Dárdai öt különleges trükkjével menekül a Hertha

Dárdai Pál, Hertha, foci
GERMANY, Berlin : Hertha's Hungarian head coach Pal Dardai arrives for the German first division Bundesliga football match Hertha BSC Berlin vs FC Augsburg in Berlin, Germany, on February 28, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
A német Bildnek nyilatkozva Dárdai Pál, a Hertha vezetőedzője öt trükköt árult el, amivel felrázta csapatát a kiesés elleni harcban. 

Kinevezésekor Dárdai azt ígérte, hogy erős, sikeres csapatot formál majd a berlini közösségből. Eddig betartotta a szavát, 9 mérkőzésen 15 pontot szerzett a Herthával, és jócskán eltávolodott a kiesőzónából.

1. Soha nem beszélj a kiesésről!

"Nem álmodozunk, és nem beszélünk a levegőbe. Mindig négymeccses blokkokban gondolkodunk. A srácok tudják, hány pont van betervezre az előttünk álló négy összecsapásra, azt próbálják teljesíteni. Ez sosem lehet kevesebb négy pontnál.

A csapat előtt sosem beszélek a kiesésről. Soha. Az előttünk álló meccsre koncentrálunk, és ez így is marad egészen addig, amíg matematikailag be nem biztosítjuk a bennmaradásunk. Ehhez pedig minden edzésen a maximumot kell nyújtanunk" - mondta Dárdai a Bildnek.

Dárdai Pál először beszélt nyíltan az öltözői fogásokról Forrás: AFP/Tobias Schwarz


2. A meccs már a bemelegítéskor elkezdődik

"Vegyük például a Hannover elleni meccsünket: már a bemelegítéskor sokkal jobb volt a játékosok testbeszéde, mint korábban. El is várom tőlük, hogy így legyen, sosem elégedhetünk meg a korábban elért eredményeinkkel. Mennünk kell előre, a kemény munka mindig kifizetődik" - állítja a Hertha trénere.

3. Szabálytalankodj úgy, mint Dárdai!

"Az egyik legfontosabb taktikai alapvetésünk, hogy az ellenfelünk nem vezethet kontrát ellenünk. Ha szükséges, akkor ügyes taktikai szabálytalanságokhoz kell folyamodnunk. Ezt azonban okosan kell csinálni, nem gyűjthetünk be egy halom sárga lapot. Ha a játékos megússza a belépőt, akkor sikerült végrehajtania a Dárdai-faultot. Én mindig arra törekedtem, hogy legrosszabb esetben is csak egy elkésett, de szabályos szerelési kísérletnek tűnjön, ha egy taktikai szabálytalanságot hajtok végre" - árult egy részletet játékospályafutásáról.


4. A legjobbaknak példát kell mutatni

"Vegyük például Stockert és Plattenhardtot. Mindketten kőkeményen edzenek a kezdetektől, ezért is kaptak lehetőséget tőlem, amit a teljesítményükkel háláltak meg. Ugyanez igaz Fabian Lustenbergerre és Per Skjelbredre, akik elvégzik a középpályán a piszkos munkát, és megállás nélkül robotolnak. A teljesítményük minden elismerést megérdemel, még ha nem is látványos, amit csinálnak, és csak az edzők veszik észre" - véli a vezetőedző.


5. Méz és korbács

"Ha a srácok jól dolgoznak, akkor jutalmat érdemelnek. Ha nem, akkor viszont büntetést, és ezen a téren nem ismerek tréfát. Szerencsére ezt nem kell túl gyakran bizonyítanom. Egyszer úgy döntök, elmarad egy edzés, máskor azt mondom, tartsuk meg éjjel kettőkör, hogy aztán mindenkinek legyen egy szabad hétvégéje" - zárta az interjút Dárdai.

A tréner edzésmódszereivel korábban a Bundesligát is meglepte, a magyar edző semmit sem bíz a véletlenre.