Lesz-e újabb futballorgazmus?

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi look on during the Spanish league "Clasico" football match Real Madrid CF vs FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 23, 2014. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
Tavasszal egy emlékezetes mérkőzésen 4-3-ra győzött a Barcelona a Real Madrid ellen, és az előzményeket látva a mostani spanyol szuperrangadó is hosszú ideig témát szolgáltathat majd. Kap-e gólt a nyolc fordulón keresztül hibátlanul védekező Barcelona? Meg lehet-e állítani Cristiano Ronaldót? Hogyan mutatkozik be az eltiltásából visszatérő Luis Suárez? A nagy rivális pályáján dönti-e meg a spanyol bajnoki gólrekordot Lionel Messi? Ezekre a kérdésre mind választ kapunk szombat este.

"Egy gól nélküli meccs olyan, mint egy napsütés nélküli délután” – mondta egy ízben a júliusban elhunyt Real Madrid-legenda, Alfrédo Di Stéfano, aki Lionel Messi előzéséig az el Clásicók legeredményesebb játékosa volt.

A statisztikákat böngészve attól nem kell félnünk, hogy a szombaton 18 órakor kezdődő Real-Barca rangadó 0-0-val fog zárulni, az elmúlt tíz évben minden sorozatot – bajnokság, Király-kupa, Szuperkupa, Bajnokok Ligája – tekintve összesen 33 meccset vívtak a felek, és ezeken 112 gól született, amely 3,39-es átlagot jelent, és ha ezt tartják a csapatok, akkor a szórakozás garantált.

Bár az előző szezonban a vébén a harapásért kapott eltiltásából most visszatérő Suárez még a Liverpoolban, a Real legdrágább nyári szerzeménye, James Rodríguez pedig a Monacóban játszott, ha az ő tavalyi góljaikat is figyelembe vesszük, akkor a két csapat támadói (Messi, Neymar, Suárez, illetve C. Ronaldo, Benzema, James összeállításban) összesen 171 alkalommal állították megoldhatatlan feladat elé az ellenfelek védőit.

Ők hatan (Benzema, James Rodríguez és Cristiano Ronaldo, illetve Suárez, Neymar és Messi) lehetnek a főszereplők Forrás: AFP

Beindult a Real támadógépzete

A főszereplők közül Ronaldo talán élete legjobb formájában várja a nagy meccset, előtte még senki nem volt képes arra, hogy a bajnokság első nyolc fordulójában tizenöt gólt szerezzen. Hogy ez mennyire nagy teljesítmény? A portugál egyedül többet termelt, mint az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United, az Atlético Madrid vagy a Juventus teljes csapata.

Ronaldo 2009-ben érkezett a Realhoz, a leigazolása előtti öt szezonban a csapat egyszer ugyan eljutott 83 gólig, de egyébként épphogy elérte a 70-es határt, azóta viszont minden szezonban szerzett legalább 102 gólt, ami jól mutatja, milyen hatással van a csapatra.

A Real döcögősen kezdte a bajnokságot, a harmadik és a negyedik fordulóban a Real Sociedad és az Atlético ellen becsúszott egy-egy vereség, azóta azonban helyreállt a világ rendje, és a csapat ötből ötöt nyert, méghozzá imponáló, 25-3-as gólkülönbséggel. A védelem tehát összeállt, és ami jó hír lehet madridi szempontból, hogy Ancelotti a pénteki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, Pepe és Sergio Ramos is játékra alkalmas állapotban van.

Sergio Ramos mintha Ronaldo szabadrúgások előtti beállását utánozná Forrás: AFP

A támadógépezet pedig brutálisan felpörgött, Ronaldót már méltattuk, mellette pedig a vb-gólkirály James Rodríguez is egyre többször villantja fel, hogy mit fizettek érte 80 milliót eurót, és Benzema is beindult. A francia csatárt piszkálták már a szurkolók, kikezdte már a média, voltak, akik azt sütötték rá, hogy azért játszik még mindig, mert Ronaldo pártfogoltjának számít, de a hétközi, Liverpool elleni BL-meccsen duplázott, és ezzel már 40 gólnál jár a legrangosabb kupasorozatban. Ezt a mennyiséget 67 meccsen gereblyézte össze, amivel veri Drogbát (79), Ronaldót (82), Del Pierót (83) és Ibrahimovicot (101) is.

Ancelotti azt mondta, lehetnek meglepetések a kezdőcsapatában,kíváncsian várjuk, mivel húz váratlant az olasz edző. Ami biztos, hogy Bale sérülése nem jött rendbe, így Ancelottinak nem nagyon kell gondolkoznia, hogy ki játsszon elöl, mert a Ronaldo, Benzema, James trió evidensnek tűnik. Mögöttük Kroos és Modric helye is biztos, a középpálya maradék egy helyére Isco a legesélyesebb, úgyhogy maximum a védelemben lehet kérdés, hogy Ramost tényleg visszateszi-e Ancelotti Varane helyére, és hogy Arbeloa vagy Carvajal kezd–e jobbhátvédként.

Már csak két győzelem a madridiak előnye

Ami óvatossá teheti a Realt: a madridiak a legutóbbi 17 el Clásicóból, amelyet otthon vívtak, csak ötöt nyertek meg, míg a Barca kilencet. A szombati a két csapat 229. egymás elleni meccse lesz – ebből a 169. bajnoki –, és az örökmérleget tekintve a Real áll jobban, amely 91 alkalommal ünnepelhetett a lefújás után, míg a Barca 89-szer.

