A Juventus a Serie A diktátora

Juventus' goalkeeper Gianluigi Buffon (C) holds the Scudetto, the Italian Serie A trophy with teammates during a ceremony after the Italian Serie A football match between Juventus and Cagliari at the "Juventus Stadium" in Turin on May 11, 2013. Juventus cemented a 29th title triumph a week before after another near flawless campaign, but for coach Antonio Conte hoisting the club back among the giants of European football will continue to be hampered by a cash-strapped Serie A. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
A Juventus nyerte a 2014/15-ös olasz bajnoki címet, zsínórban negyedik scudettóját szerezte, és összesítésben 31-nél (vagy éppen 33-nál) jár. A torinóiak szinte már zsarnoki módon uralják az olasz bajnokságot, és bár idén minden korábbinál nagyobb esély nyílt az üldözők előtt, nemhogy élni nem tudtak vele, de megszorítaniuk sem sikerült a Massimiliano Allegri csapatát. 

A Serie A 117 éves történetében mindössze három csapat tudott zsinórban legalább négy bajnoki címet szerezni. A Juve mostani sorozata előtt az Inter nyert 2006 és 2010 között négyszer, sőt ha a Juve elvett scudettóját is beleszámoljuk, a milánóiak ötször lettek bajnokok zsinórban.

Aztán viszont egészen a II. világháborúig kell visszamennünk, ekkor a Torino történetének legnagyobb csapata, a Grande Torino nyert ötöt egymás után (két évig szünetelt a bajnokság a háború miatt), a 30-as években pedig a Juventus nyert ötször zsinórban a Quinquennio d’oro néven tisztelt periódusban.

Itt még a 32.-et ünneplik Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A mostani időszak nem az olasz futball legdicsőségesebb időszaka, de ez legkevésbé a Juventus hibája, sőt talán a Juve is kárvallottja a méltó ellenfelek teljes hiányának. A zsinórban megszerzett negyedik bajnoki cím viszont tökéletes hívószó a többi olasz csapat számára, a Juve mutatja az utat, hogyan lehet az Olaszországot sújtó gazdasági nehézségek ellenére nemzetközi szinten is ütőképes csapatot építeni.

A siker legfontosabb összetevői

A calciopoli mocskát magáról lerázó klub 2011-ben a teljes megújulás útjára lépett. Az országban először saját stadiont épített, amivel komoly gazdasági előnybe került a stadionjaikat jobbára a városaiktól bérlő ellenfelekkel szemben. A stadion igazi erőd lett, a múlt heti, Fiorentina elleni győzelem volt a 100. meccs a stadionban, ezek közül a Juve 77-et megnyert, és mindössze négyet veszített el.

Did you know? Wednesday's #JuveFiorentina marked our 100th official game at Juventus Stadium. Our record on home turf? W77 D19 L4.

Posted by Juventus on Thursday, April 30, 2015

A Juve sikerének fontos szereplője Beppe Marotta, a Sampdoriától (a rossz emlékű Gigi Delnerivel együtt) szerződtetett sportigazgató, akiről akkoriban kevesen gondolták, hogy olyan átigazolási guru válik belőle, akinek nagyon komoly szerepe lesz a Juventus sikereiben. Pedig így lett, a jelenlegi Juve kulcsembereit az átlagos európai átigazolási összegekhez képest fillérekből rakta össze.

Fernando Llorente, Andrea Pirlo és Paul Pogba ingyen került a Juventushoz (utóbbit várhatóan 80 millió euró körüli összegért engedi el a nyáron Juve), Arturo Vidal mindössze 10,5 millió euróba, Carlos Tévez 13-ba került, míg Andrea Barzagliért tökmagnak számító 300 ezret fizetett a Juve, és a kiegészítő emberek sem kerültek sokba. Így persze a Juve jobb fizetéseket is adhatott a játékosoknak, akik nem akartak feltétlenül távozni az első hívó szóra.

És persze az edzők

Antonio Conte 2011-ben berúgta az egymás után két hetedik helyet szerző Juve öltözőjének ajtaját, és azt üvöltötte a megrettent játékosok arcába, hogy „elég volt abból, hogy szarok vagyunk!” Conte talán taktikailag nem volt egy zseni, de motivátorként tökéletes volt: első évében veretlenül lett bajnok a feltüzelt csapat, a klublegenda pedig a következő években tovább növelte dominanciáját gazdaságilag megroggyant, és így alaposan meggyengült a Serie A-ban.

