Öt év múlva már nekik tapsolhat

martin ödegaard
Norway´s youngest player ever, Martin Oedegaard (9), replaces Mats Moeller Daehli during the Euro 2016 Group H qualifying football match Norway vs Bulgaria in Oslo, Norway on October 13, 2014. AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / NORWAY OUT
Vágólapra másolva!
Az egyikre most készül lecsapni a Real Madrid a Bayern orra előtt, a másikat legszívesebben eltüntetné az edzője Mourinho elől, a harmadik 22 évesen kijuttatta a vb-re a válogatottját, a negyedikről Yaya Touré áradozik. Ők most a legkeresettebb tehetségek a világfutballban.

Az európai futball egyik legnagyobb tehetségének jelenleg a norvég támadó középpályást, Martin Ödegaardot (Strömsgodset) tartják. Ő a hazai bajnokság legfiatalabb első osztályú játékosa és góllövője, valamint a valaha volt legfiatalabb norvég válogatott: 15 évesen és 253 naposan mutatkozott be a Málta elleni Eb-selejtezőn. Ezzel egyébként európai rekordot is írt, soha ilyen fiatal játékos nem játszott még Eb-selejtezőn.

Martin Ödegaard legjobb pillanatai

A Bayern München mellett mindkét manchesteri klub és a Liverpool is jelezte, szívesen leigazolná a játékost, mégis úgy tűnik, hogy a Real Madrid lesz a befutó. Spanyol sajtóhírek szerint ötéves szerződést kapna a madridiaktól, évi 1 millió eurós kezdő fizetéssel, amely közel 3 millió euróra emelkedne az időszak végére. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy Ödegaard a helyszínen nézte meg az Atlético Madrid-Real Madrid (2-0) spanyol kupameccset.

Martin Ödegaard az Atlético stadionjában, a Real szerdai kupameccsén Forrás: AFP/Dani Pozo


Két lábbal kell a földön állni

A korábbi norvég válogatott John Arne Riise azonban aggodalommal figyeli, hogyan alakul honfitársa sorsa.

"Egy kicsit sajnálom a srácot, hogy ilyen fiatalon ekkora terhet raknak a vállára. Bayern München, Barcelona, Liverpool, Arsenal, Real Madrid, csak úgy röpködnek a nevek, az emberek meg azt várják majd, hogy ő lesz az új Messi. Hála istennek, én úgy látom, hogy ennek ellenére Martin két lábbal áll a földön, ráadásul nagyszerű családja van, így ha nehezen is, de talán meg tud majd birkózni a feladattal" - mondta a Liverpool egykori védője.

Akiért sztáredzők veszekszenek

Szintén támadó középpályás a Benfica 20 esztendős játékosa, a brazil Talisca. A Vitoria Setubal elleni mesterhármasával és a folyamatos veszélyt jelentő előretöréseivel már felkeltette José Mourinho érdeklődését is, aki szerint rég a Premier League-ben futballozna a játékos, ha már minden elintéződött volna az európai munkavállalási engedélye körül.

A Special One szavaira azonnal élesen reagált Jorge Jesus, a Benfica edzője. "Az angoloknak gőzük sincs, ki ez a srác, csak beszélnek összevissza. Talisca értékéről csak annyit tudnak, mint én D'Artagnanról meg a három testőrről" - háborgott a portugál tréner.

Anderson Souza Conceicao, vagyis Talisca (j) a brazil futball egyik nagy ígérete Forrás: AFP


Persze Mourinho sem hagyta annyiban. "Nincs ínyemre, amikor egy kollégám megkérdőjelezi a szavaim valóságtartalmát. Talisca egyike annak a két játékosnak, akiket évek óta figyelek. Mindazonáltal szeretném megsüvegelni Jesus műveltségét, hogy Alexandre Dumas-t olvas, én nem vagyok ennyire művelt" - élcelődött Mourinho.

A támadó középpályás Yaya Talisca becenéven is ismert a társai között, amit annak köszönhet, hogy játékstílusa hasonlít az elefántcsontparti Yaya Tourééhoz, csak az ő izomtömege egyelőre jóval kisebb.

Mexikó megmentője

2013. október 12-én a mexikóiak hazai pályán 1-1-re álltak a Panama ellen a sorsdöntő vb-selejtezőn, és már csak percek voltak hátra, pedig győzniük kellett volna ahhoz, hogy ott legyenek a brazíliai világbajnokságon.

Ekkor, a 85. percben küldte pályára a 22 éves Raul Jimenezt a mexikói szövetségi kapitány, Victor Manuel Vucetich, hogy "csináljon valamit".


