Nekik kéne felkavarniuk az NB I állóvizét

Dimitar Makriev, foci
BULGARIA, Sofia : Dimitar Makriev of Bulgaria celebrates after scoring against Cyprus during their World Cup qualifing football match at Vassil Levski stadium in Sofia on April 1, 2009. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
A csütörtöki állás szerint eddig harmincnégy új légióst szerződtettek a magyar élvonalbeli futballcsapatok a téli átigazolási szezonban. A legtöbben a délszláv régióból érkeztek, van, aki korábban a Juventus, a Manchester United vagy a Lazio igazolt labdarúgójaként próbált érvényesülni. De akad olyan is, akit gyorshajtásért közmunkára ítéltek, egy másik pedig piros lapja után még a rendőröknek is nekiment.

A magyar labdarúgó NB I átigazolási szezonja február 23-án zárul, addig még számtalan ügyletet lebonyolíthatnak a klubok. A tavaszi rajt előtt az már biztos, hogy Hajnal Tamás és Koman Vladimir hazatérése mellett rengeteg új légiós is érkezik, eddig összesen 34 külföldit szerződtettek a csapatok - ebből csak a Budapest Honvéd kilencet.

De vajon milyen légiósok jönnek ezúttal a magyar ligába?

Aki tiszteli és ismeri Puskást

Szokás szerint a délszláv kontingens a legnagyobb, öt szerb játékos is úgy gondolta, hogy az NB I ideális lehet számára. A legnagyobb névnek talán a diósgyőri Milos Krstic számít, a 28 éves középpályás játszott már az Olympique Marseilles-ben és a svájci Thun Európa Ligában is érdekelt csapatában is, legutóbb viszont a ciprusi Nea Szalaminában szerepelt.

A Honvéd két szerbet is igazolt, Bratislav Punosevac a Radnicki Nisből érkezett, de a 27 éves csatár korábban volt román bajnok az Otelul Galatival, sőt a Bajnokok Ligájában is pályára lépett.

Bratislav Punosevac Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A görög Levadiakosztól érkező Josip Projic a Sportal.rs-nek azt nyilatkozta, megvolt az oka, hogy a Honvéd ajánlatát fogadta el. "Nagyon tiszteltem Puskás Ferencet, és az első dolog, amit észrevettem, hogy a klubház falán mennyi fotó van róla. Azt hallottam, hogy az itteni szurkolók fenomenálisak, és az infrastruktúra kiváló" - nyilatkozta.

Két szerb igazolt Kecskemétre is, a palánkai Stefan Radojáról semmit sem tudni, csak azt, hogy öccse, Nemanja valószínűleg jobb futballista, hiszen a spanyol Celta Vigóban játszik. Nebojsa Skopljak az elmúlt öt évben most vált hatodszor klubot, legutóbb a Proleter Novi Sad védőjeként futballozott.

Aalen helyett Kispest

A horvátok közül Josip Elez tűnhet nagy fogásnak, a 20 éves, 192 cm magas védőt a Lazio 2013-ban szerződtette a Hajduk Splittől, az őszi szezonban azonban kölcsönben a harmadosztályú Grossetóban futballozott. Ugyan nagyon szerette volna megszerezni a német Aalen is, a kétszeres U19-es válogatott játékos végül Kispesten kötött ki.

A Pécsnél nem volt kérdéses, hogy a horvát vezetőedző, az egykor a Juventusban és a Real Madridban játszó Robert Jarni a honfitársait részesíti majd előnyben. Mario Tadejevic legutóbb a bosnyák FK Sarajevót erősítette, míg a másik középpályás, Ivor Weitzer, aki megjárta már Iránt is, legutóbb a Zadar futballistája volt. De csütörtökön még aláírt a szerb Branko Pauljevic és a bosnyák Branko Ojdanic is.

Mario Tadejevic Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A macedón vonalat Mirko Ivanovski (Videoton) és Vladica Brdarovski (Győr) képviseli, előbbi 23-szor, utóbbi kétszer szerepelt hazája válogatottjában.

A montenegrói U17-es válogatott Mihailo Perovic a Buducnost Podgorica U19-es csapatától érkezett Újpestre, míg a tízszeres bosnyák válogatott csatár, az előző két szezont Spanyolországban töltő Miroslav Stevanovic Győrben folytatja.

A legbutább skóciai gyorshajtó

A horvát születésű, svájci Michael Kovacevic hosszabb skót légióskodás után a bolgár Beroe Sztara Zagorától szerződött Nyíregyházára. A 26 éves védőt a skót Sun a skót futball legbutább gyorshajtójának nevezte, miután 40 helyett 95 mérföldes sebességgel hajtotta az Audiját a város közepén. Ezért 14 hónapra bevonták a jogosítványát, 700 font megfizetésére és 100 óra közmunkára kötelezték.

Menekülés Hongkongból

A Pécs szerződtetett egy bolgár válogatott csatárt, Dimitar Makrievet, akit 13 éve még a legígéretesebb játékosok egyikének tartottak hazájában, de hiába vette meg 2003-ba az olasz Inter 500 ezer euróért, EU-n kívüli játékosként csak egy olasz kupameccsen játszhatott. Azóta tíz klubja volt, legutóbb a hongkongi South China csapatának volt igazolt játékosa.

Dimitar Makriev Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

De csak két hónapig, a feleségének ugyanis nem tetszett a tízmilliós város, így felbontotta a szerződését.

Ajax helyett farmcsapat

Váratlan húzott a Nyíregyháza azzal, hogy állítólag a Videotont és a Debrecent beelőzve lecsapott a Slovan Bratislava két szlovák válogatott játékosára. Juraj Halenár háromszor volt válogatott, korábban az Artmedia Petrzalka játékosaként a Bajnokok Ligája-főtáblán is játszott, a 14-szeres válogatott Igor Zofcák pedig egy ideig a Slovan csapatkapitánya is volt.

