Vágólapra másolva!
Harminc évvel ezelőtt Bukarestbe készült, de Budapesten kötött ki, és itt is ragadt Jean-Claude M'bemba, aki a 80-as években az egyik első színes bőrű focista volt az NB I-ben. A Vasas egykori kongói szélsője kapott is hideget-meleget, de ő volt az itt tanuló afrikaiak büszkesége, ezért nem csomagolt össze. Most, 51 évesen a BKV-nál dolgozik mérnökként, a négyes metró építésén is dolgozott. Azt mondja, a régi Vasas simán megnyerné a jelenlegi NB I-et, szerinte a magyar fociban mindenki alibizik.
  • Jean-Claude M'bemba 1985-ben került Magyarországra, eredetileg tanulni
  • Édesapja akarata ellenére lett futballista, de az egyetemet nem hagyta ott
  • 17 évesen lett válogatott, az itt élő kongóiak büszkesége volt
  • Eleinte sokat bántották, de ma már magyarnak érzi magát
  • Sokáig nem lehetett róla hallani, nemrég interjút adott a DigiSportnak

Hogyan került Magyarországra?

Mérnök akartam lenni, és Kongóban akkor nem volt műszaki egyetem. Voltak, akik a Szovjetunióba mentek tanulni, én Magyarországra, pedig nem ide indultam. Nicolae Ceausescu, a Román Kommunista Párt vezetője korábban többször ellátogatott hozzánk Kongóba, ilyenkor mindig kivittek bennünket a repülőtérre, és ott kellett tapsolnunk neki. Ezért is gondoltam azt, amikor Európába jöttem, hogy Bukarestbe jövök tanulni, de amikor leszálltunk Ferihegyen, észrevettem, hogy Budapest van kiírva. Kérdeztem is az utastársaimat, hogy nem Bukarestben vagyunk? Ez 1985-ben történt.

Csak nem bánta meg, hiszen kisebb megszakításokkal azóta is itt él.

Igen, én már ide tartozom, magyar vagyok. Több időt töltöttem itt, mint Afrikában.

2011-ben a Fradi-Vasas öregfiúkmeccsen Lipcsei Péterrel Forrás: MTI/Kollányi Péter

Azért van, amit mai fejjel másképp csinálna?

Lehet, hogy igent mondanék néhány olyan szerződésajánlatra, amit akkor kaptam. Megkerestek Belgiumból, az FC Bruges-től, és Franciaországba is mehettem volna focizni, de egyrészt még nagyon fiatal voltam, és nem volt mellettem senki, hogy segítsen, másrészt nagyon féltem a fateromtól, aki azt szerette volna, hogy tanuljak. Már 17 évesen kongói válogatott voltam, de ő mindig azt mondta, hogy ha valami bajom lesz, akkor nem fogom tudni ellátni a családomat, márpedig nálunk Afrikában ez szent dolog.

Sokáig ön volt az egyetlen színes bőrű játékos az NB I-ben. Érte komolyabb atrocitás?

Össze sem lehet hasonlítani az akkori körülményeket a mostanival. Ma már egy huhogásért is feljelentik a szurkolókat, ilyen alapon én minden héten járhattam volna a bíróságra. Banánnal dobáltak meg, folyamatosan köpködtek, pedig én soha nem bántottam senkit, és nem is szóltam vissza senkinek. A pályán próbáltam mindig válaszolni, a Fradinak például bosszúból elég sok gólt lőttem.

Volt olyan pont, amikor azt mondta, hogy nem bírja tovább, hazamegy?

Igen, volt, de szerencsére a honfitársaim segítettek. Mintegy negyvenen tanultak itt, nekik én voltam a büszkeségük. Mindig megvártak a meccsek után, velük jöttem el, ha ők nem lettek volna, bedobtam volna a törölközőt. Én egyébként sem a profi focisták életét éltem. Vége volt a meccsnek, és mentem vissza a kollégiumba tanulni. Pedig – nem akarok nagyképűnek tűnni, de – a mostani focistáknál jobb játékos voltam, ők most rengeteget keresnek a semmivel.

Az akkori Vasas most hol végezne az NB I-ben?

