Vágólapra másolva!
Michael van Praag, a holland szövetség elnöke is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáért. A sportvezető hétfőn közleményben jelezte, hogy kedden elküldi hivatalos jelentkezését a jelöltséghez szükséges öt ajánlólevéllel együtt.

Joseph Blatter jelenlegi elnök, aki ötödik ciklusára kaphat bizalmat, előzőleg a CNN-nek adott interjúban úgy vélekedett: az európai szövetség (UEFA) "meg akar szabadulni tőle", ugyanakkor a szervezet vezetésének "nincs bátorsága" ahhoz, hogy tagjai közül jelöltet állítson a május végi FIFA-elnökválasztásra.

Blatter és van Praag ellenfele a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója, Ali bin al-Husszein jordán herceg, valamint David Ginola korábbi francia válogatott futballista lehet. Legutóbb, múlt pénteken Zlatan Ibrahimovic menedzsere, a holland Mino Raiola tett utalást arra, hogy indulna a posztért.

Egy kis időre van szükségük

A jelöltek hivatalos névsorát várhatóan február 7-én, vagy 8-án hozza nyilvánosságra a FIFA, a választási bizottság elnöke, Domenico Scala ugyanis korábban jelezte, a most csütörtökön lejáró jelentkezési határidő után a testületnek "egy kis időre lesz szüksége" ahhoz, hogy véglegesítse a posztért indulók névsorát.

"Jól ismert, hogy aggódom a FIFA helyzete miatt. Hosszú ideig reménykedtem benne, hogy lesz hitelt érdemlő kihívó, de nem lett, így már kevés a szó, a tetteknek kell beszélniük" - olvasható a szövetség honlapján Van Praag nyilatkozata. Az európai szövetség egyelőre nem biztosította támogatásáról Van Praagot. Gianni Infantino főtitkár úgy fogalmazott: az UEFA-nak nincs jelöltje, már csak azért sem, mert a szervezetnek nincs külön szavazati joga.