Semmi bajom veled, de azért én vagyok a jobb

ronaldo messi
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (R), Real Madrid's Portugase forward Cristiano Ronaldo (L), Player of the year 2013 nominees, give a press conference ahead of Ballon d'Or Award Ceremony, on January 13, 2014, at the Kongresshaus in Zurich. AFP PHOTO OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Messi és Cristiano Ronaldo kedden válogatottmezben vívja tovább a jelenkori futball legnagyobb különcsatáját. Az utóbbi időben Ronaldo áll nyerésre, de Messi mérlege még mindig jobb. És mit mondanak egymásról?

A Portugália–Argentína barátságos összecsapással újabb fejezethez érkezik Cristiano Ronaldo és Lionel Messi különcsatája, amely az elmúlt héten ismét fellángolt, miután a spanyol szakértő, Guillem Balague arról írt új könyvében, hogy a Real sztárja sértő becenévvel illeti Messit a madridi öltözőben.

A két játékos viszonya lassan a legnagyobb sportrivalizálásokat idézi. Muhammad Ali és Joe Frazier, Björn Borg és John McEnroe, vagy Ayrton Senna és Alain Prost viszonya éleződött ki ennyire a pályafutásuk alatt. Bár az uszítások hátterében gyakran a bulvármédia manipulációi állnak, azért a két játékos is oda-odaszúr egymásnak, noha mindig hangsúlyozzák: tisztelik és elismerik a másikat.

Forrás: AFP/Quique Garcia

Ronaldo a CNN-nek beszélt hosszabban a Messihez fűződő viszonyáról. "Fárasztóak ezek az összehasonlítások, és tudom, hogy őt is untatja mindez. Már csak azért is, mert egy Ferrarit nem lehet összehasonlítani egy Porschéval. Ő azt teszi, ami a legjobb a Barcelonának, és én is így vagyok a Madriddal. A rivalizálással egyébként mindketten csak nyerünk, inspiráljuk egymást, és így leszünk egyre jobbak és jobbak" – mondta Ronaldo, aki azért – még ha nevetve is – magát nevezte jobbnak kettőjük közül.

Na, ne viccelj, Cristiano!

Az Aranylabda odaítélése az a pillanat, amikor a nemzetközi futball szereplőinek egyértelműen állást kell foglalniuk a két játékos között. A két játékos viszonya talán Messi negyedik Aranylabdájánál éleződött ki a leginkább. Az Aranylabda-szavazás előtt együtt válaszolt a sajtó kérdéseire a három jelölt, Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta és Lionel Messi.

Ronaldónak mint a portugál válogatott csapatkapitányának szavaznia kellett volna, ám ezt nem tette meg. A miértre egy gyenge alibivel állt elő, miszerint a Levante elleni meccs után orvoshoz kellett mennie, aztán pedig behívták a válogatottba, ezért Bruno Alvesre ruházta a szavazati jogát – aki az első helyre Ronaldót tette. Messi kissé hitetlenkedve hallgatta a történetet, és ki is nevette a benne szereplőket.


Aztán amikor 2013-ban kiderült, hogy ismét Messi kapja a legrangosabb egyéni elismerést, Ronaldo mosolya nem volt éppen őszinte.


A két játékos nemzetközi megítélését és a díjaik esetleges relativizálását tovább bonyolítja a szerencsétlen Sepp Blatter-incidens. A FIFA elnöke tavaly azt mondta, mindkét játékos a világ legjobbja, nem szeretne különbséget tenni kettőjük között, majd később mégis megtette, amikor a nyilatkozata végén odabökte: személy szerint Messi stílusa közelebb áll hozzá, és Ronaldót kicsit ki is gúnyolta.

A kijelentés nagy port vert fel, természetesen Ronaldo is felháborodott azon, hogy a nemzetközi futball első embere nyíltan a riválisa mellé áll. Szavaiért Blatter végül a Twitteren kért bocsánatot.

