Nemrég még európai kupákat nyert, most csődbe megy egy olasz klub

504225867 Parma's midfielder Antonio Nocerino celebrates after scoring during the Italian Serie A football match between AC Milan and Parma at San Siro Stadium in Milan on February 1, 2015. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Parma's midfielder Antonio Nocerino celebrates after scoring during the Italian Serie A football match between AC Milan and Parma at San Siro Stadium in Milan on February 1, 2015. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
A kilencvenes években négy európai kupát is nyerő olasz klub, a Parma olyan rossz anyagi helyzetbe került, hogy már meccset sem képes rendezni. Úgy tűnik, csak a csoda segíthet rajta.

Valamivel több mint száz évvel az alapítása után komoly bajba került a Parma focicsapata: már a vasárnapi, Udinese elleni hazai bajnoki megrendezésére sincs elég pénze. Nem tudja előteremteni a biztosításhoz, az áramellátáshoz, a mentőszolgálat munkájához, a szervezéshez szükséges összeget.

A klub tartozik a játékosoknak, ezen túl még adóhátraléka is van, összesen millió eurós nagyságrendben. Mivel Giampietro Manenti elnök a hétfői határidőig nem tudta teljesíteni a fizetési kötelezettségét, az ügyészség csődeljárás megindítását kezdeményezte.

Ha a március 19-ei meghallgatáson nem történik csoda, a fénykorában négy európai trófeát nyerő Parma kénytelen lesz csődöt jelenteni, és az amatőrbajnokságban újrakezdeni.

Verdi előtt tisztelegtek

A klubot 1913 júliusában alapították, még Verdi Foot Ball Club néven, tisztelegve Giuseppe Verdi zeneszerző előtt, aki Parma tartományban született száz évvel korábban.

Még az év decemberében átnevezték a klubot Parma FC-re, ekkor tették hozzá az eredeti, kék-sárga mezhez a fekete keresztet, amely azóta is a csapat egyik becenevét adja (I Crociati, azaz Keresztesek).

Nocerino a Milannak lőtt gólját ünnepli a legendás mezben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Hosszú évtizedekig az alsóbb ligákban szerepelt a klub, mígnem 1968-ban csődbe ment, a licencét pedig megvásárolta egy másik helyi egylet, amely így a jogutódja lett. A nyolcvanas években Cesare Maldini a Serie B-be, Arrigo Sacchi pedig kis híján a Serie A-ba is feljuttatta a csapatot.

És akkor jött a Parmalat

1989-ben Nevio Scalát nevezték ki edzőnek, és ezzel elkezdődött az aranykorszak. 1990-ben a története során először a Serie A-ba jutott a csapat, majd a helyi Parmalat cég anyagi segítségével úgy megcombosodott, hogy 1991-ben már az UEFA-kupában is bemutatkozott.

Hernan Crespo, a klub örökgólkirálya Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A második csőd

1992-ben olasz kupát nyert (ezt megismételte 1999-ben és 2002-ben), majd a nemzetközi sikerek is jöttek: KEK-győzelem 1993-ban, pár hónapra rá Európai Szuperkupa-győzelem a Milan ellen, 1995-ben és '99-ben UEFA-kupa-győzelem a Juventus, illetve a Marseille ellen. Csakhogy 2003-ban a Parmalat összeomlott, így egy év múlva a klub ismét fizetésképtelen lett.

Kisvártatva Parma FC néven újjáalakult, és folytatta a szereplését a Serie A-ban, de 2008-ban – 18 év után először – kiesett. Az anyagi gondok később sem oldódtak meg, ennek ellenére 2010-ben kis híján kvalifikálta magát a csapat az Európa Ligába.

Gyors tulajdonosváltások

Az idén azonban végképp elfogyott a szufla, a bajnokságban messze leszakadva az utolsó helyen áll a csapat, egy pontot le is vontak tőle, és most története során harmadszor is csődbe juthat.

Decemberben még Tommaso Ghirardi főtulajdonos eladta a 66,5 százalékos részesedését Rezart Taci albán üzletember ciprusi cégnek, egy euróért. Taci február elején továbbadta a tulajdonrészt a szlovén Mapi Grupnak, a helyzet közben nem javult semmit.

Kiút egyelőre nincs, az olasz fociban amúgy sem tolonganak a befektetők. Marad az emlékezés, például a Parma 1999-es csapatára, amellyel az UEFA-kupa döntőjében 3-0-ra elpáholta a Marseille-t: Buffon – Sensini, Fuser, Cannavaro, Thuram – Vanoli, Dino Baggio, Verón (Fiore), Boghossian – Crespo (Asprilla), Chiesa (Balbo). A gólokat Crespo, Chiesa és Vanoli szerezte.