Vágólapra másolva!
A Spanyol Labdarúgó Szövetség a honlapján jelentette be, hogy május 16-tól felfüggeszti az összes országos futballsorozatot. A vita a tévéközvetítési díjak elosztásán folyik, de jelezték, készek a tárgyalások folytatására az állami döntéshozókkal. 

A szövetség (RFEF) a szerdai ülése után „a spanyol futball különféle problémáival” magyarázta a drasztikus döntést, amely az összes spanyol sorozatot érinti a La Ligától a Spanyol Kupán át az alacsonyabb osztályú sorozatokig.

A RFEF régóta vitázik a spanyol sportminisztériummal a futball támogatási rendszeréről, az adósságkezelésről és legfőképp a tévés jogdíjak elosztásáról. Utóbbival kapcsolatban múlt héten fogadott el törvényt a spanyol törvényhozás, amiben az eddiginél egyenlőbb elosztást tesznek lehetővé a csapatok között - írja az Nso.hu.

A spanyol liga a 2016/17-es szezontól a német és az angol példát követve központilag akarta értékesíteni a közvetítési jogokat, amelyeket a spanyol klubok eddig önállóan adhattak el. Ez nyilván komoly versenyhátrányba hozta a kisebb klubokat a nagyokkal, a Barcelonával és a Real Madriddal szemben.

Több tiszteletet a szövetségnek

A törvényt támogatja a liga (LFP), viszont a szövetség és a játékosok szakszervezete ellenezte, a RFEF pedig egyenesen tiszteletlenségnek nevezte, hogy az ő bevonásuk nélkül zajlott a törvény előkészítése, és már januárban jelezte, hogy kész drasztikus lépésekre is.

Bezár a bazár Forrás: AFP

Május 16-ig még tíz nap van hátra, de mivel a szövetség is jelezte, hogy készen áll a tárgyalások újrafelvételére, előfordulhat, hogy csak nyomásgyakorlás áll az ügy hátterében.