Mindörökké Dárdai, még ha ki is kapunk

Dárdai Pál, foci
Budapest, 2014. november 18. Dárdai Pál szövetségi kapitány a Magyarország-Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzés elején Budapesten, a Groupama Arénában 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re kikapott ugyan a nyári vb-t is megjárt oroszoktól a Fradi-stadionban rendezett barátságos meccsen, ám a hazai drukkereket ez egyáltalán nem zavarta abban, hogy végig Dárdai Pál nevét skandálják. Pedig a focikapitány már a Hertha honlapjának is azt mondta, hogy visszatér Berlinbe, így legfeljebb a majdani utódja tanulhat abból, hogy kiket lehet használni a most bevetett 17 magyar focistából.

Eredmény, barátságos mérkőzés:
Magyarország - Oroszország 1-2 (0-0) - az élő közvetítés
Budapest, Groupama Aréna
v.: Cuneyt Cakir (török)
Magyarország: Dibusz - Fiola (Poór 59.), Juhász, Kádár, Forró - Kalmár (Simon Á. 46.), Tőzsér - Lovrencsics (Stieber 46.), Kovács (Nikolics 46.), Dzsudzsák (Gyurcsó 65.) - Szalai (Priskin 46.)
Oroszország: Lodigin - Granat (Szemjonov 71.), Makejev, V. Berezuckij (Ignasevics 46.), Scsennyikov - Dzagojev, Sirokov (Kokorin 46.), Szamedov, Glusakov (Ozdojev 77.) - Dzjuba (Kerzsakov 64.), Kanunnyikov (Cserisev 46.)
gól: Nikolics (87.), illetve Ignasevics (49.), Kerzsakov (80.)
sárga lap: Dzsudzsák (62.), illetve Szemjonov (85.)

A játékosok rendre azt mondják, nincsen különbség egy barátságos és egy tétmeccs között, az előbbi is majdnem olyan fontos, mint az utóbbi. Másképp vélekednek a drukkerek. Míg múlt pénteken teljes csúcsforgalom volt, kedden alig lézengett pár tucat ember a Fradi-stadion környékén.

Dárdai minden bizonnyal ezzel a meccsel búcsúzott a válogatottól - egyelőre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyik árus sem tudott már mivel előrukkolni, hogy vegyék a portékáját, így azt kiabálta, hogy "vigyék a sálat, mert jó meleg". Annyira viszont nem volt hideg, hogy valaki amiatt vegyen sálat.

Még a lengyelek is nekünk drukkolnak

Az előzetes adatok szerint négyezer jegy fogyott, ennyi ember sem a környéken, sem a stadionban nem volt, aztán amikor megszólítunk egy piros-fehér zöld sálas és ugyanilyen színű zászlóval a hátán söröző magyart, nagyot csodálkozunk. "Sajnos nem beszél jól magyar" - mondja a fiatal férfi, aki aztán elárulja, hogy Lengyelországból érkezett a mérkőzésre. "Sok magyar barátom van, és kíváncsi voltam a fociválogatottra" - mondja már angolul. Arról nem tudott, hogy egy egész nemzet azért drukkol, nehogy távozzon a tétmeccseken 77 százalékos mérlegű magyar kapitány, ám volt egy biztató története a témában.

"Leo Beenhakker már a kapitányunk volt, amikor még köze volt az egyik holland csapathoz. Minket kijuttatott a 2008-as Eb-re, közben pedig a Feyenoordot is vezette. Szóval egyszerre két helyen is lehet sikeresen dolgozni" - kortyol egyet a söréből a drukker, miután elmeséltük neki, hogy a Herthánál betöltött utánpótlás-edzői feladata miatt Dárdai távozhat Magyarországról. (Ekkor még nem lehetett tudni arról, hogy Dárdai maga is elismerte, visszatér Berlinbe.)

Dzsudzsák nagy harcot vívott Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szív és az ész harca

Aztán csak találtunk egy magyar drukkert is, aki a Dárdai-ügyről azt mondta: "A szív és az ész harca lesz ez. Ha a szívére hallgat, marad, ha az eszére, akkor elmegy. Olyan ez, mint a Bikini Repülők című száma, amely arról szól, hogy 'se Berlin, se Moszkva nem ad engedélyt a leszállásra.' De szerintem el lehet ezt a gépet téríteni, az észre is lehet hatni, mondjuk azzal, hogy az MLSZ-nél azt mondják, adnak neki havi 60 milliót" - érvel a zöld-fehér sapkás, 40 körüli férfi.

