Vágólapra másolva!
Jürgen Klinsmann helikoptert vezet, Tim Howard az öltöző réme, Obafemi Martins az MLS legjobb játékosa - többek között erről is beszélt az Origo tudósítójának Kaliforniában a San José Earthquakes lengyel származású focistája, Chris Wondolowski. Az amerikai válogatott játékos leginkább egy kimaradt ziccer miatt lehet ismerős az európai futballszeretőknek.

Hogyan lesz profi focista egy amerikai srácból, ha az Egyesült Államokban minden ez ellen dolgozik? Soha nem csábították a major sportok?

Fiatalabb koromban rengeteg sportágat kipróbáltam, leginkább a csapatsportokat, a kosárlabdát és a baseballt, rendszeresen néztem a tévében baseball és az amerikaifutball-meccseket. És természetesen fociztam. A Diablo Valley Soccer Club volt az egyik meghatározó egyesület a pályafutásom elején. Életre szóló barátságot kötöttem a csapattársaimmal, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Hatalmas élmény volt, amikor együtt utaztunk futballtornákra. Rengeteget segítettek abban, hogy megtaláljam az utam a fociban.

Volt példaképe?

Johann Cruyff-rajongó voltam. Próbáltam ellesni az összes mozdulatát tévén keresztül. Utánoztam, ahogy cselez, lő, fut, ahogy lát a pályán. Cruyff volt rám a legnagyobb hatással.

Forrás: Origo

A többi sportággal összehasonlítva hova tenné most a labdarúgást Amerikában? Lát arra esélyt, hogy még népszerűbb legyen?

Az elmúlt néhány évben folyamatosan népszerűbb lett a futball, a szemünk előtt zajlott a változás. Azt nem mondanám, hogy a népszerűsége vetekszik a kosárlabdáéval vagy a baseballéval. Ugyanakkor ki merem jelenteni, hogy 10-15 év múlva a labdarúgás is a vezető sportok között lesz Amerikában.

Van ehhez köze David Beckhamnek?

Nagy játékos volt, rendkívüli személyiség, az ő hatása meghatározó a sportág fejlődése szempontjából. Az emberek miatta is jártak meccsre, és amint meglátták a pályán, akkor döbbentek rá, hogy milyen jó ez a sportág. David Beckham kijelölte az utat, ő volt a sportág nagykövete Amerikában.

Pontosan mi történt, amikor egyszer egy hibásan írt, "Wondolwowski" feliratú mezben játszott?

Ez akkor volt, amikor 2013-ban egy félidő alatt rúgtam egy mesterhámast a válogatottban Belize ellen. Végül is annyira nem zavart, és azóta babonából minden mérkőzésen egy W feliratú trikót hordok a mezem alatt.

A Belize elleni meccs góljai:

Mit tudhatunk a lengyel származásáról?

A nagyszüleim fiatalon kivándoroltak az Egyesült Államokba, a szüleim már Amerikában születtek. Sajnos még nem jártam Lengyelországban, de igyekszem pótolni.

Ennek ellenére tényleg volt esély arra 2010-ben, hogy lengyel válogatott legyen? Franciszek Smuda szövetségi kapitánysága idején arról lehetett olvasni, hogy talán meghívják a lengyel válogatottba.

Volt róla szó, de végül az amerikai válogatott mellett döntöttem. A lengyel származásom ellenére én mindig is amerikai válogatott akartam lenni.

Akart valaha európai klubban játszani?

Igen, ez is napirenden volt, tárgyaltam a lengyel Arka Gdynia csapatával, aztán valamiért nem tudtunk megállapodni. Minden futballista a legjobb klubot, a legjobb országot és a legjobb életkörülményeket akarja magának kiharcolni. Ez nekem akkor nem jött össze. A mai napig is meghallgatok minden ajánlatot, bár most nem aktuális a klubváltás. San José az otthonom, bajnokságot akarok nyerni az Earthquakesszel.

Az a bizonyos kihagyott helyzet Forrás: AFP/Francisco Leong

Ki a legjobb játékos, aki ellen játszott?

Rengeteg klasszis ellen futballoztam, hogy csak egy példát mondjak, a belga Vincent Kompany nagyon erős és elképesztően gyors volt a vébén. Cristiano Ronaldo is kiváló játékos, különleges technikai tudással.

