Vágólapra másolva!
A tavaly még Bajnokok Ligája döntőt játszó Borussia Dortmund egy pontra van a kiesőzónától a Bundesligában, ahol az elmúlt egy hónapban mindössze egy pontot szerzett. A BL-ben viszont gólt sem kaptak három meccsen, és százszázalékosan vezetik a csoportjukat. Mi történik Dortmundban?

Soha ilyen rosszul nem kezdte még a szezont a Dortmund, amióta Jürgen Klopp a csapat vezetőedzője. A Bundesligában eddig kilenc meccsen csupán kétszer nyert, legutoljára szeptember 13-án a Freiburg ellen. Az elmúlt négy mérkőzését mind elvesztette, bő egy hónap alatt egyetlen döntetlenre futotta Kloppék erejéből.

Pedig az idény legeleje egészen jól alakult a BVB számára. A Szuperkupát megnyerte, a Bayern Münchent 2-0-ra verve, majd az első három bajnokin szerzett hat pontot. Hogy valami nincs rendben, az tulajdonképpen már az első fordulóban látható volt, hiszen hazai pályán kaptak ki simán 2-0-ra a nagy rivális Bayer Leverkusentől, de egy első meccsen elszenvedett pofon után még nem kell kongatni a vészharangot. Szeptember közepéig egyébként is viszonylag jól teljesített a csapat, a BL első körében még a legkomolyabb csoportellenfelet, az Arsenalt is megverte otthon 2-0-ra, végig uralva a meccset. Azóta kizárólag a nemzetközi kupában képesek nyerni.

Európában verhetetlenek

Az Anderlechttel feltörölték a padlót Brüsszelben, 3-0-ra kiütve a belgákat, majd legutóbb Törökországban, a Galatasaray ellen parádéztak, 4-0-ra verték Sneijderéket. Retteghetnek a BL-ben a Dortmund ellenfelei, de nem úgy Németországban. Ezt erősíti meg a kölni Kevin Wimmer mondata is, amit a két fordulóval ezelőtti 1. FC Köln-Dortmund meccs után nyilatkozott: „a szünetben beszéltük, hogy ma a dortmundiak minden helyzetben verhetők, muszáj lesz kihasználni az összes lehetőségünket”. Nyertek is 2-1-re. Azon a meccsen valóban hihetetlen dolgokra voltak képesek Klopp játékosai, maga az edző sem találta a szavakat a gyenge játék után. „Igazán nagy és okos mondásaim most nincsenek ebben a helyzetben. Ez nagyon-nagyon kemény nekünk.” Érdemes megnézni a kapott gólokat, az elsőnél a védelem totális összeomlását és fejetlenségét látni, a másodiknál pedig a kapus, Roman Weidenfeller lepkézett óriásit.

Köln-Dortmund:

Szegény Weidenfellert a legutóbbi botlás után is elővették, ráadásul pont csapattársa, Mats Hummels. A Hannover ellen elszenvedett hazai vereség egy szabadrúgásból kapott gólnak volt betudható, Kijotake szép lövésével nyert a vendég HSV. „Nagyon meglepődtem, hogy a szabadrúgásból gól lett. A labda nagyon sokáig volt a levegőben"- ezt mondta Hummels az esetről. Ez jól mutatja, hogy milyen a hangulat Dortmundban, az ilyen egymásra mutogatás nem sok jót sejtet.

Ami elromolhat, az el is romlik

Ugyanakkor Hummels nem akarta az egész meccset, és a rossz formát a kapusára kenni. „Ami elromolhatott, az el is romlott a csapatnál. Nem vagyunk rosszabbak az ellenfeleinknél, mégis minden héten vesztesen hagyjuk el a pályát. Ez egy nagyon nehéz időszak számunkra, semmi sem jön össze, és erre lassan nehéz lesz megfelelő magyarázatot találni." Szavai összecsengnek Kloppéval, aki azt nyilatkozta a hétvégi blama után, hogy csapata több helyzetet dolgoz ki az ellenfeleinél, csak épp elegendő gólt nem sikerül lőni.

