Két elrontott tizenegyessel is nyolc között az Atlético

Mario Suárez, Atlético, foci
SPAIN, Madrid : Atletico Madrid's midfielder Mario Suarez (L) celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League football match Club Atletico de Madrid vs Bayer Leverkusen at the Vicente Calderon stadium in Madrid on March 17, 2015. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Tizenegyesekkel jutott tovább a tavalyi Bajnokok Ligája-döntős Atlético Madrid labdarúgócsapata a sorozat idei nyolcaddöntőjében, miután legyűrte a három büntetőt is hibázó Bayer Leverkusent. Az Arsenal közel állt ahhoz, hogy hazai 3-1-es vereség után idegenben harcolja ki a továbbjutást, de hiába nyert 2-0-ra a Monaco ellen, idegenben szerzett kevesebb góllal kiesett.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Atlético Madrid (spanyol) - Bayer Leverkusen (német) 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - büntetőkkel: 3-2 (az élő közvetítés)
Madrid, Vicente Calderón-stadion
v.: Rizzoli (olasz)
Atlético: Moyá (Oblak, 23.) - Juanfran, Miranda, Giménez, Jesús Gámez - Cani (Raúl Garcia, 46.), Koke, Mario Suárez, Turan - Griezmann, Mandzukic (Torres, 83.)
Leverkusen: Leno - Hilbert, Toprak, Spahic, Wendell - Bellarabi, Castro, Bender (Papadopulosz, 104.), Heung-min Szon (Rolfes, 77.) - Calhanoglu - Drmic (Kiessling, 69.)
gól: Suárez (27.)
sárga lap: Giménez (30.), Gámez (72.), Suárez (76.), Torres (110.), illetve Spahic (26.), Toprak (65.), Calhanoglu (78.), Wendell (89.), Kiessling (102.), Papadopulosz (113.)
továbbjutott: az Atlético 1-1-gyel, tizenegyesekkel

A hazai 1-0-s győzelme ellenére Roger Schmidt, a Bayer Leverkusen labdarúgócsapatának edzője azt mondta a madridi BL-nyolcaddöntő visszavágója előtt, hogy az Atlético a párharc esélyese. A hazaiaknál Diego Godín és Tiago eltiltás Saúl Níguez pedig sérülés miatt nem játszhatott, de Diego Simeone meglepetésre csdak a kispadra ültette a csapatkapitány Gabit is, és Canit állította a kezdőbe.

A spanyolok a szezonban szenzációsan teljesítettek hazai pályán, a bajnokságban 11 győzelem mellett csak két döntetlen és egy vereség a mérleg (egyedül a Villarreal tudott nyerni a Vicente Calderon-stadionban), a Bajnokok Ligájában pedig a három csoportmérkőzésen 10-0 volt a gólkülönbség (Juventus 1-0, Malmö 5-0, Olimpiakosz 4-0).

Mario Suárez szerezte a meccs egyetlen akciógólját Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A németek viszont egy számukra ideális és tökéletes statisztikával várhatták a meccset: eddig tizenegy alkalommal fordult elő, hogy hazai pályán előnyt szereztek európai kupameccsen, és minden alkalommal tovább is jutottak.

Az első félidő feléig jószerével semmi sem történt, az Atlético irányította a meccset, de helyzetekig nem jutott el. A 20. percben is csak azért hördült fel a közönség, mert Moyá megsérült, helyére a szlovén válogatott Oblak állt be, aki idén még csak kupameccsen jutott szóhoz, és a BL-ben is csak az első csoportkörben, a pireuszi vereség alkalmával védhetett.

A 27. percben ledolgozta hátrányát a hazai csapat, Mario Suárez lövésére Leno kapus leért volna a jobb alsó sarokra, a labda azonban megpattant Toprakon így a hálóba pattant (1-0).

Az első félidő végén még Mandzukic sérülése borzolta a szurkolók idegeit, de a horvát végül kijött a második félidőre is. Nem úgy Cani, akit Raúl García váltott. Simeone a közönséget hergelte, de a csapat sokáig nem jutott komolyabb helyzetig.