A párharc korai éveiben még a katalánok álltak jobban, aztán a Real 1939-ben átvette a vezetést, majd fokozatosan elhúzott, és a legnagyobb előnyre 1965-ben tett szert, amikor 2-1-re nyert a Nou Campban, és ekkor összesítésben 16 győzelemmel többet számlált a riválisnál (48-32.) A Barca 2012 januárjában érte utol a Realt, ekkor mindkét csapat 86 sikernél tartott, azóta a Real ötször, Messiék háromszor győztek.

A négyszeres aranylabdás is bekerült abba a tizenegy fős társaságba, amelynek tagjai elmondhatják magukról, hogy legalább tíz gólt szereztek az el Clásicók történetében, 21 találatával le is taszította az élről a korábban már említett Di Stéfánót (18). Rajta kívül csak egy barcás, César Rodríguez került be a klubba, aki 1945 és 1954 között 14 gólt szerzett, míg a madridiak közül Raúl (15), Gento (14), Puskás (14), C. Ronaldo (13), Santillana (12), Juanito (10) és Hugo Sánchez (10) is befért. Meg kell még említeni Samitiert, aki mind a két csapatban játszott, és a Barcában 7, a Realban 3 gólig jutott.

Neymar és Messi nagyon érzik egymást a pályán Forrás: AFP

Luis Enriquét csak az egyik csapatnál imádták a drukkerek

Szintén szerzett gólt mindkét csapatban a nagy rangadón Luis Enrique, a Barcelona nyáron kinevezett edzője, aki a Realban öt, a Barcában nyolc szezont húzott le. A Real 1991 vette meg Luis Enriquét a Sporting Gijontól, de a madridi időszaka egybe esett a Barcelona Romário-, Sztoicskov-féle garnitúrájának nagy korszakával, amely többek között négy bajnoki címet és egy BL-győzelmet fialt.

Luis Enrique csatárként, támadó középpályásként, sőt, néha szélsővédőként is játszott a Realban, de a szurkolókkal nem tudta megszerettetni magát, és amikor Jorge Valdano idején sokkal kevesebb játéklehetőséget kapott, úgy döntött, tovább lép. Már mindenben megegyezett a Barcával, amikor az új edző, Fabio Capello megpróbálta maradásra bírni, de már késő volt. Ami nem ment Madridban, az összejött Luis Enriquének Barcelonában, ahol igazi közönség kedvencnek számított, és ehhez az is hozzájárult, hogy összesen ötször talált be korábbi csapata ellen.

"Nincsenek jó emlékeim a Realban töltött éveimről" - nyilatkozta egyszer Luis Enrique, aki a 2009-ben aratott 6-2-es Barca-győzelmet szimplán futball orgazmusnak titulálta, ami szintén jól érzékelteti, hogy viszonyul a két klubhoz.

Kíváncsian várjuk, hogy Ancelotti és Luis Enrique mivel lepi majd meg a másikat Forrás: AFP

Luis Enriquét mindenki Suárezről faggatta a meccs előtt, de ő csak annyit árult el, hogy biztosan pályára lép, azt pedig nem nehéz megjósolni, hogy az uruguayi gólvágó a kispadról fog majd beszállni, mivel az elmúlt négy hónapban csak három barátságos meccsen játszott a Barca B-vel és a válogatottal.

Arra viszont tökéletes lesz, hogy szoros állásnál beszálljon az utolsó 20-25 percre, és a lefárasztott madridi védők között még zavart okozzon. Érdemes lesz majd figyelni, hogy Suárez mire megy majd a keménységéről híres Sergio Ramos, Pepe párossal, aki valószínűleg minden eszközt bevetnek majd a harapós csatárral szemben, akitől nem áll távol a színészkedés.

Összejön-e a rekord Messinek a nagy rivális pályáján?

A Barca nyolc forduló után négy ponttal vezet a Real előtt, vagyis a két csapat közül Ronaldóéknak fontosabb a győzelem, a Barcának egy döntetlen sem lenne rossz eredmény. Luis Enrique teljes szabadságot adott Messinek a pályán, ami azt eredményezte, hogy a gólok mellett a gólpasszokat is bőszen osztogatja a kis argentin, aki a bajnokságban mindkét mutatóban hétnél jár.

Messi a mostani szezonra nagyon jól összecsiszolódott Neymarral, amiből a csapat és a brazil klasszis is profitált, utóbbi nyolc gólnál tart már a bajnokságban. Messi a Bernabéuban eddig 14 meccsen 12 gólt és 8 gólpasszt jegyzett, és szombat este egy korszakos rekordért is hajt majd, egy gólra van ugyanis Telmo Zarra 251 gólos bajnoki csúcsától.

A tavaszi Real-Barcán Messi egy mesterhármassal vezette 4-3-as győzelemre csapatát, most egy dupla is elég lenne ahhoz, hogy megálljon az élet, és abszurd módon az ősi ellenség otthonában ünnepeljék meg az új csúcstartót.

A Real pedig éppen a Barcelona rekordjába rondíthat bele, mivel a katalánok a nyolc forduló alatt még csak gólt sem kaptak. Csodálkoznánk, ha ez a sorozat a rangadón is folytatódna. Szombat este hattól az összes nyitott kérdésre választ kapunk, a meccset a Sport 2 élőben közvetíti.