Vágólapra másolva!
Bernd Storck két hete irányítja a Magyar Labdarúgó Szövetségnél az utánpótlásképzést, de máris menesztett több szövetségi edzőt. Néhányan azt állítják, minősíthetetlen stílusban beszélt velük a játékosok előtt. Az MLSZ szerint ez "természetes egy rendszerszintű változtatásnál."
Bernd Storck máris felkavarta az állóvizet Fotó: Bielik István - Origo

"Az U21-es válogatott edzőtáborában délelőtt megjelent egy figura, egy bizonyos Bernd Storck, de az edzést vezénylő Szalai László sem tudta, hogy ő kicsoda. Előtte Vági Márton főtitkár jelezte neki, hogy jönni fog egy mikulás, de hogy pontosan ki, azt nem árulta el" – így emlékezett vissza egy MLSZ-közeli forrás arra, hogyan szereztek tudomást a szövetségi edzők Storck érkezéséről. Aznap délutánra kiderült, hogy a német szakember már korábban leszerződött utánpótlás-igazgatónak.

Az U20-as válogatott a nyári világbajnokságra készül. Az eredetileg csak az edzőképzés vezetőjeként dolgozó Szalai először nem akarta átvenni a csapat irányítását, aztán mégis elvállalta, de csak néhány hónap jutott neki. Néhány napja le kellett volna adni az MLSZ-ben a vb-csapat bő keretének névsorát, de Storck egyelőre nem engedte. Azt mondta, ő csak úgy tud felelősséget vállalni az utánpótlásért, ha maga irányítja a csapatot, ezért vette el az U20-as és az U21-es válogatottat Szalai Lászlótól.

Civilben megjelent az edzésen

Forrásunk szerint Storck az U21-es válogatottnál civilben besétált Szalai edzésére, elkezdett instrukciókat osztogatni, kritizálta a bemelegítést, majd azt is, hogy az edzésen milyen gyakorlatokat végeznek. Ugyanígy járt Belvon Attila, az U17-es csapat edzője, akinek szintén megszakította az edzését, majd elővette a kapusedzőket, az erőnléti edzőket és a gyúrókat is. Egy másik, az MLSZ-ben dolgozó forrás szerint Storck Belvonnak azt mondta, hoz mellé az U17-es csapathoz egy német pályaedzőt, és ha kijutnak az Európa-bajnokságra, ez a német edző ott már Belvon helyén, szövetségi edzőként fog dolgozni. Belvon ennek ellenére maradt a posztján. (Szalai Lászlót kerestük, de nem tudtuk elérni.)

Szalai László is csak pislogott, amikor megjelent az edzésén Bernd Storck Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem így ifjabb Mihalecz István, az U16-osok edzője. Az MLSZ honlapján hétfőn jelent meg a hír, mely szerint Mihalecz távozott, miután a Storckkal folytatott konzultáció után úgy ítélték meg, hogy "kettejük szakmai filozófiája oly mértékben eltérő, amely nem teszi lehetővé a hosszú távú, hatékony közös munkát". Az origo úgy tudja, hamarosan újabb utánpótláscsapatoktól meneszthetik a szövetségi edzőket, és a helyükre német szakemberek érkezhetnek. Tegyük hozzá, ebben önmagában nincs kivetnivaló, hiszen mindenki olyan emberekkel szeretne együtt dolgozni, akikben megbízik.

Az örök másodedző

Bernd Storck 26 évesen visszavonult az aktív játéktól, és edzősködni kezdett. Első komolyabb munkáját 1994-ben Jürgen Röbertől kapta Stuttgartban, majd együtt mentek 1996-ban a Herthához, a Wolfsburghoz (2003-2004), a szerb Partizanhoz (2005-2006) és a Borussia Dortmundhoz (2006-2007) is, mindenhol másededző volt.