A 75. percben már csupán egy érkező kellett volna Griezmann centerezésekor, négy perccel később pedig a francia előtt lehetett volna ajtó-ablak helyzetben, de Rolfes óriásit mentett az ötösön. A 80. percben Arda Turan lövését védte Leno bravúrral.

Antoine Griezmann Forrás: AFP/Javier Soriano

A rendes játékidő utolsó nyolc percére még jött Fernando Torres is, de vele sem sikerült kiharcolni az újabb gólt, következett a hosszabbítás.

A ráadás első 15 percében csak egy sérülés okozott izgalmat, Simeone teljes joggal dühöngött, hiszen Garcíát csúnyán lekönyökölték. A sértett a 106. percben büntethetett volna, de 10 méteres lövését Leno szépen védte.

Fernando Torres magabiztos büntetővel segítette csapatát Forrás: Origo

A döntés a büntetőkre maradt, de az Atlético botrányosan kezdett, hiszen Raúl García a léc fölé lőtt, a hazaiak szerencséjére Calhanoglu is elképesztő gyatrán rúgott, Oblaknak csak le kellett hajolnia a középre guruló labdáért. Griezmann, Rolfes és Mario Suárez a bal sarkot választotta (2-1), Toprak viszont csúnyán kapu fölé lőtt.

A helyzeti előnyt nem sikerült kihasználni, Koke jobb sarokra tartó löketét Leno bravúrral védte, Castro pedig egyenlített (2-2).

Az ötödik körben Torres beemelte a bal sarokba (3-2), de Kiessling a kaput sem találta el, így a németek kiestek, a tavalyi döntős pedig továbbjutott.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
AS Monaco (francia) - Arsenal (angol) 0-2 (0-1)
Monaco, II. Lajos-stadion
v.: Moen (norvég)
Monaco: Subasić - Fabinho, Wallace, Abdennour, Kurzawa - Dirar (Echiejile, 86.), Kondogbia, Toulalan, Moutinho, Martial (Ferreira-Carrasco,60.) - Berbatov (B. Silva, 70.)
Arsenal: Ospina - Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal (Gibbs, 83.) - Coquelin (Ramsey, 63.), Cazorla - Welbeck (Walcott, 72.), Özil, A. Sanchez - Giroud
gól: Giroud (24.), Ramsey (79.)
továbbjutott: a Monaco 3-3-mal, idegenben lőtt több góllal

A másik mérkőzésen az Arsenal szinte lehetetlen küldetésre vállalkozott, hiszen az odavágón hazai pályán 3-1-re kikapott a Monacótól, azaz a továbbjutáshoz idegenben kellett volna három gólt szereznie.

A BEK-ben, illetve BL-ben 1969 óta nem fordult elő, hogy egy csapat kétgólos hazai vereség után idegenben kiharcolja a továbbjutást. Akkor az Ajax ugyancsak 3-1-re kapott ki a Benficától, majd a visszavágón ugyanilyen győzelmet aratott, és végül a harmadik, Párizsban megrendezett mérkőzésen egy sima 3-0-s győzelemmel továbbjutott, és meg sem áll a BEK-döntőig.

Olivier Giroud Forrás: AFP/bertrand Langlois

A londoniak ennek megfelelően támadólag léptek fel, de Giroud rengeteg helyzetet kihagyott, és a hazai védelem is önfeláldozóan játszott. A 36. percben aztán végre betalált a francia támadó, első lövését még védte Subasic kapus, de a kipattanót Giroud balról, éles szögből a léc alá vágta (0-1).

A második félidőben folytatódott a hatalmas Arsenal-fölény: az 53. percben Özil szabadrúgását Subasic védte, tíz perccel később viszont már csak szemmel verte a német kísérletét, szerencséjére a gól elmaradt.

A 79. percben újabb óriási Arsenal-helyzet maradt ki, Walcott lövése a bal kapufán csattant, a kipattanót viszont az egyik hazai védő Ramseyhoz passzolt, aki kilőtte 12 méterről a jobb alsó sarkot (0-2).

Négy perc múlva meccslabda maradt ki, Giroud beadását Sánchez fejelte kapura, de Subasic hatalmasat védett, továbbjuttatva ezzel csapatát.