Szorul a hurok a FIFA körül

Sepp Blatter, FIFA, foci
BRAZIL, Rio de Janeiro : President of FIFA Sepp Blatter delivers a speech during the 64th FIFA Congress in Rio de Janeiro on June 11, 2014, on the eve of the opening game of the FIFA World Cup 2014 in Brazil. AFP PHOTO/ NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Össztűz alá került a FIFA a korrupcióellenes vizsgálatról készített jelentés elsumákolása miatt. Egyre magasabb rangú tisztviselők jelzik, elfogadhatatlan, ami a szövetségnél történik, a következő vébé bojkottja mellett már szóba került az is, hogy az UEFA-tagállamok kiszállnak a FIFA-ból. 

Miután az orosz (2018) és katari (2022) világbajnokság körüli korrupciós ügyeket vizsgáló etikai bizottság elnöke, Michael Garcia bejelentette, feljelentést tesz az általa készített jelentés félreértelmezése miatt, több sportvezető is felszólalt a FIFA belső vizsgálatát bírálva.

Az Angol Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, David Bernstein szerint az lenne a megoldás, ha az európai válogatottak visszalépnének a 2018-as világbajnokságtól. „Anglia van olyan erős az UEFA-n belül, hogy befolyásolni tudja a FIFA-t is, de ehhez partnerek kellenek, mert ha egyedül próbáljuk meg, csak kinevetnek minket. Talán drasztikusnak tűnik a javaslat, de valahol meg kell húzni a határt, és az utóbbi időben történteket már nem lehet tolerálni – mondta Bernstein a BBC Sportnak.

Ellenjelöltet kéne állítani

Az egykori sportvezető hozzátette, követelni kellene a FIFA-tól, hogy Sepp Blatter ne indulhasson ötödször is az elnökválasztáson. Ebben egyetértenek Bernsteinnel a német szövetség vezetői is, akik válságtanácskozást hívnának össze december elejére, ahol a Kicker szerint az lesz a téma, hogy tudnak-e erős ellenjelöltet állítani az európai szövetségek a FIFA elnökválasztására.

Néhány nappal ezelőtt a német liga elnöke, Reinhard Raubull már megpendítette, hogy ha a FIFA nem hajlandó nyilvánosságra hozni a teljes Garcia-jelentést, az UEFA kiléphet a FIFA égisze alól. „A szövetség kommunikációs csődje alapjaiban rengette meg a FIFA-t, mint intézményt. Most már csak az a lépés elfogadható, hogy nemcsak Garcia teljes jelentését, de a jelentés kivonatáról szóló véleményét is nyilvánosságra kell hozni” – mondta Raubull.

Érinthetetlen Forrás: AFP/Nelson Almeida

„Ha ez nem történik meg, komolyan el kell gondolkodnunk, jó kezekben van-e az irányítás, a következmények közül pedig nem zárható ki az UEFA teljes kiválása sem – tette hozzá a német ligaelnök, akihez csatlakozott az angol szövetség jelenlegi elnöke, Greg Dyke is, aki egyszerűen röhejesnek nevezte Blatter védekezését, miszerint a FIFA-t érintő korrupciós vádak rasszista indíttatásúak.