2008-ban aztán Kazahsztánba szerződött, ahol az U21-es válogatott mellett az FC Almati irányítását is elvállalta. Néhány hónappal később már a nagyválogatottat irányította, ahonnan 2010. október 16-án a gyenge Eb-selejtezős rajt miatt menesztették. A csapat négy meccsen négy vereséget szenvedett Törökország, Ausztria, Belgium és Németország ellen, és egyetlen gólt sem szerzett.

Legutóbb 2012 és 2014 között a görög Olimpiakosz U21-es csapatáért felelt. Karrierje további részleteit és a pályatársak véleményét itt olvashatja.

Két órán belül dokumentumokat akarok

Az utánpótlásképzésre rálátó forrásunk szerint Storck a Bozsik-program egyik vezetőjével, a tavaly létrehozott Tanácsadó Testület titkárával, Kiss Baranyi Sándorral is összeveszett, amikor azt kérte tőle, hogy két órán belül tegyen elé dokumentumokat arról: az NB I-es és NB II-es kluboknál korosztályokra lebontva milyen utánpótlásmunka folyik, milyen edzésterv alapján készülnek.

Bernd Storck nekikezdett a tisztogatásnak Fotó: Bielik István - Origo

"Kárba fog veszni az eddigi munka"

Elértük az eddig Szalaival együtt dolgozó Klink Zoltán erőnléti edzőt, szerinte hiba mindent újrakezdeni az U20-as csapattal. "Nagyon sajnálom, hogy nem fejezhetjük be az elkezdett munkát, nyugodtan mondhatom, hogy forradalmi változásokon ment keresztül ez a társaság, mind fizikális, mind taktikai szempontból sokat fejlődtek a játékosok. Az a külön munka, amit az elmúlt négy hónapban végeztek, valószínűleg kárba fog veszni" – mondta az Origónak Klink Zoltán, akinek ugyan június 30-ig még élő szerződése van, de azt állítja, mióta Storck átvette a csapat irányítását, nem keresték őt az MLSZ-ből. (A Szalai László és Klink Zoltán által elindított, a megszokottól eltérő programról bővebben itt olvashat.)

Klink Zoltán hiába vezette be a forradalmi újításokat az U20-as válogatottnál Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pedig Szalai végre kimondta

Egy név nélkül nyilatkozó forrásunk is sajnálkozott Szalai félreállítása miatt. "Ő végre ki merte mondani, hogy a béka segge alatt van a magyar utánpótlás, ezért januárban felállt egy tudományos és fejlesztési csoport erőnléti edzőkkel, szakemberekkel, orvosokkal, hogy felmérje a jelenlegi helyzetet, és változtasson rajta. Ezt a csoportot most Bernd Storck szét akarja robbantani. Olyan teszteket akar csináltatni, amelyek már 10-15 éve is idejétmúltak voltak. Lehet, hogy meg tudja tanítani, hogy hogyan kell passzolni, de ne akarja megmondani a masszőröknek, hogy hogyan masszírozzanak és az erőnléti edzőknek, hogyan tartsák a bemelegítést."

Storck nem sokat teketóriázott, mióta Magyarországra szerződött Fotó: Bielik István - Origo

Több forrásunk is állította, hogy Storck minősíthetetlen stílusban beszélt a magyar szakemberekkel a játékosok előtt, rombolva ezzel az edzők tekintélyét a gyerekek előtt. "Szerintem, ha valaki munkát vállal egy idegen országban, akkor nem erőfitogtatással illene kezdeni, hanem előbb tájékozódni, leülni mindenkivel beszélgetni. Ez az ember kisebbségi komplexusokkal küszködik, még be sem mutatkozott, de már parancsolgat, megalázza az embereket, játssza a diktátort. Márpedig a diktátorokat mindenhol meg szokták buktatni" – mondta egyikük. Elismerte ugyanakkor, kívülről valószínűleg csak annyi látszik mindebből, hogy egy német szakember végre rendet tesz a magyar fociban.

Dárdai ajánlotta be?

