Vágólapra másolva!
Osztrák alsóbb osztályú kluboknál bukkannak fel azok a magyar focisták, akik ellen itthon büntetőeljárás indult a bundaügyek valamelyikében, ezért fel van függesztve a hazai játékjoguk. Az MLSZ állítja, tájékoztatta az osztrák szövetséget az ügyekről, ott viszont nem tesznek semmit, amíg valaki rendes eltiltást nem kap. Jogerős ítélet hiányában a FIFA sem léphet.

Vajon mi vesz rá egy magyar profi futballistát, hogy egy osztrák hetedosztályú klub kedvéért egy határ menti faluba autózzon hetente háromszor? – tettük fel a kérdést néhány héttel ezelőtt. Elsőre úgy tűnt, a válasz egyszerűen az, hogy az osztrák alsóbb osztályokban is meg lehet keresni havi 800-1000 eurót (240-300 ezer forint), és a magyar focista ott nem anyázást, hanem tapsot kap a lelátóról.

A legtöbb esetben ez bizonyára így is van. Az osztrák ligákban játszó magyarok hosszú listáját böngészve azonban feltűnt, hogy sok olyan névvel is találkozunk, amelyek mind ugyanonnan ismerősek:

a hazai bundaügyekből.

Jellemzően olyan focistákról van szó, akik ellen nincs jogerős bírósági ítélet, az MLSZ viszont már felfüggesztette a magyarországi játékjogukat az ellenük indított eljárás miatt.

Magyarországon a bundagyanúért is felfüggesztés jár, az osztrák alsóbb osztályban ez nem számít – vagy nem is tudnak róla (képünk illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo


Kikről van szó?

Lássunk néhány érdekesebb nevet! A harmadosztályú FC Pinzgaut erősíti Kiss Zoltán, aki az ügyészség gyanúja szerint 2013 tavaszán – többedmagával – tízezer euróért befolyásolta a Ferencváros–Siófok (4-2) bajnoki eredményét.

Kiss Pinzgauban együtt játszik a volt egri Németh Norberttel – őt 2013 júliusában több rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsították meg, sőt akkor őrizetbe is vették.

"Itt nem lehet meccseket eladni"

A hatodik ligás Pamhagen keretében éppenséggel nincs olyan magyar, akinek a nevét a bundaüggyel kapcsolatba hozták volna. Ottjártunkkor megkérdeztük a klub elnökét, meglepődne-e, ha kiderülne valakiről, hogy azért játszik Ausztriában, mert Magyarországon bundagyanú miatt felfüggesztették. "Hozzánk a klubok edzőinek ajánlására, próbajáték után kerülnek a játékosok. A magyar focisták bundaügyeiről hallottunk, de túl sokat nem tudunk róluk. Viszont mi megbízunk az edzőinkben, és így a hozzánk érkező játékosokban is" – mondta Stefan Wüger.

A pomogyiak egyik magyar játékos-edzője, Kiss Zsolt valamelyest képben volt. "Én úgy tudom, Ausztriában az ilyen játékosok kapnak játékengedélyt. A mi ligánkban, a hatodikban szerintem nincs senki, akit meggyanúsítottak volna. De Gál Andrisról tudom, hogy itt van Ausztriában, ő csapattársam volt Siófokon." Hozzátette, az osztrákokat valószínűleg azért nem érdekli a focistáink múltja, mert "ezeket a meccseket nem lehet eladni". A csapat másik magyar játékos-edzője, Pirka Tamás is úgy vélte, hogy "itt jobban keresnek azzal, ha nyernek".

A hetedosztályú Wolfau-Loipersdorf bajnoki előtt a lipótfalvi csapat egyik magyarját, Pogacsics Milánt kérdeztük, szerinte az osztrákok foglalkoznak-e azzal, ha egy légióst bundagyanú miatt a hazájában eltiltottak a focitól. "Amikor kiderült ez a sztori, hallottam róla, hogy több ilyen labdarúgó Ausztriába igazolt, de nem gondolnám, hogy az osztrákok bármit is tudnának erről. Siófokról érkezik egy magyar játékos? Nem nézik a múltját."


Pusztai Olivér a negyedosztályú, klagenfurti Annabichler SV-ben kötött ki. A nyomozók szerint bizonyíték van arra, hogy a volt rákospalotai futballista 2500 euróért néhány REAC-os klubtársával együtt szerepet vállalt két 2007-es Ligakupa-mérkőzés elcsalásában.

Az ugyancsak volt siófoki Sütő László az ötödosztályú UFC Markt Allhauban játszik. Az ügyvédje másfél éve azt mondta, nem kell attól tartania, hogy letöltendő börtönbüntetést kap a fogadási csalások ügyében, mert a bíróság méltányolni fogja a részletes, feltáró jellegű vallomását.

A Pinzgau klubháza mellett kifüggesztett naptár. A kis képen Sütő László Fotó: Polyák Attila - Origo


Az ügyészség gyanúja szerint 2007 és 2009 között hat futballista összesen nyolc NB I-es bajnoki vagy Ligakupa-mérkőzés eredményét befolyásolta, esetenként 2000–2500 euró, illetve egy esetben 100-110 ezer forint ellenében.