A szintlépés nem ment Conténak Forrás: AFP/Andreas Solaro

Európában azonban nem sokra jutott. Második évében bement a legjobb nyolc közé a BL-ben, de egy évvel később nemcsak hogy kiesett a csoportban, de a torinói EL-döntőről is lecsúszott, miután az elődöntőben képtelen volt gólt lőni a Benficának. Bár Conte távozásának körülményeit a mai napig homály fedi, nem kizárt, hogy a vezetőségnek lett elege az európai sikertelenségből. Az ugyanis látszott, hogy Olaszországban Conte nélkül sincs ellenfele a csapatnak.

A Conte távozásának másnapján kinevezett Max Allegri kockázatos döntés volt, fenték is a fogukat a potenciális ellenfelek, hogy majd idén letaszítják a trónjáról a Juventust, de Allegri minden kétkedőre rácáfolva meg tudta ugrani azt az előrelépést, amire Conte képtelen volt.

Visszatért a Juventus

A 2006-os kizáráskor a Juventus a világ egyik legjobb csapata volt, és bár a feljutás után kevesen hittek Andrea Agnellinek, aki azt mondta, 10 év kell, mire a klub kiheveri a csapást, tulajdonképpen igaza lett. Azt pedig tavaly nyáron gondolták kevesen, hogy ehhez pont Massimiliano Allegrire lenne szüksége a Juventusnak.

Massimiliano Allegri, a szárd zseni Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Pedig Allegri, ezt a hithű conteisták sem tagadhatják, gyakorlatilag tökéletes munkát végez Torinóban. Nem vitás, hogy erős alapokat örökölt Contétól, de Allegri nemcsak megtartotta a Juve erényeit, hanem sokkal erősebbé és sokoldalúbbá is tette a csapatát. Elszakadt Conte egysíkú, kiismerhető játékától, de mint opciót, azért megtartotta a háromvédős felállást is, miközben az Európában sokkal hasznosabbnak tűnő felállást (Allegri úgy hívja, „4-3-a többit meglátjuk”) tette első számú formációvá.

Az eredmények Allegrit igazolják: a Juve, ha Conte pontrekordjait nem is veszélyezteti, de négy fordulóval a vége előtt megszerezte a bajnoki címet, döntős az olasz kupában, és izgatottan várja a Real Madrid elleni BL-elődöntőt. Más szóval versenyben van az Olaszországban mitikus reputációjú triplettáért.

A vert mezőny

„Erősebbek vagyunk a Juventusnál, idén mi leszünk a bajnokok” – mondta Rudi Garcia a szezon elején, amire Marek Hamsík, a Napoli kapitánya azzal duplázott rá, hogy „idén elkaphatjuk a Juventust.” Allegrit azonban nem csak a Juve szurkolói becsülték alá, hanem az ellenfelek is.

Aki ráér, ugorjon ki Torinóba, hangulatos lesz a buli Forrás: AFP/Marco Bertorello

Garcia játékát másfél szezon alatt kiismerték az ellenfelek, így hiába épült brutálisan erős keret a fővárosban, a Roma a tavaszi szezon nagy részét bukdácsolással tölti, és már a Lazio is megelőzte. Rafa Benítezről újfent kiderült, hogy vérbeli kupaedző, de egy bajnoki szezonon át képtelen kiegyensúlyozottan teljesíteni: tavaly 24 pontot kapott a Juventustól, és jó eséllyel idén is 20 fölött marad a torinóiak előnye a Napolival szemben.

A Juve azért húzza magával a mezőnyt, a Roma csak elképesztő pechje miatt nem jutott tovább a legnehezebb BL-csoportból, a Napoli elődöntős az Európa Ligában, ahol áll még a Fiorentina is. Ahogy a torinóiak erősödnek, a többiek is próbálják tartani velük a lépést, és ez az egész olasz futballnak jót tesz. Más kérdés, hogy ez már egymás után a harmadik olyan bajnoki befutó, amiben csak a dobogóért folyik komoly verseny, mert a Juve zsarnoki uralmának megtörésére márciusra minden remény odalett.

Bónusz track: a Samp-Juve összefoglalója: