Albánia fenyegetőzik, Szerbia újrajátszást kér

Stefan Mitrovic, Szerbia-Albánia, foci, botrány, drón
SERBIA, BELGRADE : Serbia's Stefan Mitrovic grabs a flag with Albanian national symbols flown by a remotely operated drone during the Euro 2016 group I football match between Serbia and Albania in Belgrade on October 14, 2014. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Még mindig nem csitultak el a botrányos körülmények között véget ért Szerbia-Albánia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező utózöngéi. Az európai szövetség mindkét csapatot pénzbüntetéssel sújtotta, pontot viszont egyik fél sem kapott. A szerbek az újrajátszásért fellebbeznek, míg az albánok azzal fenyegetőznek, hogy kilépnek a selejtezősorozatból.

A Szerb Labdarúgó Szövetség alelnöke, Goran Milanovic bejelentette, hogy nem értenek egyet a botrányos körülmények között félbeszakadt Albánia elleni Európa-bajnoki selejtezővel kapcsolatos UEFA-döntéssel.

Úgy fogalmazott, hogy fellebbezésükben a mérkőzés újrajátszását fogják követelni, mondván, az nincs rendben, hogy az európai szövetség csak a következményekkel foglalkozott döntésében, az előzményekre nem tért ki a büntetés kiszabása során.

A szerb Mitrovic szedte le a drónról a zászlót Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A találkozó az első félidő 42. percében, 0-0-s állásnál szakadt félbe, amikor valaki egy drónnal a pálya fölé küldött egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót. A játékosok dulakodtak egymással, a nézők megdobálták az albán futballistákat, így a mérkőzés nem folytatódhatott.

Az Európai Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága 3-0-s eredménnyel a házigazda szerbeknek ítélte a mérkőzést, ugyanakkor három pontot le is vont a hazai válogatottól.

Új meccset követelnek a szerbek

Az albán fél továbbra is azzal fenyegetőzik, hogy kilép az Európa-bajnoki selejtezősorozatból, amennyiben 3-0-val nem kapja meg a mérkőzésért járó pontokat, Szerbiát pedig nem zárják ki a küzdelmekből.

"Muszáj új mérkőzés lejátszását követelnünk, és megmutatnunk, hogy futballozni szeretnénk. Ugyanígy kérdések merülnek fel az albániai mérkőzés kapcsán is. Nem normális, hogy Albániában telt ház lehet, mi viszont úgy járjunk, ahogy jártunk. Mindkét meccset közönség nélkül kellene lejátszani" - idézte Milanovicot a Magyar Szó.

Terrorcselekmény a drónhasználat?

"Az UEFA csak a következményekkel foglalkozott, az okokkal nem. Az albánokat azért büntették meg, mert nem akarták folytatni a meccset, minket pedig a rossz szervezés miatt, ugyanakkor az UEFA nem foglalkozott azzal, hogy miért került sor a mérkőzés megszakítására. Ha a futballban a legnagyobb bűn, ha a politika belekeveredik a sportba, akkor vélhetően mindenki számára egyértelmű, hogy az albánok mit csináltak, és hogy minden következmény kisebb hiba ennél a tettnél. A Nagy-Albániát ábrázoló zászló megjelenése egyértelműen a politika belekeverése a sportba, a drónnak a stadionba való irányítása pedig terrorcselekménynek is minősíthető. Ezen alapul majd a fellebbezésünk. Muszáj bizonyítanunk, hogy mindez egy politikai lépés volt, amit az albán szövetség az albán politikusokkal együtt előre eltervezett" - tette hozzá a Jagodina elnöke.