A legjobb Vasas, amiben játszottam, így állt fel: Babócsy – Turbék, Juhár, Mészöly, Pecha – Nagy Tamás, Galaschek, Sirinbekov – Claude, Coco-Aires, Zvara. Ezzel a csapattal most simán megnyernénk az NB I-et. De akkoriban azért teljesen más csapatok voltak, elég csak az Illés Bélával felálló Honvédra vagy a Lipcsei Péter vezette Ferencvárosra gondolni. A Fradiban vannak most is elfogadható külföldiek, de összességében nagyon hiányolom a magyar fociból a kreatív játékosokat. Nincs senki, aki fazont szabna a játéknak, de nincs egy szélső sem, aki megcsinálná a cselt a védője ellen, és beadná a labdát. Mindenki alibizik a magyar fociban. A mi időnkben ez elképzelhetetlen lett volna.

Az akkori Vasas simán megnyerné a mostani NB I-et - állítja Mbemba Forrás: Vasassc.hu

Van esélye a Videotonnak a Bajnokok Ligája vagy mondjuk a Ferencvárosnak az Európa-liga csoportkörébe bejutni?

Szerintem nincs. Az egy teljesen más szint. Kevesek vagyunk hozzá, ezt be kell látni. A selejtezőben megkapunk egy szerb csapatot, és az azonnal kiüt bennünket.

Mi a véleménye a szurkolói kártyáról?

Az egyik volt csapattársam, Pál Zoltán kiment a magyar-görög meccsre, és kitette a Facebookra a jegyét. Teljesen le voltam döbbenve, hogy rajta volt a születési dátuma. Így is kevesen járnak ki a meccsekre, emiatt a rendszer miatt viszont már szinte senki nem akar. Én sem járok, pedig korábban kaptam VIP-jegyet is a Vasas bajnokijaira. De a hétvégén mindig leülök a tévé elé, és megnézem a meccseket.

Nem gondolkozott azon, hogy a magyar fociban vállaljon szerepet?

Azért sem mentem edzőnek, mert én sok mindent teljesen másképp csinálnék. Itthon az edzőknek sajnos meg van kötve a kezük, megmondják nekik, hogy mit tegyenek. Nekem van egy mérnöki diplomám, inkább birkózom a betonnal.

Focizott a magyarországi pályafutása után külföldön is?

Egy keveset Svájcban és Ausztriában játszottam. Svájcba Vincze Ottó menedzsere vitt ki, de oda csak levezetni mentem. A harmadosztályú klub elnökétől azt az ígéretet kaptam, hogy ha oda igazolok, akkor a pályafutásom után mérnöki állást biztosítanak nekem. Kimentem, elkezdtem ott focizni, majd hazautaztam néhány napra, és mielőtt visszamentem volna, felhívtam az elnököt, hogy megmondjam, mikor érkezem. A felesége vette fel, és közölte, hogy a férje meghalt. Csak 35 éves volt, de volt egy cigarettagyára, és rengeteget dohányzott, valószínűleg az vitte el. Ezzel befellegzett a svájci karrieremnek is. Aztán dolgoztam kint Franciaországban négy évet, akkor már egyáltalán nem fociztam. Aztán visszajöttem, és elkezdtem a BKV-nál dolgozni.

A négyes metró építéséből is kivette a részét Forrás: Origo

Hogy néz ki egy napja a BKV-nál?

Semmi különös, hétfőtől péntekig reggeltől délutánig dolgozom. Okleveles szerkezetépítő mérnök vagyok, dolgoztam a négyes metró megépítésén is, és a többi metróhálózat felújításán. Sokat vagyok a föld alatt, a szigetelések és a szerkezetek felújítása, karbantartása tartozik hozzám.

Focizik még?

Van egy üzemi bajnokság a BKV-nál, ott még játszom kispályán, máshol nem.

A magyar válogatott szereplését nyomon követi?

Igen, nézem a meccseket, most tényleg megmozdult valami, csak egy kis időt kell adni a csapatnak. Ugyanakkor azt továbbra is tartom, hogy a válogatottban sincs kreatív játékos. Ott van például a videotonos Kovács István, akit nem tudom, miért nem tesznek be a csapatba. Tudom, hogy fiatal még, de be kell dobni a mélyvízbe. Kell olyan focista, aki megadja a játék ritmusát, mert most csak ez a rakkolós, német foci megy. Ezzel együtt Dárdai Pállal most van esély kijutni az Eb-re. Ellene egyébként még játszottam, amikor a Pécsben focizott. Remélem, a Hertha megengedi neki, hogy végigvigye ezt a selejtező sorozatot.