Vágólapra másolva!
Dárdai Pál megbízott kapitány éppen a fociválogatott legnagyobb gyengéjét, a mentális erő hiányát iktatta ki. A pótselejtező immár teljesen reális cél a keresztbeverésekkel tarkított F csoportban, a tízmilliós kérdés, hogy marad-e Dárdai vagy márciustól egy sorozaton belül a harmadik edző irányítja majd a csapatot?

Csak kapkodjuk a fejünket a fociválogatott idei utolsó tétmeccse után: Dárdai Pál csapata 1-0-ra legyőzte a finneket, ezzel egy csapásra ígéretes pozícióba került a 2016-os Európa-bajnokságon való részvételért vívott harcban.

Tökéletes helyettes

Pedig a válogatott beragadt a rajtnál, az első fordulóban - ugyancsak a Groupama Aréna gyepén - kikapott a világranglistán akkor 59 hellyel hátrébb lévő északírektől. A meccs után Pintér Attilának mennie kellett, jött viszont Dárdai, aki csak ideiglenesen, év végéig vállalta el a feladatot.

És akkor jött Dárdai Fotó: Polyák Attila - Origo

A Herthában a német mentalitást elsajátító Dárdai nyomban az első meccsén ikszelt Bukarestben Romániával, majd két fogcsikorgatós meccsen - a Feröer-szigeteken, majd a finnek ellen itthon - egyaránt 1-0-s győzelmet aratott. Ennél jobb beugrásra José Mourinho sem lett volna képes, ráadásul az immár hétpontos válogatott perspektívája teljesen megváltozott.

Platini megsegít

Négy forduló után Magyarország harmadik az F csoportban. Az Eb-re automatikusan kijut az első két helyezett, valamint a selejtezők legjobb csoportharmadikja. Ez utóbbi titulus aligha lesz elérhető a rossz rajt miatt, de minden csoportharmadik playoffot játszhat - minimum ezt a fázist elérheti a válogatott.

Telt ház a Groupamában: a szurkolók megérezték, hogy lehet reménykedni Fotó: Polyák Attila - Origo

Mindez a Michel Platini UEFA-elnök kezdeményezésére 24 csapatosra bővülő Eb-mezőnynek köszönhető. A 24 helyre 53 válogatott pályázik, márpedig a magyarok hosszú ideje éppen a most lehetőséget kapó középmezőnyhöz tartoznak, eddig esély sem volt bekerülni egy valamivel szűkebb elitbe.

"Amikor azt mondtam, hogy szeretnénk a csoportból továbbjutni, úgy gondoltam, hogy ez egy reális célkitűzés, most pedig pláne reális lett" - mondta Dzsudzsák Balázs az Origónak péntek éjjel, a finnek legyőzése után.

Nikolics, Gera és Dzsudzsák (b-j) ünnepli a finnek elleni győztes gólt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Koránt sem csak a pillanatnyi lelkesedés beszélt a Dinamo Moszkva szélsőjéből. A harmadik hely most is megvan, a szintén edzőváltáson átesett románok magabiztosan vezetnek, de még az egyenes ági továbbjutás is elképzelhető, ha sikerül leelőzni a meghökkentően jól kezdő északíreket, akik nem csak a magyarokat, de a görögöket is legyőzték.

Az F csoport állása

1. Románia 10 pont
2. Észak-Írország 9
3. Magyarország 7
4. Finnország 4
5. Feröer-szigetek 3
6. Görögország 1

Ettől még azért kérdéses, meddig tarthat ki az északír csoda, az viszont erősen valószínű, hogy a magyar válogatott maga mögött tarthatja a döbbenetesen rosszul kezdő görögöket, az amatőrökből álló feröerieket, valamint az éles meccseket hajszállal rendre elbukó finneket. Ilyen formán a pótselejtező tűnik most a minimális elvárásnak.

Dárdai tartást adott a csapatnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Az északíreket azonban nem lesz könnyű befogni: a következő öt selejtezőjükből négyet otthon játszanak majd, Feröer kivételével mindenkit - azaz a magyarokat is - a belfasti Windsor Parkban fogadnak. Egy idegenbeli győzelemmel ugyanakkor pont helyet cserélne a két csapat, legalábbis a mostani állás alapján.

Jugoszlávia már nincs

Közel harminc éve, 1986 óta pótselejtezőig is csak egyszer jutott a magyar válogatott. Nem volt benne sok köszönet: az 1998-as vb előtt Jugoszláviával futottunk össze, akik már az első meccs első tíz perce után 3-0-ra vezettek - hol máshol, mint az akkori Fradi-pályán?

"Nem hittem volna, hogy ennyire béna lesz egy-két ember" - mondta már a félidőben Csank János akkori kapitány, akinek a csapata végül 12-1-es összesítéssel esett ki. Belgrádba még sportszárat sem sikerült vinni, a jugó ificsapat kölcsönzött zoknikat a magyar játékosoknak.

Azóta viszont más idők járnak, Jugoszlávia nincs többé, a magyar válogatott pedig éppen a legnagyobb gyengéjét, a mentális összeomlásokat "felejtette el" Dárdaival. Nagy kérdés, marad-e a berlini varázsló, vagy kénytelen lesz a csapat egy selejtezőn belül három szövetségi kapitánnyal harcolni az Eb-részvételért.

Dárdai a finnek legyőzése után mindössze annyit mondott, a játékosok most már "nyugodtan várhatják a márciusi folytatást". Kedden még az oroszokat fogadja barátságos meccsen a csapat, addig aligha lehet kihúzni bármit is Dárdaiból, utána viszont hamar el kell dőlnie, marad vagy sem. Meglehet, a magyar foci elmúlt két évtizedének legfontosabb kérdése ez.