Egy amerikai mentheti meg a világrekorder Rangerst

Glasgow Rangers, foci
UNITED KINGDOM, GLASGOW : Rangers fans protest against former owner Craig Whyte and show their support for Rangers outside Ibrox Stadium prior to the Scottish Premier League football match between Rangers and Kilmarnock at Ibrox Stadium in Glasgow, Scotland on February 18, 2012. AFP PHOTO/IAN MACNICOL
Vágólapra másolva!
2012-ben megszűnt, majd újjáalakult az 54-szeres skót bajnok Rangers, azóta a negyedosztályból verekedte fel magát a második liga második helyéig. A feljutás lehetőségét azonban egy újabb csődveszély árnyékolja be - a megmentő talán a Phoenix Suns kosárlabdacsapat tulajdonosa, Robert Sarver lehet. Február 1-jén viszont olyan történik, amire három éve nem volt példa: Celtic-Rangers derbit rendeznek.

Továbbra is anyagi gondokkal küzd a világ legsikeresebb futballklubja, a skót Rangers, amelynél több bajnoki címet senki sem gyűjtött - az 54-szeres bajnokot egyelőre csak megközelíteni tudta az északír Linfield (51 arany) és az uruguayi Penarol (49).

A jelenlegi helyzet, az újabb csődveszély azt vetíti előre, a skótok még jó néhány évig megrekednek ennél az 54 aranyéremnél - hacsak nem menti meg a klubot az amerikai Phoenix Suns kosárlabdacsapat tulajdonosa. Robert Sarver közel áll ahhoz, hogy megmentse a klubot, bár a hét elején tett első, 18 millió fontos ajánlatát visszautasította a klub.

A klub 2012 februárjában lépett először a nyilvánosság elé a problémáival, amikor csődvédelmet kért az edinburgh-i bíróságon. A felelőtlen gazdálkodás és offshore-cégek segítségével véghezvitt adócsalás nyomán addigra 50 millió fontos tartozást halmozott fel.

Kár volt az izmozásért

Pedig az egykori elnök, Sir David Murray az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodott. Az 1988-ban hatmillió fontért tulajdonjogot szerző üzletember regnálása alatt ugyan 15 bajnoki arany és 26 kupasiker született, de 2008-ra már ő is látta, egykori legendás szlogenje ("A Celtic minden egyes elköltött öt fontjával szemben mi tíz fontot költünk!") a klub végzetét jelentheti.

A Rangers szurkolói gyakran tiltakoztak az utóbbi időben Forrás: AFP/Ian MacNicol

A döbbenetes költekezés és az európai kupasiker utáni (sikertelen) hajsza miatti kiadások olyan magasságokba emelkedtek, hogy a televíziós és jegybevételek nem tudták ellensúlyozni a játékosok fizetését. Murray elismerte, hogy hibázott, egy radikális költségcsökkentési programmal még megkísérelte stabilizálni a pénzügyi helyzetet, de hiába.

A riválisok nem tágítottak

A vége az lett, hogy Murray 2011 májusában jelképes, egyfontos áron eladta részvényeit egy kétes hírű üzletembernek. Craig Whyte egy évig sem húzta (noha azt ígérte, hogy öt éven át huszonötmillió fontot ad csak átigazolásokra), tíz hónap után csődvédelmet kért, a a 140 éves klub pedig 2012. június 14-én megszűnt - igaz, egyből újjá is alakult.

Akár az élvonalban is maradhatott volna, ha többi klub hozzájárul ehhez, de a a Hearts, a Hibernian, a Dundee United az Inverness és az Aberdeen egyből jelezte, hogy erről szó sem lehet. Így aztán a Rangers kénytelen volt mindent újrakezdeni a nulláról, pontosabban a negyedosztályból.

Börtönbe kerülhet az egykori tulajdonos

Whyte mindent elveszített, a rendőrség novemberben elfogatóparancsot adott ki ellene, sőt a két kirendelt csődbiztos, David Whitehouse és Paul Clark ellen is. Whyte megpróbált elmenekülni, de még a londoni Heathrow repülőtéren letartóztatták. Szabadon védekezhet, de az útlevelét bevonták.