Szintén az említett Fradi–Siófok-meccs miatt függesztette fel az MLSZ Gál András, a hetedosztályú SV Scheibbs focistájának a játékjogát. Volt csapattársa, a Scheibbstől a szintén amatőrligás Purgstallhoz szerződött Kapcsos Vince előzetes letartóztatásban is volt már.

(Cikkünk eredeti változatában itt az szerepelt, hogy az osztrák negyedosztályú FC Zell am See játékos-edzője, Vasas Zoltán 2012 márciusában előzetesbe került. Azóta kiderült, hogy az állítás, mely egy akkori újságcikk pontatlan értesülésén alapult, nem igaz. A tévedésért Vasas Zoltán és olvasóink elnézését kérjük.)

Százan is lehetnek a felfüggesztettek

Hogy összesen hány olyan labdarúgó van, aki bundaügy miatt nem szerepelhet itthon, arról a szövetségnek nincsenek pontos adatai.

– írta érdeklődésünkre az MLSZ sajtóosztálya. A szövetség nem vezet nyilvántartást az ilyen ügyben érintett labdarúgókról, de "hozzávetőlegesen mintegy száz futballistát érinthet a versenyrendszerből történő automatikus kizárás".

Büntetőjogi eszközökkel nem tiltható meg

A Központi Nyomozó Főügyészség az Origo megkeresésére közölte, nem rendelkezik hivatalos információkkal arról, hogy hány bundaügyben érintett magyar labdarúgó focizik külföldön. "Megjegyzendő, hogy az ügyészségnek nem is feladata ennek vizsgálata. Büntetőeljárási szempontból, ha egy gyanúsított nem áll kényszerintézkedés hatálya alatt, semmi nem tiltja, hogy külföldre utazzon, és addig, amíg a bíróság jogerős ítéletben el nem tiltja a foglalkozásának gyakorlásától,

– áll a főügyészség válaszában.

A Fővárosi Törvényszéktől azt kérdeztük, hogy azok közül az érintett futballisták közül, akik ellen az utóbbi néhány évben elindult az eljárás, mindenki esetében tart-e még. A bíróság arról tudott tájékoztatást adni, hogy két bírói tanács előtt is folyik jelenleg büntetőeljárás ilyen ügyben, összesen 37, csak monogramokkal azonosított vádlott ellen.

Jogerős ítélet kell

Érdeklődtünk az európai szövetségnél (UEFA), legális-e, hogy ezek a futballisták Ausztriában játszanak, illetve ugyanígy játszhatnának-e bárhol Magyarországon kívül. Azt a választ kaptuk, hogy a fegyelmi szabályzat szerint a FIFA dönthet a szankciók országon kívüli kiterjesztéséről. A nemzetközi szövetség pedig azt írta, hogy

amíg az MLSZ-től nem kap értesítést egy-egy jogerőre emelkedett ítéletről, addig a magyarországi felfüggesztést nem terjesztheti ki eltiltásként az összes tagországra.

Ha tehát bundagyanú miatt eljárás indul egy játékos ellen, már önmagában emiatt felfüggesztik a játékjogát, de eltiltást csak akkor kap, ha jogerős elmarasztaló bírósági ítélet születik az ügyében.

Osztrák nézők Pamhagenben (képünk illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo


Az osztrákokat tájékoztatták

Sipos Jenő MLSZ-szóvivő közölte, hogy a magyar szövetség az érintett országok szövetségeinek azokról a focistákról is tájékoztatást adott, akiknek még le sem zárult az ügyük. "A magyar rendszer az egyik legszigorúbb a térségben, a célunk, hogy a magyar labdarúgást megtisztítsuk a csalóktól. Akivel szemben eljárás indul, az nem szerepelhet az MLSZ versenyrendszerében, és erről tájékoztattuk az érintett országok szövetségét. Innentől már az ő döntésük, hogy mit tesznek a labdarúgókkal." Hozzátette, hogy az MLSZ napi kapcsolatban van a FIFA-val, és minden felmerülő kérdésben egyeztet vele.

Négy ügyben emeltek vádat

"2013. május 26-án négy ügyben, összesen 45 terhelttel szemben, illetve 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban vádat emeltünk a Fővárosi Törvényszéken. Ezek közül három ügyben még folynak a tárgyalások, egy ügyben pedig a bíróság nem jogerősen ítéletet hozott. Ezeken kívül jelenleg is folyik egy nyomozás 26 gyanúsítottal szemben, 14 labdarúgó-mérkőzést érintően, melyek között döntően az Egri FC által a 2012–2013-as évad tavaszi szezonjában lejátszott mérkőzések szerepelnek" – tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség.


Ha nincs eltiltás, nem teszünk semmit

Az osztrák szövetség kommunikációs igazgatója, Wolfgang Gramann kérdésünkre azt írta: "Mindaddig nem teszünk semmilyen lépést az Ausztriában regisztrált labdarúgók ellen, amíg a magyar vagy a nemzetközi szövetség nem tájékoztatott minket egy esetleges eltiltásról – márpedig eddig nincsen információnk erről. Ha az ausztriai viselkedésükkel nincsen probléma, akkor semmit nem teszünk. Csak akkor büntethetünk, ha valamilyen illegális dolgot tesznek Ausztriában.