afrikai konföderáció vezetése már megkezdte a tárgyalásokat Ghánával és a Dél-afrikai Köztársasággal az esetleges helyszínmódosításról. A szövetség azt már kategorikusan kijelentette, az eredeti időponton nem változtat, azaz a 16 csapatos tornát 2015. január 17-e és február 8-a között rendezik meg.

A nyugat-afrikai ebolajárványban közel 4500 ember halt meg eddig, az óvintézkedések érintették a futballt is. Sierra Leonéban az összes labdarúgó-mérkőzést felfüggesztették, az Afrika-kupa selejtezőin a Seychelle-szigetek csapata inkább visszalépett, de nem játszott augusztusban a Sierra Leone-i csapat ellen. Ugyancsak tilos futballmérkőzést rendezni Guineában és Libériában.