Jimenez az életmentő csodagóllal egy csapásra világhírű lett, és a világbajnokság után azonnal be is jelentkezett érte a Porto, de a 6 millió eurós ajánlatot a csatár klubja, a Club America kevesellte. Jól tette: néhány nappal később az Atlético Madrid 11 milliót fizetett ki érte.

A 188 cm magas középcsatár árnyékékként is bevethető, fizikai ereje a tizenhatoson kívül is veszélyessé teszi, és az összjátékban is remekül használható. Ezért is tart ki mellette Diego Simeone, noha spanyol lapok már előásták a fiatal játékos törölt Twitter-bejegyzéseit, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy Jimenez Real Madrid-drukker.

A holland Pogba

Tonny Vilhena (Feyenoord), a holland U21-es válogatott középpályás még nincs 20 éves, de már több mint 70 meccsen lépett pályára a Feyenoord színeiben, mióta 2012-ben felkerült az első csapat keretéhez. Kétszeres U17-es Európa-bajnok, jelenleg a közvetlen utánpótlást jelentő U21-eseknél is alapember.

Vilhena játékát Paul Pogbáéhoz lehet leginkább hasonlítani, mind támadásban, mind védekezésben hasznos tagja a csapatának, és abban is hasonlít a Juve francia zsenijéhez, hogy nagyszerűen lő távolról, és kiválóan passzol. Hollandiában már most roppant népszerű a klasszikus box-to-box középpályás posztján játszó Vilhena.


Egy újabb Torres az Atléticótól

A 19 éves Oliver Torres épp most hazatért névrokonától eltérően nem csatár, hanem támadó középpályás. Bemutatkozott az Atlético felnőttcsapatában, de jelenleg a Porto kölcsönjátékosa, ahol bajnokin és Bajnokok Ligája-meccsen is megmutatta már a tehetségét.

Torres a klasszikus 10-es irányítók minden erényével rendelkezik, tökéletesen passzol, és úgy lát a pályán, mint a legnagyobbak. Ráadásul kétlábas, nem véletlenül versengenek érte már most a legjobb csapatok. 2012-ben az U19-es Eb-győztes spanyol válogatott egyik legjobbja volt.


Aki lenyűgözte Yaya Tourét is

Érdemes óvatosan bánni a felbukkanó afrikai tehetségekkel, hiszen rengetegen vannak, és sokukból nem lesz semmi, de talán Kelechi Iheananchóról már ki lehet jelenteni, hogy több, mint egyszerű ígéret. A Manchester City nigériai támadója annyira meggyőzte a stábot a tavalyi felkészülés alatt, hogy elvitték az amerikai túrára, és többször pályára is lépett az első csapatban.

Yaya Tourét teljesen lenyűgözte Iheanancho játéka, a City középpályása szerint nem vitás, hogy óriási jövő előtt áll a 2013-as U17-es világbajnokság győztes válogatottjának legjobb játékosa.


Iheanancho hat góllal és hét gólpasszal (!) tette le a névjegyét az Egyesült Arab Emírségekben rendezett tornán.

Elkallódott magyarok - és akikben bízhatunk

A felsorolt játékosoknak jó esélyük van rá, hogy kiemelkedő futballisták legyenek, de arra azért nem érdemes mérget venni, hogy 6-8 év múlva feltétlenül ők küzdenek majd az Aranylabdáért. Az ígéretes tehetségek időnként elkallódnak, vagy legalábbis nem futják be azt a pályát, amit beléjük láttak - ezt a magyar szurkolóknak nem kell magyarázni.
Emlékezhetünk a valaha az Inter ificsapatában focizó Filkor Attilára, aki 20 éves korára a válogatottságig vitte, azóta viszont a 9. kölcsöncsapatánál tart, most épp az olasz másodosztályú Avellinóban játszik. Németh Krisztián a Liverpoolból még jó helyre, az Olimpiakosz Pireuszhoz ment, de aztán az Olimpiakosz Volosz, a Waalwijk, majd a Roda következett, jelenleg az amerikai Sporting Kansas Citynél van. A Sampdoriánál pallérozódó Komar Vladimir három éve még a Monacóhoz szerződött, most viszont már klubja sincs. És ez csak néhány példa.
Vannak azért most is olyan fiatalok, akikben még bízhatunk. A hamarosan 20 éves Tamás Krisztián a Milan középpályása, a Serie B-ben, a Varesében játszik kölcsönben júniusig. A napolis Novothny Somának (20) ugyancsak nyárig van kölcsönszerződése az olasz harmadosztályú Südtirollal. A 16 éves Tajti Mátyás pedig a Barcelona akadémiáján, a La Masián várja a lehetőséget.