Platini kihívó nélkül nyert, Csányit beválasztották

Csányi Sándor Budapest, 2014. szeptember 8.
Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a 2014. évi a Prima Primissima Díj jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Szamos Gourmet Házban 2014. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Marj
Budapest, 2014. szeptember 8. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a 2014. évi a Prima Primissima Díj jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Szamos Gourmet Házban 2014. szeptember 8-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség bécsi kongresszusán újabb négy évre bizalmat szavaztak Michel Platininek, aki így a harmadik ciklusát kezdi meg a szervezet élén. Csányi Sándort, az MLSZ elnökét hatalmas többséggel, az 54-ből 42 szavazattal választották be az UEFA végrehajtó bizottságába.

A bécsi közgyűlés elején az 54 tagország képviselői megemlékeztek az egyetemes labdarúgás elmúlt egy évben elhunyt legendáiról, köztük három magyar kiválóságról, Buzánszky Jenőről, Grosics Gyuláról és Sándor Károlyról.

A végrehajtó bizottság tagjainak megválasztására 13 óra után került sor, de előtte Michel Platinit elnöki mandátumát egyhangú szavazással újabb négy évre meghosszabbították.

"2007-ben olyan programmal választottak meg, amelyet egyesek, egyfajta megvetéssel egyébként, romantikusnak minősítettek. Mi azonban közösen meg tudtuk mutatni, hogy össze lehet egyeztetni a romantikát a realizmussal, az ötleteket a cselekvéssel" - fogalmazott az ismételten megválasztott elnök, aki beszélt arról is, hogy az UEFA-nak érdeke, hogy erős legyen a nemzetközi szövetség.

"Azzal, hogy újra elnökké választottak, további négy évig alelnök maradok a FIFA-ban, ami nem öncél. Mélységesen szeretjük a FIFA-t, éppen ezért szeretnénk, ha tökéletes lenne. Erős és elismert FIFA-t akarunk. Nem kell mindent meghallani. Egyesek azt a látszatot keltik, mintha a FIFA és az UEFA egymással szembemenne, és az UEFA-t elszigeteltnek és arrogánsnak festik le. Az igaz, hogy kivételezettek vagyunk, és az is, hogy követünk el hibákat, de készen állunk arra, hogy kéz a kézben cselekedjünk" - mondta.

Csányi Sándor Forrás: MTI/Marjai János

A 17 tagú bizottságból hét tisztségviselő mandátuma lejárt, a megüresedett helyekre tizenketten jelezték indulási szándékukat, köztük Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is, aki - az Mlsz.hu információja szerint - hatalmas többséggel, 42 szavazattal bekerült

"Az, hogy ötvennégyből negyvenkét ország jelöltje szavazott számomra bizalmat, hatalmas megtiszteltetés és óriási öröm egyben. A mostani siker számomra azt is bizonyítja, hogy az európai futball irányítói átlátják, és elismerik azt a folyamatot, melyet a szövetség 2010-ben elindított, s amelynek kulcsa a labdarúgás hátországának, kiemelten is a mostanra 120 ezer gyereket megmozgató OTP Bank Bozsik-program fémjelezte utánpótlásképzésnek a gyors tempójú reformja" - nyilatkozta Csányi.

Az UEFA végrehajtó bizottságnak eddig mindössze két magyar tagja volt: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot a grémiumban. A bizottságból történt 1978-as távozása óta, vagyis csaknem 37 éve magyar sportvezető nem kapott helyet az UEFA irányító szervezetében.