Xavi rongyosra koptatja a Barca-mezt

Xavi Hernandez
Barcelona's midfielder Xavi Hernandez celebrates their victory with the trophy at the end of the Spanish Super Cup second leg football match FC Barcelona vs Atletico Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 28, 2013. The game ended in a draw 0-0. AFP PHOTO/ LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Xavi Hernández múlt szombaton klubcsúcsot jelentő 750. alkalommal játszott a Barca mezében. Bár már tavaly úgy tűnt, Katarba igazol, Luis Enrique edző szeretné, ha még maradna. A 35 éves középpályás közben további csúcsokat döntögethet, ő lehet, például, az első nyolcszoros spanyol bajnok játékos. Ehhez mindenekelőtt vasárnap 21 órakor le kellene győzni a Real Madridot.

Tavaly nyáron úgy tűnt, hogy az FC Barcelona ikonja, Xavi Hernández elhagyja Spanyolországot, és Katarban vagy New Yorkban folytatja, ám az akkor 34 éves középpályás végül úgy döntött, még legalább egy évig még a katalán klubnál marad.

Több mint csapatkapitány

Döntése jónak bizonyult, hiszen még idén is nagy hasznára van a csapatnak, az eddigi 27 fordulóban 20-szor, továbbá öt BL-meccsen és két Király-kupa-mérkőzésen is pályára lépett. "Most már több vagyok, mint egy csapatkapitány, a csapat veterán játékosa, és nagyon tetszik ez a szerep. Élvezem a játékot, a csapat nyer, és ez a legfontosabb" – nyilatkozta a Barcelona honlapjának Xavi.

Múlt szombaton mérföldkőhöz érkezett, az Eibar elleni idegenbeli meccs 62. percében beállt Rakitic helyére, és ezzel már 750 Barca-mezben lejátszott találkozónál jár, jóval megelőzve az 593 találkozóval második Carles Puyolt és az 549 összecsapással harmadik Miguelit (a jelenleg is aktívak közül Iniesta 534, Messi 464 meccsnél jár).

Már a 2002-es vb-n kerettag volt. Itt éppen Diego Tristánnal (j) gyakorol a szlovénok elleni meccs előtt Forrás: AFP/Christophe Simon

Az aktív egyklubos focisták között – csak a ligameccseket figyelembe véve – Xavi az ötödik 474 meccsel. Előtte a sorrend: 1. Francesco Totti (olasz, Roma, 575), 2. Rogerio Ceni (brazil, Sao Paulo, 551), 3. Steven Gerrard (angol, Liverpool, 494), 4. Iker Casillas (spanyol, Real Madrid, 478).

Védekező középpályásként kezdte

Tizenegy éves kora óta a Barca futballistája, akkor még más poszton játszott, mint manapság. "Tizenkét-tizenhárom éves koromban védekező középpályás voltam, és Frank Rijkaard volt az, aki új posztot talált a számomra. Azt mondta, megvan a tehetségem ahhoz, hogy feljebb játsszak. Elsőre nem éreztem itt jól magam, és nem gondoltam volna, hogy a karrierem legszebb éveit középső középpályásként fogom végigfutballozni. De aztán megszoktam és megszerettem ezt a pozíciót, és a támadókat kiszolgálva lehettem részese a Barca-történelem legsikeresebb időszakának" – mondta a posztváltásról.

A páratlan felnőtt karrier 1998. augusztus 18-án kezdődött, a 18 éves Xavi kezdő volt a Mallorca elleni Szuperkupa-döntő odavágóján, és rögtön gólt ünnepelt. "18-20 éves koromban még nagyon naiv futballista voltam, de így is elég jó voltam ahhoz, hogy a világ legjobb klubjában szerepeljek. Tizenhét éve vagyok a nagycsapat tagja, de az ifjúsági korszakomat is beleszámítva már 25 éve a Barcában futballozom, és erre rendkívül büszke vagyok" – mondta a folytatásról.

A 24 éves Xavi Forrás: AFP/Javier Soriano

A sikerek már az elején sem kerülték el, 1999-ben U20-as vb-t nyert a spanyolokkal, majd a 2000-es olimpián ezüstérmet a válogatottal. Ezek után az A válogaottban meg sem állt 133 meccsig, 2008 és 2012 között kulcsembere volt a két Eb-t és egy vb-t nyert spanyol csapatnak. A dél-afrikai világbajnokságon 91 százalékos pontossággal passzolt.

Xavinak több trófeája – összesen 25 – van, mint bármelyik spanyol futballistának. Az egyéni elismerések közül a legjelentősebb a három Aranylabda-dobogó, ezen kívül a 2008-as Eb-n a legjobb játékosnak választotta az UEFA, és ő az egyetlen játékos, aki két Eb-döntőben is gólpasszt adott.

