Ráfázhat a ManCity és a Chelsea

Harry Kane, Tottenham, foci
UNITED KINGDOM, London : Tottenham Hotspur's English striker Harry Kane applauds at the end of the UEFA Europa League group C football match between Tottenham Hotspur and Partizan Belgrade at White Hart Lane in north London, on November 27, 2014. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Visszaszorítaná a közepes képességű külföldi focisták Premier League-be áramlását az angol fociszövetség. Greg Dyke elnök néhány új szabályát máris kisebb győzelemként ünneplik a szövetségnél.

Májustól változik az Európai Unión kívülről érkezett játékosok tesztelése. Eddig egy speciális testület döntött a nem kellő számú válogatottsággal rendelkező játékosokról, ám a testületet sokan túl engedékenynek tartják, mivel a játékosmegfigyelők beszámolói, illetve a klubok által küldött videoösszeállítások alapján döntött.

Hamarosan azonban a válogatottság száma (amelynek minél magasabbnak kell lennie minél alacsonyabb a FIFA-ranglistás hely esetén) mellett szigorodik a speciális testület bírálata is: objektívebb lesz, figyelembe kell vennie, egy adott játékos hány percet játszott otthon, és milyen minőségű bajnokságban.

Előre, angolok!

Ebben a Bajnokok Ligája-idényben csupán 23 angol lépett pályára. Négyből három PL-csapat (ManCity, Arsenal, Chelsea) élte túl a csoportkört, több francia focistával mint angollal (12 és 10). A mostani PL-szezon legjobb öt kezdőcsapatának mindössze 22 százaléka angol - Dyke ezt a számot negyvenre tornászná fel.

Maga az elnök sem remél változást "egyik napról a másikra", de a mostani lépéseket egyértelműen a jó irányba tették szerinte. A fiatal angol játékosok elé Harry Kane-t állítja példának.

Az egész PL beléphet a Kane-utcába Forrás: AFP/Ben Stansall

A Tottenham csatára a hétvégén átvette a vezetést a góllövőlistán, noha novemberig egy bajnokin sem kezdett, az elmúlt három évben pedig rendre kölcsönadták olyan csapatoknak, mint a Leyton Orient, a Millwall és a Leicester City.

A milliomosok ellen

"Hirtelen az angol foci legjobb góllövője lett, ami jó hír. De mennyi Harry Kane lehet még, aki nem kapott esélyt?" - kérdezi Dyke. Éppen ezért egy további szabálytervezet szerint csak az számít majd saját nevelésű játékosnak, aki legalább 15 éves kora óta az adott klubnál van, és minden klub 25 fős keretében legalább 12 saját nevelésű játékosnak kell lennie a jelenlegi 8 helyett.

Ez utóbbi szabálytervekről csütörtökön egyeztet majd az elnök a klubokkal, de ha már most érvényben lennének, a Manchester Citynek hat focistától kellene megválnia, az Arsenalnak és a Tottenhamnek egyaránt négytől, a Chelsea-nek és a Newcastle-nek egyaránt háromtól.

Európában ez már kevés

Az angolokat a Premier League magas nívója ellenére a nemzetközi mezőnyben mostanában több hidegzuhany éri. A legújabb FIFA-ranglistán csak 17. lett a válogatott, ami azért a gyenge nemzeti csapathoz szokott angoloknak is sok már.

Arról nem is beszélve, hogy az idei Bajnokok Ligája-, illetve Európa Liga-negyeddöntők összesen 16 csapata közt egyetlen egy angol sincs, noha a 2000-es évek első évtizedében még angol házidöntőt is játszottak a BL-ben. A gondok okait az Origo is elemezte korábban.