Igor Zofcak a PSG-játékosát, Jeremy Ménezt szereli Forrás: AFP/Samuel Kubani

Deniss Ivanovs az FK Liepajától szerződött Nyíregyházára A 60-szoros lett válogatott játékos hat éve még az Ajaxnál próbálkozott, de miután csak a hollandok dél-afrikai farmcsapata, az Ajax Cape Town szerződtette, le is mondhatott a komolyabb karrierről.

A francia másodosztály rekordere

Franciaországból ketten érkeztek. A 22 éves guadeloupe-i Jean-Pierre Morganről talán csak a Honvédnál tudnak valamit. Rémi Maréval a Videotonhoz írt alá, őt a fehérváriak jól ismerhették, hiszen a Gent játékosaként kétszer is játszott a fehérváriak ellen az Európa Ligában, majd legutóbb az egykori Vidi-edző, Paulo Sousa csapatában, a Maccabi Tel-Avivban futballozott.

A legemlékezetesebb pillanata aznban 2009 szeptemberében még a Nantes játékosaként adódott, amikor a Nimes elleni másodosztályú mérkőzés 8. másodpercében 65 méterről gólt szerzett, ezzel az övé a Ligue 2 történetének leggyorsabb találata. "Csak indítani akartam" - vallotta be később.

A Manchester Unitedtől a Juventusig

Az olasz Davide Petrucci óriási fogása lehet a Haladásnak, ha egykor még Alex Ferguson is látott benne fantáziát. A középpályás nagy pechje az volt, hogy posztján a kiszoríthatatlan legenda, Paul Scholes játszott, így aztán tétmérkőzésen egy másodpercet sem játszhatott a klub színeiben. Kölcsönben megfordult aztán a Peterborough Unitedben, az Antwerpenben és a Charltonban, tavaly még a kolozsvári CFR játékosa volt, de sok vizet nem zavart, csak öt meccsen jutott szóhoz.

Ha már Románia: a 20 éves Laurentiu Branescu az elmúlt két és fél évben a Juventus kapusa volt, a torinóiak a Ramnicu Valcea akadémiájáról szerezték meg. A 2013-14-es évadot azonban a Serie B-ben, a Juve Stabia együttesében töltötte, az előző idényben pedig a Virtus Lanciano játékosa lett. A Haladás most végleg megvásárolta.

Dan Bucsa tudhat valamit, ha Miriuta László elsőként szerződtette le Győrbe – az Universitatea Cluj 26 éves játékosa jobb oldali védőként és védekező középpályásként is bevethető.

Togói kakukktojás

Grúziából ugyancsak ketten érkeztek, a Nyíregyháza 27 éves középpályása, Zurab Arziani most először hagyta el a grúz és orosz bajnokságot, de a klub sokat vár honfitársától, a mindössze 19 éves csatártól, Dato Darcimelijától is.

Afrikából hárman jöttek. Mouhamadou Seye korábban játszott már Pápán és Zalaegerszegen, most utóbbihoz igazolt vissza a szenegáli születésű, de szlovák állampolgársággal is rendelkező csatár.

A togói válogatott Francis Koné szintén kakukktojás, a Honvéd új játékosa korábban thaiföldi és ománi klubokban játszott, illetve nyolc mérkőzés erejéig kipróbálta magát a portugál Olhanensében is.

Aki még a rendőröknek is nekiment

A győri Njongo Priso érdekes színfolt lesz az NB I-ben: sok olyan játékos nem futballozott a magyar bajnokságban, akinek múltjában van rendőrök megtámadása miatti eltiltás. A kameruni szélső 2008-ban kezdte légióskodását, a máltai Valletta és a ciprusi AEK Larnaca után 2012-ben igazolt a bolgár CSZKA Szófiába.

A csapat 2012. március 19-én Plovdivban 3-0-s győzelmet aratott, de Priso piros lapot kapott. A rasszista bekiabálásoktól feldühödött csatár az öltözőfolyosón nekiment a rendőröknek is, amiért előállították. Végül hétmérkőzéses eltiltást kapott, ebből kettőt a piros lap, ötöt a hatósági személyek elleni viselkedés miatt.

Kicsi a bors, de...

Latin-Amerikából öt nemzet fiai érkeztek, a legnagyobb név a mindössze húszéves argentin Lucas Ontivero, akit a Real Madrid, a Milan, a Genoa és a Tottenham utánpótláscsapatai után tavaly kétmillió euróért szerződtetett a Galatasaray. A hírek szerint az Inter is kölcsönvette volna a 167 centi magas játékost, végül mégis Kispesten kötött ki.

Nála is alacsonyabb a hatszoros venezuelai válogatott középpályás, Jesús Meza. A 162 centis játékosról érdemes megnézni a fenti, 2012-es videót, melyen nagyszerű szólógólt szerez az Aragua FC ellen. Ugyancsak kispesti lett a kolumbiai John Jairo Palacios, illetve a mexikói David Izazola.

Majdnem vb-résztvevő

A négyszeres ecuadori válogatott Cristian Ramírezt a német második ligás Fortuna Düsseldorf június 30-ig adta kölcsön a Ferencvárosnak. Az 1994-es születésű balhátvéd otthon az Independiente csapatában kezdte pályafutását, 17 évesen szerepelt próbajátékon a Dortmundnál és a Tottenhamnél is, végül 2013 elején Düsseldorfba igazolt.

A válogatottban 2013 novemberében Honduras ellen mutatkozott be, a tavalyi vébéről az utolsó keretszűkítésnél maradt le.