Afrikai kézre kerülhet az Arsenal

Arsenal v Liverpool - Barclays Premier League 2015
Football - Arsenal v Liverpool - Barclays Premier League - Emirates Stadium - 4/4/15 Olivier Giroud celebrates scoring the fourth goal for Arsenal Action Images via Reuters / John Sibley Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details.
Vágólapra másolva!
Afrika leggazdagabb embere, Aliko Dangote még nem tett le az Arsenal megvásárlásáról, noha 2010-ben már egyszer visszautasították a tulajdonosok – írja a Bloomberg.

Mióta kudarcba fulladtak a tárgyalások öt évvel ezelőtt, a nigériai üzletember meghétszerezte a vagyonát. „Még most is remélem, hogy egy napon a megfelelő árért megvehetem a csapatot – nyilatkozta az 58 éves Dangote. – Megvan a stratégiám: nem adnék érte nevetségesen sokat, de annyit igen, amennyinek nem tudnak ellenállni.”

Az Arsenal az egyik legnagyobb múltú angol klub, 13 bajnoki címmel a háta mögött, a Bloomberg mintegy másfél milliárd dollárra taksálja az értékét. Dangote vagyona 15,7 milliárd dollár, tehát futná az üzletre.

A nigériai lehetne az első afrikai tulajdonos a ligában, ahol többek közt olyan oligarchák nyomulnak, mint Roman Abramovics (Chelsea) vagy Manszúr sejk (Manchester City).

Aliko Dangote egy nigériai konferencián Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Jelenleg Stan Kroenke az Arsenal többségi tulajdonosa, 67 százalékkal, míg összesen 30 százalékot birtokol két üzbég milliárdos, Aliser Uszmanov és Farhad Mosiri. A hírre sem az Arsenal, sem annak tulajdonosai nem reagáltak.

Dangote cukorral és liszttel üzletel, az övé Nigéria legnagyobb, tőzsdén is jegyzett cége. Két mostani projektje viszont túl elfoglalttá teszi ahhoz, hogy ajánlatot tegyen az Arsenalra: 11 milliárd dollárt invesztált egy Lagoshoz közeli olajfinomítóba, amely napi 650 ezer hordós kapacitással képes termelni, valamint 2,5 milliárdot egy, a várost a Niger folyóval összekötő gázvezetékbe.

„Most szeretném eljuttatni egy bizonyos szintre az üzletemet. Miután befutottuk ezt a pályát, szó lehet egy ajánlattételről” – magyarázta.

Wengernek stílust kellene váltania Forrás: AFP/Glyn Kirk

A legtöbb Premier League meccset élőben közvetíti Nigériában – Afrika legnépesebb országában – a Supersport, egy műholdas csatorna, melyet a dél-afrikai Naspers Kft. birtokol.

Bár tavaly az Arsenal megnyerte az FA-kupát, 2005 óta az volt az első trófeája, miközben a városi rivális Chelsea nyert négy bajnoki címet, Bajnokok Ligáját, és számos egy kupát is. A csapatot 1996 óta irányító Arsene Wengert gyakran kritizálják is ezért a szurkolók, Dangote egyenesen azt állítja, sokszor túl ideges, hogy megnézze meccseit.

Miközben Wengerrel elmozdult a csapat a pénzügyi holtpontról, az edzőnek most „egy kicsit változtatnia kellene a stílusán”, és „új irányt kellene venniük”, mondja Dangote.