Doll a Fradi-szurkolókról nem beszélhetne, az aranyról nem akar

ferencváros ftc gyenge szereplés
Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Ferencváros - Győri ETO FC találkozón a Puskás Ferenc Stadionban 2014. március 2-án.
Vágólapra másolva!
Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője szerint reális célokat kell kitűzni, nem akar a bajnoki címről beszélni csak azért, hogy bárkit boldoggá tegyen ezzel. A kapus, Dibusz Dénes szerint sokat javult a csapat az idén, nem véletlen, hogy tétmeccsen még nem kapott gólt. Varga Roland pedig a szombaton a Groupama Arénába látogató Győrnél is jobbnak tartja a mostani Fradit.

Szombaton a Ferencváros a Győrt fogadja a bajnokságban, ebből a szempontból különleges meccs vár Varga Rolandra, aki a télen az ETO-tól igazolt az Üllői útra, miután nem számítottak rá előző egyesületében.

"Nagyon várom már a meccset, de nincs bennem bizonyítási vágy a győriek felé, csak a Ferencváros felé, mert most itt kell megmutatnom, hogy érdemes volt szerződtetni engem. A volt játékostársaimmal nem beszéltem még, és nem is fogok, csak a mérkőzés után. Hogy melyik a jobb csapat? A Ferencváros" – mondta Varga a Fradi csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

Varga tavaly még a Győrben játszott, az idén már a Fradiért küzd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ne hagyd magad elcsábítani!

Az Origo azon kérdésére, hogy mit tanácsolna Thomas Dollnak, ha megkérdezné, mire kell figyelni a Győr ellen, először a német vezetőedző válaszolt: "Ez titok! Ne hagyd magad elcsábítani!" Varga azért annyit elárult, hogy sokat nem tud az átalakult Győrről, csak azt hallotta, hogy nagyon jó erőállapotban vannak a játékosok.

A két csapat őszi meccsén a Ferencváros 1-0-ra nyert Győrben, igaz, a hazaiak szinte végigtámadták a találkozót, a Fradi jórészt Dibusz Dénesnek köszönhette, hogy megtartotta az előnyét.

Legyengítettük a Győr támadósorát

"Nagyon nagy nyomás alatt voltunk Győrben, több olyan szituáció is kialakult, amire akkor nem tudtunk megfelelően reagálni, mostanra azonban tanultunk belőlük. És az sem mellékes, hogy jelentősen gyengítettük a Győr támadósorát azzal, hogy szerződtettük Rolit" – mutatott Doll nevetve a mellette ülő Vargára.

Dibusz szerint sokat tanultak az őszi, győri meccsből Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szombati ellenfélről Thomas Doll azt emelte ki, hogy rendkívül gyors csapat, ez pedig nagyon veszélyes lehet a Groupama Arénában. "Amint elveszítjük a labdát, ők azt azonnal előre fogják ívelni a gyors csatáraiknak, erre kell a legjobban figyelnünk, hogy hazai pályán ne fussunk bele egy ilyen kontratámadásba. A Csákvár ellen is az volt, hogy a 15. és a 30. perc között nagyon sok labdát veszítettünk el, ezt a Győr ellen nem szabad megtennünk" – utalt Doll arra, hogy a szerdán 5-0-ra megnyert Magyar Kupa-meccsen mutatott teljesítménnyel sem volt maradéktalanul elégedett.

Rárúgni a második gólt

Az Origo felvetette a német szakembernek, hogy az ősszel is az volt a Ferencváros legnagyobb problémája, hogy miután megszerezte a vezetést, nem tudta rárúgni a második gólt, és ugyanez fordult elő az idei első bajnokin, a múlt héten, a Dunaújváros ellen is, amit 1-0-ra nyert meg idegenben a csapat.

Dollnak ugyanaz a baja, mint ősszel: vezetés után újabb gólt kellene lőni Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Az edzéseken rengeteget gyakoroljuk a különböző támadásvariációkat, és azt, hogy hogyan kell befejezni az akciókat. Tudjuk, hogy az ellenfél bármikor visszajöhet egygólos hátrányból akár egy szabadrúgással, akár egy szöglet után, ezért nagyon fontos, hogy higgadtak és koncentráltak legyünk a kapu előtt, ebben kell fejlődnünk. Edzéseken azért nehéz ezt ugyanúgy gyakorolni, mintha élesben menne a dolog. Ez olyan, mint amikor rugdossák a tizenegyeseket, de az edzésen hiába gurítod be bármikor higgadtan, egy Bajnokok Ligája-döntőben, amikor 80 ezer ember fütyül, nyilván máshogy lövöd" – magyarázta Doll.

