Társoldalunk:

Luis Figo is visszalépett az elnökjelöltségtől

2015.05.21. 19:07

A holland szövetséget vezető Michael van Praag után Luis Figo is bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, azaz nem méretteti meg magát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség jövő pénteki elnökválasztásán.

A korábbi portugál válogatott futballista azzal indokolta visszakozását, hogy szerinte a május 29-i szavazás nem egy normális választás lesz. Közleményében jelezte, hogy nem kíván részt venni egy olyan folyamatban, amely arra szolgál, hogy abszolút hatalmat biztosítson egyetlen embernek - utalt az ötödik elnöki ciklusára készülő Joseph Blatterre.

A 2000-ben aranylabdás, a következő évben pedig a FIFA-nál a világ legjobbjának megválasztott Figo a kampánykörútján sok helyen álszenteskedéssel találkozott. Mint utalt rá, saját maga tapasztalta, hogy egyes nemzeti szövetségek elnökei az egyik nap az ördöghöz, majd másnap - emelvényre kiállva - már Jézus Krisztushoz hasonlították a FIFA vezetőit.

Azokat pedig, akik tényleg beszélni akartak, elhallgattatták.

Luis Figo

Forrás: AFP/Ben Stansall

Hozzátette, hogy a FIFA-ban Blatter diktatúrája érvényesül, s a jelenlegi vezető újraválasztását széles körben valószínűsítik. "Átgondolva a dolgot és eszmét cserélve a további két jelölttel, úgy gondolom, hogy a május 29-i szavazás nem egy normális választás lesz. És mivel nem az lesz, rám ne számítsanak" - közölte Facebook-oldalán is.

Michael van Praag pár órával korábban lépett vissza, hogy ezzel Ali bin al-Husszein jordán herceget támogassa. Figo visszalépésével így már csak al-Husszein a kihívója Blatternek.