Kiesés szélén a Bayern, a Barca bevette Párizst

Porto, Bayern, BL
FC Porto's Colombian forward Jackson Martinez (C) vies with Bayern Munich's Brazilian defender Rafinha (R) during the UEFA Champions League quarter final football match FC Porto vs FC Bayern Munich at the at the Dragao stadium in Porto on April 15, 2015. AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
A sérülésekkel tizedelt Bayern München 3-1-re kikapott Portóban, míg az FC Barcelona - a duplázó Luis Suárez vezérletével - ugyanennyire verte a Zlatan Ibrahimovic nélküli PSG-t a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének az odavágóján.

Párizsban idén sem örülhettek a negyeddöntős ellenfélnek, az FC Barcelonáé általában az a csapat, amelyet mindenki szeretne elkerülni. De azért sem számított az odavágó favoritjának a francia csapat, mert eltiltás miatt nem számíthatott legjobbjára, a gólvágó Zlatan Ibrahimovicra, aki ráadásul jól ismeri a Barcát, hiszen korábban megfordult a katalán csapatban. Csak kényszerből került a kispadra sérülés miatt a brazil sztárvédő, David Luiz, ott volt viszont a kezdőben Javier Pastore, akit a minap Eric Cantona a világ legjobb játékosának nevezett.

Ezzel együtt a PSG szépen hangolt a meccsre, hiszen előbb a bajnokságban 3-2-re legyőzte az ősi rivális Olympique Marseille-t, majd 4-1-re győzte le a Saint-Etienne-t a francia kupa elődöntőjében, szombaton pedig megnyerte a Ligakupát a Bastia 4-0-s kiütésével.

Előny a Barcánál

A 2013-as BL-idén negyeddöntőjében a barcelonai 1-1 után Párizsban 2-2 lett a visszavágó, azaz győzelem nélkül, és idegenben lőtt több góllal ment tovább a Barca. Lionel Messiék szombaton megtörpantak, csak 2-2-es döntetlent értek el a Sevilla vendégeként, magukra húzva így a BL-címvédő Real Madridot. A Barcában eltiltás miatt nem játszhatott Dani Alves, a helyére Martín Montoya ugrott be.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Paris Saint-Germain (francia) - FC Barcelona (spanyol) 1-3 (0-1) - online közvetítés
PSG: Sirigu - Van der Wiel, Thiago Silva (David Luiz), Marquinhos, Maxwell - Cabaye, Matuidi, Rabiot (Lucas Moura) - Pastore - Cavani, Lavezzi
Barca: Ter Stegen - Montoya (Adriano), Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Busquets, Rakitić (Mathieu), Iniesta (Xavi) - Neymar, Messi - Suárez
gól: Van der Wiel (82.), illetve Neymar (18.), Suárez (67., 79.)

Az első helyzet a Barcáé volt, Messi 18 méterről hatalmas kapufát lőtt. De öt perccel később, a tizennyolcadikban már vezetett is a vendégcsapat. Messi parádés szöketését a balösszekötő helyén megiramodó Neymar kapta, és nem messze az ötös sarkáról szépen lőtt el Sirigu kapus mellett a hosszúba.

Aztán jött egy újabb rossz hír a párizsiaknak, Thiago Silva megsérült, helyére a közel sem egészséges David Luiz állt be.

Pótolhatatlan Ibrahimovic

Fél óra után a Barcelona 66 százalékban birtokolta a labdát, a vendégek ráadásul kétszer annyit passzoltak és négyszer annyit lőttek kapura, mint a PSG. Cavani a szünet előtt ollózott ugyan egy szépet, de nem találta el a kaput, ráadásul lesen is volt.

Láttak már brazil és argentin focistát ennyire közel egymáshoz? Forrás: AFP

A 67. percben aztán eldőlni látszott a továbbjutás, Luis Suárez néhány remek csel után belőtte a Barca második gólját.