Nincs tisztában a képességeivel

A német szakember azt is elárulta, hogy például a beadásos szituációknál van, hogy megkérdezi a játékosát, tíz beadásból szerinte mennyit tud belőni. "Azt mondja, hogy nyolcat, majd kiderül, hogy csak egyet. Ez azt jelenti, hogy nem volt tisztában a képességeivel. A tévében egyébként nagyon egyszerűnek tűnnek ezek a szituációk, mi azonban rengeteget dolgozunk ezen az edzéseken, nagyon sok koordinációs munka van mögötte, de hát ez a feladatunk nekünk, edzőknek." Hozzátette: pozitív viszont, hogy rengeteg helyzetet dolgoz ki a csapat a meccseken, így élesben is tudják gyakorolni a befejezéseket.

Geráék sok helyzetet dolgoznak ki Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Ferencváros védelme is egyre jobban teljesít, a felkészülési mérkőzéseken sem kapott sok gólt a télen, és az idei két tétmeccsét is nullára hozta. A kapus, Dibusz Dénes az Origo kérdésére azt mondta, egyrészt kellett a védelemnek ennyi idő, hogy összeálljon, másrészt az egész csapat magabiztosabb lett.

Nem fogy ki a szufla egy óra után

"Ősszel még csak olyan 50-60-percig tudtuk birtokolni a labdát, most sokkal tovább tudjuk az ellenfélre erőltetni az akaratunkat, így nyilván a védelemnek is kevesebb dolga van. Egy-két buta labdavesztésünkből kerül csak helyzetbe az ellenfél, ezeket kell a lehető legkevesebbre csökkenteni" – mondta Dibusz.

Dilaver alapember lett a Fradi védelmében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Busai Attila a felkészülési meccseken a Ferencváros legeredményesebb játékosa volt, de a jó forma ellenére a Dunaújváros elleni bajnokin még csereként sem kapott lehetőséget. A Csákvár ellen aztán a kezdőben találta magát, és mindjárt mesterhármast szerzett. Az eredetileg védekező középpályás Busai már szinte minden poszton játszott, Thomas Doll erre reagálva megjegyezte, kapusként és védőként nem akarja szerepeltetni.

Busai is megkapja a lehetőséget

"Nagyon sok jó játékosom van a támadó középpályás posztján" – jelentette ki Doll. "Ott van Gera, Hajnal, Kukurozovic és Nagy Dániel, és bár Busai csatérként is tud játszani, alapvetően vele is támadó középpályásként számolok. Az, hogy ki, mikor, milyen szerepet kap a csapatban, mindig az adott ellenfél elleni taktikán múlik, nem azon, hogy előtte mennyi gólt lőtt. Busai hatalmas előnye, hogy a 16-oson belül nagyszerűen tud helyezkedni, mindig ott van, ahol lenni kell, és a helyzeteket is nagyon ésszerűen dolgozza ki. Nagyszerű felkészülésen vannak túl a játékosok, becsületesen elvégezték a munkát, ezért mindenki meg fogja kapni a lehetőséget a bizonyításra."

Busai (középen) nagy erőssége lehet a tavaszi Fradinak - ha játszik Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra a kérdésre, hogy a bajnoki címet tűzi-e ki célul a játékosainak, a német szakember azt felelte, a Videoton 11 ponttal vezet, és bár még 12 meccs hátravan, "a realitás talaján kell maradnunk. Az ötödik helyen kezdtük a tavaszt, most a negyedikek vagyunk, a következő célunk, hogy nyerjünk szombaton, aztán az, hogy a harmadik helyre lépjünk fel. Ne fogalmazzunk meg olyan célokat, hogy bajnokok akarunk lenni csak azért, hogy az újságírókat és a szurkolókat boldoggá tegyük."

A szurkolókról inkább ne!

Dollt megkérdezték arról is, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Ferencváros annyira jól játsszon tavasszal, hogy a mérkőzéseket bojkottáló szurkolókat ezzel bevonzza a stadionba, ám ekkor Volly György, az FTC kommunikációs igazgatója közbeszólt. "Ne hozzuk kellemetlen helyzetbe a vezetőedzőt. Csak szakmai jellegű kérdéseket tegyetek fel neki!" – kérte az újságíróktól.

"Ez nem okvetlenül szakmai kérdés" - válaszolt azért Doll. "Sikeres tavaszt remélünk, ezen dolgoztunk, és ha jó szériába kerülünk, növekedhet a nézőszám.”

Storck? Nem ismerem

Thomas Dolltól megkérdezték, hogy mi a véleménye Bernd Storckról, a Magyar Labdarúgó Szövetség frissen kinevezett német sportigazgatójáról, ám a Fradi vezetőedzője közölte, nem ismeri őt személyesen, ezért nem szeretne véleményt formálni róla.

Bernd Storck személyében újabb német szakember érkezett - Doll nem ismeri személyesen Fotó: Bielik István - Origo

Mi egyébként ott voltunk Bernd Storck bemutatkozásán, ahol kiderült, hogy izgulhatnak a magyar futballban dolgozók, hiszen munkában nem ismer tréfát, az akadémiákon zajló munkát pedig inkognitóban fogja figyelni. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.