Mindig is passzolni szerettem

Tavaly novemberben a saját stílusáról így beszélt: "Úgy érzem, egyáltalán nem változtam, gyerekkorom óta mindig is passzolni szerettem. Szerettem játékba hozni a csapat többi tagját, a barátaimat, amikor az utcán vagy az iskolában játszottunk. Úgy érzem, nagyon hasonlítottam ahhoz, amilyennek most látnak a pályán az emberek."

Első La Liga-szezonjában hamar Louis van Gaal későbbi bajnokcsapatának a kulcsembere lett, rögtön 26 meccsen szerepelt, és őt választották az év felfedezettjének. Akkor vált a csapat első számú játékmesterévé, amikor Pep Guardiola megsérült az 1999-2000-es szezonban. Későbbi edzője, a most a Bayern irányító Guardiola így beszélt Xaviról 2008 szeptemberében: "Xavi az a játékos, akiben megvan a Barca-DNS, nagyon érzi a jó futballt, roppant alázatos, és hihetetlenül lojális. Amikor először megláttam, máris tudtam, hogy hosszú éveken át ő lesz a Barcelona agya."

Kupameccs 2007-ben az Alavés ellen (Xavi jobbra) Forrás: AFP/A. Arrizurieta

2001 és 2003 között anyagi gondokkal küzdött a Barca, és harcolnia kellett azért, hogy a bajnokság elitcsapatai között maradhasson. Közben Xaviból a 2004-2005-ös szezonban csapatkapitány-helyettes lett, a Barca aranyérmet nyert, őt pedig a La Liga legjobb spanyol játékosának választották. A következő szezonban térdszalag-szakadás miatt négy hónapot kihagyott, de sikerült visszatérnie a hajrára, amikor BL-t és bajnokságot nyert a csaspat.

A 2008-as Eb után a Bayern München hívta, de Guardiolának sikerült a csapatnál tartania. A katalánok tripláztak vele, a május 2-ai 6-2-es El Clasicón pedig a hat gólból négy az ő passza után született. A 2009-es, Manchester United elleni BL-döntőben (2-0) Lionel Messinek adott gólpasszt, egyúttal 20 assziszttal ő lett a bajnokság gólpasszkirálya.

A MU megint pórul járt Xaviék ellen

A következő évben a Real ellen újabb két gólpasszt adott, a Barca pedig 99 ponttal ismét bajnok lett. Egy évre rá a Real elleni 5-0 során gólt is szerzett, majd a BL-ben ismét ünnepelhetett a MU elleni 3-1 után – a Barcát ekkor minden idők egyik legsikeresebb csapataként emlegették.

A 2011-2012-es volt a leggólgazdagabb szezonja: tízet vágott a bajnokságban, kettőt a Király-kupában, egyet pedig a vb-n. A következő idényben is betalált a Real ellen (3-2 a Barcának), és bekerült a vb álomcsapatába.

Luis Enrique marasztalta

Egykori csapattársa és mostani edzője, Luis Enrique tavaly rábeszélte, hogy maradjon még egy idényt. "Nagyon örülök, hogy nyáron nem hagytam el a csapatot, mert továbbra is játszom a csapatban, és azért küzdök, hogy hasznos legyek a Barca számára. Ha visszatekintek a pályafutásomra, rengeteg emlékezetes meccsen játszottam és varázslatos pillanatot éltem át" - mondta Xavi.

2013-ban Szuperkupát nyert a Barca, az ellenfél az Atlético volt Forrás: AFP/Lluis Gene

Jelenleg jó úton jár a Barca afelé, hogy az Atlético tavalyi sikere után idén ismét bajnok legyen. Most két ponttal vezet, és a Real elleni, hét végi El Clasicón öt pontra növelheti az előnyét. Xavi ezzel nyolcszoros aranyérmes lehetne, pedig már a hét elsőségével is Liga Liga-rekorder.

Luis Enrique nagyon örült annak, hogy Xavi elérte a 750-es mérföldkövet. "Édes Istenem, micsoda számok! Arra kérem, hogy folytassa, főképp, hogy egy évig (2016. június 30.) még érvényes a szerződése. Mindig hozzátesz valamit a játékhoz, akkor is, amikor nem kezdő. Megkérdőjelezhetetlen a csapatra gyakorolt hatása. Remélem, hogy sok meccset fog még Barca-mezben játszani."

Úgy élvezi a focit, mint egy gyerek

Xavi pedig, úgy tűnik, még mindig nagyon jól érzi magát a Camp Nouban. "A barcás karrierem minden időszakát nagyon szerettem, nem tudnék egyet kiemelni, mert mindig boldog voltam itt. Az elmúlt tíz évben – leszámítva azt a négy-öt évet, amikor nem nyertünk semmit – úgy élveztem a játékot, mint egy gyerek. Úgy vélem, nagy hiba lenne és soha nem is szabad megváltoztatni a csapat stílusát, a Barca-DNS-t."