Messi-rekord, City-égés a BL-ben

511785533 Paris Saint-Germain's Uruguayan forward Edinson Cavani (C) gestures as he celebrates with teammates after scoring a goal  during the UEFA Champions League group F football match between Paris Saint-Germain and Apoel Nicosia on November 5, 2014 a
Paris Saint-Germain's Uruguayan forward Edinson Cavani (C) gestures as he celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Champions League group F football match between Paris Saint-Germain and Apoel Nicosia on November 5, 2014 at the Parc des Princes stadium in Paris. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A Barca, a PSG, a Bayern és a Porto is abszolválta a Bajnokok Ligája csoportkörét. Az AS Roma a hazai 1-7 után Münchenben jól tartotta magát, csak 2-0-ra kapott ki, míg a nap meglepetését a Manchester Cityt idegenben legyőző CSZKA Moszkva szállította. Az angol bajnok évek óta csak szenved a BL-ben, szerda este ráadásul két kulcsemberét is kiállították, így kemény menet vár rá az utolsó két fordulóban.

E csoport:
Manchester City-CSZKA Moszkva 1-2
gól: Y. Touré (8.), illetve Doumbia (2. és 34.)
piros: Fernandinho (ManCity, 70.), Y. Touré (82.)

Az angol bajnok gyors gólváltással kezdett a CSZKA ellen, Yaya Touré lett az ötödik, közvetlen szabadrúgásból betaláló az idei BL-ben (Tévez, Brahimi, Schöne és Pirlo után). Már 1-1-nél felsejlett, hogy a ManCity megismételheti a moszkvai pontvesztést, pláne félóra után, amikor is Doumbia duplázott, ismét Bebras Natcho adta neki a gólpasszt.

Hiába reménykedtek egyenlítésben az angol drukkerek, a CSZKA tartotta magát, sőt előbb Fernandinhót, majd Yaya Tourét is kiállították, így a Premier League-et már kétszer megnyerő ManCity továbbra is csak ég a BL-ben. Bár még bőven tovább is juthat, nem lesz könnyű dolga a hátralévő két fordulóban a Bayern (otthon), majd a Roma (idegenben) ellen.

Bayern München-Roma 2-0
gól: Ribéry (38.), Götze (64.)

Münchenben Totti, Gervinho és Pjanic is csak a kispadon kezdett, talán Rudi Garcia a római 1-7 után nem pont a Bayern ellen akarta kiharcolni a továbbjutást. Az első meccshez képest jóval szorosabban védekeztek az olaszok, de bátran meg is lódultak a labdaszerzések után. Ettől függetlenül Alaba és Ribéry még a szünet előtt összehozott egy gólt, majd Götze bebiztosította a győzelmet.

A csoport állása: 1. Bayern München 12 pont, 2. AS Roma 4, 3. CSZKA Moszkva 4., 4. Manchester City 2.

F csoport:
Ajax-Barcelona 0-2 - élő közvetítés
gól: Messi (36. és 76.)
piros: Veltman (71.)

Válságban van-e a Barca az elbukott Clásico és a Celta elleni hazai vereség után? Tény: az Ajax hamar felbátorodott a nem túl éles katalánok ellen, a meccs elején jobban és veszélyesebben focizott. Aztán a védelem összehozott egy gólt (Messi az üres kapuba fejelt). Luis Suárez az első félidőben szinte labdához sem ért, fordulás után pedig kihagyott egy százszázalékos ziccert. Az Ajax esélyei a 71. percben szálltak el, Veltmant kiállították, közvetlenül előtte pedig Milik fejese a kapufán csattant. Messi nyomatékosította a győzelmet a 71. BL-góljával, amivel beérte a Real-legenda Raúlt az örökranglista élén.

PSG-APOEL 1-0
gól: Cavani (1.)

A PSG villámgyorsan vezetést szerzett, ezzel karnyújtásnyira került a továbbjutástól, ám a ciprusiak - elsősorban pontrúgásokból - bőven okoztak fejtörést a hazaiaknak. Az eredmény viszont nem változott, így ebben a csoportban minden eldőlt, a PSG és a Barcelona továbbjutott két körrel a leintés előtt. Jó, a csoportelsőség és a 3. hely (Európa Liga-részvétel) sorsa még kérdéses.

A csoport állása: 1. PSG 10 pont, Barcelona 9, Ajax 2, APOEL 1.

G csoport:
Sporting CP-Schalke 4-2
gól: Sarr (26.), Jefferson (52.), Nani (72.), Slimani (91.), illetve Slimani (öngól, 17.), Aogo (88.)

Slimani-gólok keretezték a meccset, de micsoda különbség! Az elsőt a saját kapujába lőtte, a másodikat viszont jó helyre, már 3-2-es vezetésnél, a rendes játékidőn túl. A Sporting ezzel visszaszállt a továbbjutásért vívott versenybe.

Maribor-Chelsea 1-1
gól:
Ibraimi (50.), illetve Matic (73.)

Már az is meglepetést okozott, hogy az angol bajnokságot kényelmesen vezető Chelsea a félidőben 0-0-ra állt Szlovéniában. Hát még, amikor a szünet után Ibraimi gyorsan betalált. A hazaiak befoghatták volna a Lisszabonban kikapó Schalkét, ám a szerb Nemanja Matic tönkretette az örömüket. Sőt, a Maribor végül örülhetett az iksznek is, elvégre Eden Hazard büntetőt rontott a 85. percben.

A csoport állása: 1. Chelsea 8 pont, 2. Schalke 5, 3. Sporting 4, 4. Maribor 3.

H csoport:
Shahtar Donyeck-BATE Boriszov 5-0
gól: Srna (19.), Alex Teixeira (48.), Luiz Adriano (58., 11-es, 83. és 93.)
piros: Kagus (BATE, 45.)

Hatalmasat lépett a továbbjutás felé a Sahtar a közvetlen rivális BATE legyőzésével. Miközben Donyeckben harcok dúlnak, a Sahtar Lvivben focizik, és menti meg a klub becsületét. Luiz Adriano ráadásul úgy triplázott, hogy az 58. percben talált be először, lényegében eldöntötte a meccset, az ukrán bajnok mégsem állt le.

Athletic Bilbao-Porto 0-2
gól:
Martínez (56.), Brahimi (73.)

A Bilbao három kör után egy ponttal állt, vesztenivaló nélkül, minden mindegy alapon nekiesett a Portónak. A rutinos portugálok kibekkelték a nehezét, majd a 42. percben vezetést szerezhettek volna, de Martínez a felső lécre lőtt egy büntetőt. Martínez aztán javított, de tartozik egy nagy köszönettel a bal oldalon három embert megverő Yacine Brahiminek - aki aztán személyesen is beköszönt, beverve ezzel az utolsó szöget a baszk koporsóba.

A csoport állása: 1. Porto 10 pont, 2. Sahtar 8, 3. BATE 3, 4. Bilbao 1.