Forrás: Sepp Blatter, Twitter


De igazából szent a béke

Az Aranylabda-gálák nemcsak a rosszat, hanem a jót is ki tudják hozni a két szupersztárból. Így volt ez például a 2012-es díjátadón, amikor Messi Andrés Iniesta, Pep Guardiola és Vicente del Bosque társaságában nyilatkozott a tévétársaságoknak, amikor megjelent a színen Ronaldo. Messi odaintette a csoportjukhoz, és a két játékos őszintén megölelte egymást.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke később bevallotta, hogy egyre növekvő féltékenységgel és haraggal figyelte a jelenetet. "Már a legrosszabbat láttam magam előtt. 2015 januárjában lejárt volna Ronaldo szerződése, és akkor bármelyik klub – beleértve a Barcelonát – ingyen igazolhatta volna le, anélkül, hogy a Real Madriddal egyeztetnének" – mondta az értékeit féltő klubelnök.

A transzferből persze semmi sem lett, ugyanakkor ez a történet is jól megvilágítja, milyen sokan érdekeltek abban, hogy a két játékos viszonya ne legyen felhőtlen.

És megint jön az Aranylabda

"Ennek ellenére – állítja a Messiről szóló Guillem Balague-könyv – Messi és Ronaldo, ha nem is barátok, kölcsönösen elismerik egymás képességeit; minden, ami ezt cáfolná, nem több médiatalálgatásnál."

Az angol Mirror információ szerint a kedd este sorra kerülő Portugália–Argentína barátságos meccs előtt Ronaldo szeretne is pontot tenni az ügy végére, és személyesen cáfolná az érintettel azokat a pletykákat, melyek szerint obszcén becenéven (motherfucker) emlegeti Messit a háta mögött. Ugyanakkor a pályán biztosan nagy csatát vívnak majd, hiszen Ronaldo biztosan presztízskérdést csinál majd abból, hogy riválisa ellen bizonyítson, és újabb lépést tegyen az Aranylabda felé.

Forrás: AFP/Gerard Julien

Platini most másra szavazna

A közelgő Aranylabda-szavazás előtt megszólalt a nemzetközi futball másik vezető testületének, az UEFA-nak az elnöke is. Michel Platini azt mondta a spanyol AS-nek, hogy bár Messi és Ronaldo kétségtelenül kiemelkedik napjaink futballjából, nem közülük kellene kikerülni a 2014-es aranylabdásnak.

"A világbajnokságok évében mindig a torna egy kiemelkedő alakja, a győztesek egyike kapta az Aranylabdát. Véleményem szerint ennek idén is így kellene történnie, valamelyik német játékos érdemelné meg a díjat. Biztosra azonban nem vehetünk semmit, hiszen 2010-ben is Messi kapta az Aranylabdát, pedig csak egy elég közepes vb-t produkált."

Wenger is elbizonytalanodott

A portugál sztár idén már 25 gólt szerzett a klubjában, és a Carlo Ancelotti által irányított Real Madrid kétpontos előnnyel vezeti a La Ligát, miközben Messi mindössze 11 gólt szerzett a Barcában – ezzel Ronaldo teljesítményének a felét sem éri el. Igaz, ennek hátterében az is áll, hogy Luis Enrique vezetésével átalakul a Barca, és vele Messi játéka is.

Az Arsenal menedzsere, Arséne Wenger korábban egyértelműen Messit nevezte a világ legjobbjának, de a jelenleg zajló szezon az ő véleményét is árnyalja. Vasárnap az észak-amerikai BeIN Sports csatornának nyilatkozva Wenger azt mondta, Ronaldo idei teljesítménye elképesztő, és ez valószínűleg hatással lesz majd Messi teljesítményére is.

Ronaldo góljai gyengítik Messit

"Mostanra akkora lett a különbség a kettőjük bajnoki gólátlaga között, hogy ez minden bizonnyal aláássa majd Messi morálját. A szélen futballozva messze el fog maradni a korábbi években mutatott teljesítményétől, és hosszú távon ez biztosan frusztrálja majd. Ő a Barcelona legjobb játékosa, törvényszerű, hogy hatással van az egész klubra. Naggyá teheti az edzőjét, ha jó a viszonyuk, ám ha nem megfelelő poszton futballozik, az az egész csapatot gyengíti" – fogalmazott meg burkolt kritikát Wenger.

Így teljesített eddig a két csillag az egymás elleni meccseken:

Messi és Ronaldo egymás ellen Forrás: Origo