Ha választania kellene Ronaldo és Messi között, kire szavazna?

Jelenleg Ronaldo a világ legjobbja, de én még mindig nagy Messi-rajongó vagyok.

És mi a helyzet az MLS-ben? Ki a liga legjobbja?

Hát, ez jó kérdés. Elég sok jó futballista játszik az MLS-ben. Landon Donovan félig-meddig visszavonult, talán most Obafemi Martins a legjobb, hihetetlen szezonja van.

Még Barack Obama elnök is gratulált a világbajnoki szereplésükhöz. Hogyan élte meg a csapat, hogy továbbjutott a halálcsoportból, a németek, a portugálok és a ghánaiak mellől?

Bevallom, alig hittük el azt, ami történt velünk. Tudtuk, hogy pokolian nehéz lesz, de azt tűztük ki magunk elé, hogy olyan messzire jussunk, amennyire csak lehet.

Wondolowski munkában a Colorado Rapids elleni 1-1-es meccsen, idén szeptemberben Forrás: AFP/Doug Pensinger

Hatott Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány az amerikai futballra?

Szerintem vitathatatlan, hogy látszik rajta Klinsmann keze nyoma, és én hiszem, hogy az amerikai futball tud még fejlődni. Klinsmann nagyon elkötelezett a fiatalok és a futballakadémiák kérdésében. Remekül nyúl a fiatal játékosokhoz, jól motiválja őket. Nagyon proaktív, ha a helyzet úgy hozza, meccs közben is elcseverészik az ellenfél szakmai stábjával, lelki hadviselésben nehezen verhető. Emellett nagyon fitt, rengeteget fut, a saját helikopterjét vezeti. Okos, tökéletesen beszéli a nyelvünket és persze kiváló edző. Mégis azt gondolom, még nem jött el az ideje annak, hogy mérleget vonjunk a Klinsmann-hatásról, jó pár év múlva fog igazán beérni a munkája.

Előbb legyőzték Ghánát a vébén, majd következett egy döntetlen Portugáliával, így egy minimális vereség a németek ellen elég volt a továbbjutáshoz. Mit szóltak a német meccs előtt pusmogott összesküvés-elmélethez? Klinsmann és Löw régi barátok, ugye.

Aki ismer minket, tudhatta, hogy ennek nem volt semmi alapja. Ráadásul nekünk nyernünk kellett volna, hogy biztosan bejussunk a nyolcaddöntőbe.

Ahol a félig magyar származású Tim Howard szinte mindent védett Belgium ellen. Mi a véleménye Howardról?

Remek kapus, nagy figura, igazi mókamester. Szereti a vicceket, plusz ő a DJ, a zenefelelős az öltözőben.

A belgák elleni nyolcaddöntőben kihagyott egy hatalmas gólhelyzetet. Gondol még rá?

Ne is mondja! A mai napig bosszant a dolog. Pedig milyen jó lett volna, ha berúgom azt a helyzetet. Nem csak magam, sokkal inkább a csapat miatt.

A San Diegó-i Petco Parkban így reagáltak a szurkolók a kihagyott helyzetre:

Mivel tölti a szabadidejét?

Boldog vagyok, ha akár egyetlen percet tölthetek a kislányommal, Emersynnel. Imádok golfozni, és van két kutyám, szeretek velük sétálgatni a természetben.

Klubszinten majdnem mindent megnyert, amit Amerikában meg lehet. Ön a San José Earthquakes történetének legeredményesebb góllövője. Túl van egy világbajnokságon, 31 évesen milyen céljai vannak még?

Nagyon egyszerű: bajnokságot akarok nyerni a Quakesszel, azzal a klubbal, ahol igazán otthon érzem magam. Szerintem jó esélyünk van a bajnoki címre! Idén már nem, de a következő néhány évben odaérhetünk. Két éve megnyertük az alapszakaszt, szóval tudjuk, hogy mit kell tennünk, és van sikerélményünk a közelmúltból. Ráadásul épül az új stadionunk, már igazán kijárt a helyieknek. Remélem, hogy ettől mi, futballisták is új energiát kapunk.