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Dárdai Pált gyakorlatilag Storck fedezte fel a Herthának, még játékosként, és azóta is remek a kapcsolatuk. Több forrásunk is állította, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya ajánlotta be Storckot az MLSZ-be, ezért van nagyon erős pozícióban. Storck úgy lett az utánpótlás vezetője, hogy előtte Dárdain kívül senki más véleményére nem voltak kíváncsiak az MLSZ elöljárói – az Utánpótlás Tanácsadó Testületére sem, amelyet az MLSZ hozott létre a tavalyi U19-es Eb-kudarc után, épp ilyen konzultációs célra. Dárdai Pál, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt a tagja, de az utóbbi utóbbi három szakembert nem kérdezték meg Storck kinevezése előtt.

Dárdait még ő fedezte fel játékosként Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Most Csányi Sándor elnök és Vági Márton főtitkár testesíti meg a teljes MLSZ-t, ketten döntenek mindenről" – magyarázta egy másik, szintén neve elhallgatását kérő, MLSZ-közeli forrásunk. Hozzátette, "ott tartunk, hogy egy közgazdász és egy bankár eldönti a magyar labdarúgás jövőjét."

Az MLSZ válaszolt helyette

Az MLSZ-en keresztül megpróbáltuk elérni Bernd Storckot, hogy reagálhasson a fenti állításokra. Tőle nem kaptunk választ, csak a kommunikációs osztály küldött egy diplomatikus levelet, amelyben többek között az áll, hogy a német szakember röviddel munkába állása után valamennyi hozzá tartozó terület vezetőjével és munkatársaival konzultált, ismertette szakmai elképzeléseit és jelezte elvárásait is.

"Bernd Storck a szakmai stábtagokkal történő konzultációk után folyamatosan alakítja ki a vele együtt dolgozó stábot, amelyhez a közeljövőben csatlakozhatnak akár újabb német szakemberek is. Azok a munkatársak, akik a sportigazgató által megfogalmazott kritériumoknak megfelelnek, továbbra is élvezik a bizalmát, ezek közé tartozik Belvon Attila is. Az új szemléletet igénylő munkához való alkalmazkodás átmeneti konfliktusokkal, súrlódásokkal járhat, de ez természetes folyamat egy rendszerszintű változtatás esetén mindaddig, míg e konfliktusok a fent említett célok elérését szolgálják, mint jelen esetben is" – írta az MLSZ kommunikációs osztálya.

Kinevezésekor is kemény munkát ígért, és azt mondta, álruhában fogja járni az akadémiákat Fotó: Bielik István - Origo

Nem szeretnék prédikálni

"Nem akarok ülni, inkább dolgozni szeretnék” – mondta március elején tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján Bernd Storck. "Szeretném megismertetni a filozófiámat a magyarokkal, amelynek az alapja, hogy mindenki pontosan tudja, mi a dolga. Mindenkinek lépésről lépésre elmondom, hogy mi lesz a feladata. Mindig ott vagyok a pálya szélén. Bár nem én vagyok a vezetőedző, segédedzőként igyekszem segíteni az edzők munkáját, és szeretném, ha átvennék azt, amire képes vagyok, hogy aztán apránként odaérjünk a megfelelő szakmai színvonalra."

Beiktatásakor azt mondta, a legkönnyebb az lenne, ha Németországból importálhatott volna általa ismert edzőket Magyarországra. "De mivel ez nem lehetséges, ezért azzal főzök, amink van. De félreértés ne essék, nem szeretnék prédikálni, nem megmondó ember akarok lenni, de a szakmai véleményemmel szeretném az edzők munkáját kiegészíteni. Rendszeresen faggatni fogom őket, hogy mit tehetnék az érdekükben."

Frissítés: cikkünk megjelenése után egy nappal az MLSZ elküldte Szalai László reagálását. Ebben tagadja, hogy Storck félbeszakította volna az edzését, szerinte csak súrlódásokról van szó. A közleményt itt olvashatja el.