Zlatan Ibrahimovic távolléte nagyon érződött, főképp úgy, hogy a középcsatári posztról álmodozó Cavani meg sem közelítette a svéd átlagos játékát sem.

Suárez duplázott, szépítés öngóllal

Suárez nem elégedett meg egy góllal, 12 perc után ismét villant, így a Barca már 3-0-ra vezetett.

Egy szép kényszerítő után az uruguay kötényt adott David Luiznak, majd parádésan tekert a bal felsőbe.

De hogy a PSG se maradjon gól nélkül, arról Van der Wiel és Mathieu együtt gondoskodtak, előbbi lövése utóbbin megpattant, így öngóllal sikerült szépíteniük a házigazdáknak.

A visszavágó vélhetően csak formalitás lesz, a Camp Nouban a Barca akár ki is kaphat 2-0-ra, még akkor is négy közé jut.

A sérüléshullám lehet a Bayern veszte

A Bundesliga-címvédő Bayern München papíron egyértelmű esélyese volt a Porto elleni párharcnak, csakhogy foghíjas kerettel kellett helyt állnia Portugáliában. Josep Guardiola az alapemberek közül David Alaba, Arjen Robben, Franck Ribéry és Bastian Schweinsteiger játékára sem számíthatott, és rajtuk kívül Medhi Benatia és Javi Martínez sem volt bevethető.

A két szakvezető jól ismerik egymást, Julen Lopetegui és Josep Guardiola 1994 és 1997 között csapattársak voltak az FC Barcelonánál, valamint a válogatottal megjárták az 1994-es amerikai világbajnokságot is.

A Porto a Bayern hátán tör egyre magasabbra Forrás: AFP/Francisco Leong

A Bayern története során 22 alkalommal találkozott portugál csapattal a nemzetközi kupákban, és mindössze egyszer szenvedett vereséget, igaz, a Portóval szemben 1987-ben 2-1-re elveszített bécsi BEK-döntő a legfájóbbak közé tartozik a klub életében.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
FC Porto (portugál) - Bayern München (német) 3-1 (2-1)
Porto: Fabiano - Danilo, Maicon, Martins Indi, Alex Sandro - Herrera, Casemiro, Oliver Torres (Ruben Neves, 75.) - Quaresma (Evandro, 84.), Martínez, Brahimi (Hernani, 80.)
Bayern München: Neuer - Rafinha, Boateng, Dante, Juan Bernat - Lahm, Xabi Alonso (Badstuber, 74.), Thiago Alcantara - Götze (Rode, 56.) - Müller, Lewandowski
gól: Quaresma (3., 10., az elsőt 11-esből), Martínez (65.) illetve Thiago (28.)

Neuer a pirosat megúszta, a büntetőt nem

A Bayern pocsékul kezdett, Manuel Neuert akár ki is állíthatták volna a második percben, miután elgáncsolta a 16-oson belül Jackson Martinezt. A megítélt büntetőt Quaresma könnyedén gólra váltotta.

Ezzel a müncheni rémálomnak közel sem volt vége, Dante óriási hibája után ismét Quaresma lőtt gólt - a megszerzett labda után egyedül vezethette kapura a labdát -, és még csak a 10. percben jártunk.

A reményt Thiago Alcantara gólja hozta vissza - ez az idegenben lőtt gól még nagyon sokat érhet, ha feljavul - és meggyógyul - a visszavágóra a Bayern. A spanyol középpályás egy jobb oldalról érkező lapos beadást pofozott a kapuba hét méterről (2-1).

A 65. percben aztán Jackson Martínez belőtte a Porto harmadik gólját; egy nagyon hosszú indítás után becsapta a védőjét, majd a kapust is kikerülte, és az üres kapuba lőtt.

A 3-1 után most már közel sem a németek a párharc esélyesei, persze, egy jó Bayern simán győzhet 2-0-ra otthon, ez az eredmény már továbbjutást érne.