Kloppnak sok oka nincs a nevetgélésre Forrás: AFP/Olly Greenwood

És ha már Hummels és Weidenfeller, a Bild újságírói úgy látják, pont a vébén résztvevő dortmundiak okolhatók többek közt a csapat rossz formájáért. Igaz a klubnál játszók közül csak Hummels lépett pályára a világbajnokságon rajta és Weidenfelleren kívül még ketten is kint voltak Brazíliában, de se Erik Durmnak, sem Kevin Grosskreutznak nem megy jól a játék.

Idén minden eddiginél nagyobb sérüléshullám is nehezíti Klopp dolgát. Szeptember óta az alapemberek közül hiányzott Marco Reus, Ilkay Gündogan, és csak nemrég tért vissza Henrih Mhitarjan is, de továbbra sem bevethető Nuri Sahin, Jakub Blaszczykowski és Marcel Schmelzer sem.

A pótolhatatlan duó

És úgy néz ki, hogy a Manchester Unitedből visszacsábított Kagava és a Lewandowski pótlására érkezett Ciro Immobile nem tudja egyelőre pótolni az egy év alatt elvesztett Götze-Lewandowski duót. A Dortmund egész játéka a lengyel csatárra épült, a tavalyi olasz gólkirály pedig nem képes úgy játszani, ahogy elődje. Bár nagyon gólérzékeny, de nem mozog annyit, nem olyan agresszív és nem tartja állandó nyomás alatt a védőket. A klub korábbi védője, Christoph Metzelder a következőket mondta az olasz csatárról: „Nem hinném, hogy a lesipuskás Immobile beleillik Klopp rendszerébe, kétlem, hogy képes lenne arra, mint Lewandowski.”

Götzét és Lewandowskit nem tudják pótolni Forrás: AFP/Carmen Jaspersen

A 24 éves olasz támadó azért szerzett már négy gólt, ki lehet emelni az Arsenal elleni találatát, amikor két védőt lefutva, egészen kisodródva lőtt a hosszú sarokba. Hans-Joachim Watzke is bízik benne, hogy Immobile nem felejtett el focizni, miközben Torinóból Dortmundba költözött, így a védelmébe vette, mondván: „nem várhatjuk tőle, hogy pár hét alatt, egyből tökéletesen beilleszkedjen a csapatba”.

Immobilétől több ilyen megoldást várnak:

A Dortmundra azért jellemző, hogy a fanatikus Klopp leváltása még csak szóba sem jön, igaz az edző kész vállalni a felelősséget. Még a Köln elleni vereség után ezt mondta: „Hogy ha az lenne az érzésem, hogy valójában rajtam múlik az egész, hogy miattam van ez, akkor azt mondanám, hogy ’ez szuper volt barátaim, nagyon sok örömöm volt itt, de arra jutottam, hogy miattam van ez’. Ebben az esetben szabaddá tenném a helyem. De ettől nagyon messze vagyunk.”

A következő fordulóban rangadó vár a Dortmundra, szombaton az Allianz Arénában a Bayern München lesz az ellenfél. Nem is lehetne jobb alkalmat találni arra, hogy megfordítsa eddigi rossz szériáját a BVB. Ellenkező esetben viszont könnyen lemaradhatnak a BL-t érő helyezésekről, ami után nehéz lesz újra csapatot építeni, ha jövő nyáron is el kell engedniük néhány sztárt, mint például a több topklub által is csábított Hummelst vagy Reust. Így Reuséknak meg kell kezdeniük a menekülést a kieső zóna elől, de a Bundesliga 2-es hangulatba azért kedden belekóstolhatnak, hiszen a Német Kupában a másodosztály 16. helyén álló St. Paulihoz látogatnak.