A másodosztályú Rangersnek azért van oka az örömre is, a Ligakupában már elődöntős Forrás: AFP/Ian MacNicol

Világcsúcs a negyedosztályban

A klub egykori kilencszeres bajnoka, a 61-szeres válogatott csatár, Ally McCoist nem futamodott meg, edzőként a csapattal tartott a League Two-ba is, ahol mindjárt az első mérkőzés világrekordot hozott: addig világon sehol sem néztek annyian negyedosztályú bajnokit, mint a Rangersnél. A csapat egy laza 5-1-es győzelemmel kezdett az East Stirlingshire ellen, a meccset 49 118 néző látta a helyszínen. A csúcsot kétszer is megdöntötték, a Queens Park ellen 49 463-an, a Stirling Albion ellen 49 913-an vettek jegyet.

A bajnokságot 24 pontos előnnyel nyerte meg a csapat, bár nyolc döntetlenje és három veresége is volt. ehhez képest a következő szezonban, a harmadik ligában veretlenül, 36 meccsen 102 pontot szerezve lett bajnok - a második Dunfermline-ra 39 pontot vert.

Már McCoist sem bírta

A Rangers az idei szezont is remekül kezdte a másodosztályban, november elején még csak egypontos hátrányban volt a Hearts mögött, de míg a rivális megőrizte veretlenségét, a glasgow-i klub már ötször kikapott, jelenleg 13 ponttal van lemaradva az első helytől. McCoist a rossz sorozat miatt december közepén lemondott, azóta ideiglenesen Kenny McDowall vette át a posztot.

De a klubvezetésnek nagyobb gondja is van annál, hogy új menedzsert találjon: szeptemberben kiderült, hogy négymillió fontra lenne szükség az újabb csőd elkerüléséhez.

Vajon hány millió fontot ér a Rangers? Forrás: AFP/Ian Macnicol

16 millió font kevés

Októberben az utolsó pillanatban érkezett a klubban 8,92 százalékos részesedést birtokló Mike Ashley rövid távú, 2 milliós vészkölcsöne. Ashley a brit futball egyik legbefolyásosabb embere, övé a Newcastle United is.

Ugyancsak októberben a Rangers igazgatótanácsának két vezetője, az Easdale fivérek, Sandy és James nemet mondott a jelenleg 14,57 százalékos részesedést birtokló Dave King ajánlatára. A dél-afrikai üzletember 16 millió fontot kínált a klub többségi tulajdonáért, mindhiába.

És akkor Sarver beköszönt

A Guardian csütörtökön azt írta, Sarver növelte a vételi ajánlatot, hajlandó 20 millió fontot is adni, hogy többségi tulajdonos legyen, sőt a válságra való tekintettel 6,5 millió fontot sürgősségi hitelként azonnal a klub rendelkezésére bocsátana.

Robert Sarver, a Phoenix Suns tulajdonosa Grant Hillel beszélget Forrás: AFP/Getty Images/Christian Petersen

"Ez az ajánlat segítene abban, hogy a klub végre szilárd, hosszú távú pénzügyi alapokra kerüljön, és lehetővé tenné, hogy a Rangers visszafizesse hiteleit Mike Ashleynek és Sandy Easdale-nek, felszabadulva ezzel az adósság terhe alól. Ha a javaslatomat elfogadják, mindent elkövetek, hogy szoros kapcsolatot építsek ki a szurkolókkal és a többi részvényessel, hogy a klub javát szolgáljuk" - mondta Sarver.

A klub csütörtökön közleményben jelezte, hogy már vissza is fizette a hétfőn, Sandy Easdale-től kapott félmilliós kölcsönt, miután megkapta a Lewis Macleod eladásáért járó pénzt a Brentford csapatától.

Három év után Celtic-Rangers

Ha stabilizálódna a helyzet, akkor persze a feljutást sem veszélyeztetné semmi. Ha nem is nyeri meg a csapat a másodosztályt, a rájátszásban még kiharcolhatja a feljutást.

A Ligakupában már az elődöntőnél jár a csapat, négy legyőzött ellenfele között két élvonalbeli is akadt - az Inverness és a St. Johnstone -, február elsején pedig a Celtic otthonában lép pályára. A két csapat közel három év után játszik egymással ismét tétmérkőzést.

A Skót Kupában két kört ment a klub, a Dumbarton 1-0-s legyőzése után az élvonalbeli Kilmarnockot 3-0-val küldte haza. A február 7-i nyolcaddöntőben a Raith Rovers következik majd.