A csapat, amelynek nem lehetett hazai pályát fújni

Jevgen Seleznyov, Dnipro, foci
UKRAINE, Kiev : FC Dnipro's Yevhen Seleznyov celebrates after scoring during the UEFA Europa League semi-final second leg football match between FC Dnipro and SSC Napoli in Kiev on May 14, 2015. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
Vágólapra másolva!
Bár az ukrán belpolitikai helyzet miatt egyetlen hazai Európa Liga-mérkőzését sem játszhatta saját városában a Dnipro együttese, ezt a helyzeti hátrányt ledolgozva mégis bejutott a sorozat döntőjébe. A helyi oligarcha, Igor Kolomojszkij által pénzelt csapat előbb nyerhet nemzetközi szinten valamit, mint a hazai sorozatokban.

"Nagyon büszke vagyok a csapatomra, akkor is, ha esélyünk sincsen arra, hogy megnyerjük az Európa Ligát" - nyilatkozta pontosan egy hónappal ezelőtt, a Bruges elleni negyeddöntő-párharc során Miron Markevics, a Dnipro edzője. Bár lehet, hogy a próféta szólt belőle, hogy a Sevilla már nagy falat lesz a május 27-i, varsói fináléban, de az ukrán futballcsapat menetelése akkor sem mindennapos.

Az ukrán belpolitikai helyzet miatt a városban nem lehet nemzetközi kupamérkőzést rendezni, így a csapat az otthoni mérkőzéseit kénytelen volt Kijevbe vinni.

Azaz úgy jutott el a Európa Liga utolsó mérkőzéséig, hogy a hazai pálya előnyét egy másodpercig nem élvezhette.

Ukrajnában még semmit sem nyert

A klubot 1918-ban alapították, a szovjet érában kétszer volt bajnok (1983, 1988), egyszer kupa- (1989) és egyszer Szuperkupa-győztes (1988), edzőként dolgozott ott Valerij Lobanovszkij (1968-1973) és Szabó József (1978-1979) is.

Seleznyov gólja döntött a Napoli ellen Forrás: AFP/Genya Savilov

A ukrán érában az aranyérem nem jött még össze, két ezüst (1993, 2014), öt bronz (1992, 1995, 1996, 2001, 2004) és három elbukott kupadöntő (1995, 1997, 2004) a mérleg. A nemzetközi kupában viszont rendszeresen elindult, 2005-2006-ban túlélte az UEFA-kupa csoportkörét, de az elmúlt két Európa Liga-idényben is elérte az egyenes kieséses rendszert.

Már akkor is akadtak nagy skalpok, 2012-13-ban oda-vissza verte a PSV-t, győzött a Napoli és a svéd AIK Stockholm ellen is otthon, tavaly pedig a Tottenhamet győzte le 1-0-ra – igaz, végül 3-2-es összesítéssel kiesett.

Az Ajax testén át

Idén a csoportkörben pályaválasztóként az Intertől és az azeri Qarabagtól ugyan kikapott, de végül az utolsó meccsen csak továbbjutott. Ezután megtáltosodott. a 32 között a görög Olimpiakoszt (2-0, 2-2), a nyolcaddöntőben a holland Ajaxot (1-0, 1-2), a negyeddöntőben az addig veretlen belga Brugest (1-0, 0-0) búcsúztatta.

A négy között aztán jött a Napoli, amely ellen egy idegenbeli, szerencsés 1-1-es döntetlent követően csütörtökön, Kijevben, Jevgen Seleznyov góljával kiharcolta a továbbjutást.

Nem kell félteni az ultrákat

A keretben túlnyomórészt hazai játékosok szerepelnek, a legnagyobb név a válogatott négyes, Jevgen Konopljanka, Roman Bezus, Ruszlan Rotan és Roman Zozulja. A kivételt három brazil (Leo Matos, Douglas, Matheus), két cseh (Ondrej Mazuch, Jan Lastuvka), két horvát (Nikola Kalinic, Mladen Bartulovic) és egy-egy román (Alexandru Vlad), grúz (Java Kankava), portugál (Bruno Gama) és szenegáli játékos (Papa Gueye) jelenti.

Jevgen Konopljanka az egyik legjobb Dnipro-játékos Forrás: AFP/Genya Savilon

A szurkolói fanatizmusról lehetett olvasni többször is, erről az FC Köbenhavn és Saint-Etienne szurkolói is meggyőződhettek tavaly.

A dánok elleni Bajnokok Ligája-selejtező kijevi meccse rövid időre félbe is szakadt, mert a hazai huligánok egy csoportja megtámadta a vendégdrukkereket. A Dnipro-ultrák már egy nappal korábban megpróbáltak behatolni a dán szurkolók szállodájába is, de csak a meccsen jártak sikerrel: a helyi biztonsági emberekkel dulakodtak, majd bemászva a pályára megrohamozták a vendégszektort.

Decemberben a Dnyipro - Saint-Étienne meccs után tört ki tömegverekedés, igaz, akkor a francia szimpatizánsok ukrán zászlót égettek, amit a helyi ultrák nem néztek jó szemmel.

Kolomojszkij, a pénzforrás

Nemcsak a két mogul, a Sahtar és a Dinamo Kijev mögött állnak olyan pénzemberek, mint Rinat Ahmetov vagy Igor Szurkisz, a Dniprót szintén egy oligarcha, Igor Kolomojszkij pénzeli.

Ukrajna harmadik leggazdagabb emberének vagyonát az Economist 1,36 milliárd dollárra becsüli.

A kétes hírű üzletemberről - aki a Privat Bank, továbbá számos olajipari cég tulajdonosa - az a hír járta, hogy saját magánhadserege, az Azov Zászlóalj segítségével is szerzett magának gyárakat az utóbbi években, és rendszerint így félemlítette meg vetélytársait.

Igor Kolomojszkij Forrás: Football24.ua

Kolomojszkij néhány éve a korábbi miniszterelnök Julija Timosenko támogatójaként tűnt fel, majd Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ügyvivő államfője őt nevezte ki 2014. március 2-án a dnyipropetrovszki terület kormányzójává. Posztjáról idén márciusban mondott le.