Szeretik Dárdait

A pénteki és a keddi meccs hangulata akár ég és föld is lehetne, hiszen alig lézengett pár drukker a lelátón, ám a kapu mögött elhelyezkedők fontosnak tartották, hogy jó kedélyű legyen a zárómeccs. Nem tudjuk, a Hertha honlapját vagy az Origót olvasták-e meccs előtt vagy közben, azaz tudtak-e Dárdainak a távozást bejelentő nyilatkozatáról, de hogy nagyon szeretik a trénert, az biztos.

Már a negyedik percben percekig azt kiabálták, hogy "Dárdai Pali, Dárdai Pali", és hiába csak tucatnyian voltak, zengett a stadion.

Juhásznak meggyűlt a baja az orosz támadókkal Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Bátran kezdő magyarok

Az első félidőnek edzőmeccs jellege volt, úgy tűnt, az orosz védelem nem akar megszakadni, ezért a magyarok viszonylag bátran támadhattak. A kezdőbe került tinireménység, Kalmár Zsolt a 11. percben szépen lőtt kapura távolról, de Lodygin hárított. Még ugyanebben a percben Lovrencsics lőtt távolról, laposan mellé, bátrak voltak a mieink. A másik oldalon egy közeli lövést a duplán hazai pályán szereplő Dibusz védett magabiztosan.

"Szalai borzalmas" - sóhajt fel mellettünk egy idős drukker, és valóban, a Hoffenheim-csatár ma is felettébb enerváltan focizgatott. A félidő második felében az oroszok többet támadtak, de ebből semmi hasznot nem tudtak húzni, unalmas meccs volt, többen már a szünetet jelző sípszó előtt elindultak a büfébe.

A szünetben négyes cserével frissített Dárdai, és ez az oroszoknak jött be, Ignasevics egy szöglet után, fejjel vezetéshez juttatta az oroszokat.

Sikertelen távoli lövések

Úgy látszik, magyar részről ez a sikertelen távoli lövések meccse, a folytatásban ugyanis bátran, de eredmény nélkül durrantgattak a 16-oson kívülről a hazaiak. Dzsudzsák 20-ról mellé, Tőzsér 30-ról a kapusba, majd 22-ről fölé lőtt.

A közönség a 0-1 ellenére sem fújolt - miért is tette volna -, sőt, újra felzengett a "Dárdai Pali", egy kétszer- másfél méteres vászondarabra pedig a szurkolók előtt az volt írva, hogy "Maradj, Dárdai!".

Capello elegáns, Dárdai sportos

Közben egy orosz labdavesztés után azt lehetett látni, hogy a csapatát egy frakkszerű kabátban irányító Fabio Capello kezeit idegesen széttárva felugrik, miközben az ezúttal sportos figurára váltó Dárdai (öltöny helyett szürke farmerben és kabátban volt) higgadtan figyeli a történteket.

A hajrában a szétcserélt magyarok - ekkor már a Dibusz - Poór, Juhász, Kádár, Forró - Simon Á., Tőzsér, Stieber 46., Nikolics, Gyurcsó, Priskin tizenegy játszott - nem tudták felvenni a versenyt az összeszokottabbnak tűnő oroszokkal, ráadásul bejött az ellenfél fenegyereke, Kerzsakov. És ha már bejött, lőtt egy hatalmas, pipás kapufát egy 23 méteres szabadrúgásból, aztán a hálót is megrezgette, egy kiugratás után a jobbszélről gond nélkül mattolta Dibuszt.

Nikolics szépített

Az oroszok minden magyar ívelést kifejeltek, úgy tűnt, ma nem látunk magyar gólt, de az NB I gólkirályjelöltje ezt másképp gondolta: a 87. percben Nikolics a balösszekötő helyéről, ballal higgadtan előtt Lodigin kapus mellett.

A vége így 1-2 lett, aminek nincs jelentősége. Annak viszont igen, hogy a mostani Eb-selejtezősorozatban Dárdai Pálnak minden valószínűség szerint ez volt az utolsó meccse kapitányként.

A lefújás után a Hertha-legenda bement a pályára, és egyesével köszöntötte a játékosokat, a szurkolók és a csapat pedig megtapsolták egymást. A kapitány végül mosolyogva hagyta el a játékteret.