A visszaélésekre szabták a FIFA döntéshozó rendszerét

FIFA President Joseph Blatter arrives to a hotel in Luque, near Asuncion, on March 3, 2015. Blatter arrived in Paraguay to take part in the 65th Ordinary Congress of the South American confederation CONMEBOL, to be held on March 4.   AFP PHOTO / NORBERTO
FIFA President Joseph Blatter arrives to a hotel in Luque, near Asuncion, on March 3, 2015. Blatter arrived in Paraguay to take part in the 65th Ordinary Congress of the South American confederation CONMEBOL, to be held on March 4. AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE
Vágólapra másolva!
A FIFA megérezheti, milyen messzire elér az amerikai igazságszolgáltatás keze, és végre valaki elszámoltatja a világ futballszervezetét - foglal állást csütörtöki számában a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása.

A lap megjegyzi, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntéshozatali rendszerét tökéletesen a visszaélésekre szabták, semmilyen külső ellenőrzés nincs, a szervezet pedig mindezidáig a büntetlenség légkörében működhetett, átláthatatlan döntéshozatallal.

"Nem mehetnek úgy tovább a dolgok, ahogy eddig. Az e heti eseményeknek forradalmat kellene elindítaniuk a világ labdarúgásának irányításában" - írja a lap szerkesztőségi cikkében. A Financial Times szerint a FIFA "vastagon megérdemli", hogy kongresszusának előestéjén így megalázzák, mert évtizedeken át működött elszámoltathatatlanul, és állt ellen mindenféle változásnak.

Előásták a csatabárdot

A lap úgy véli, hogy Sepp Blatter és a FIFA az egyre több, vesztegetést alátámasztó bizonyíték fényében dönthetett volna a reform mellett, de nem így tettek. "Miután az önszabályozás kudarcot vallott, ünneplendő, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium előásta a csatabárdot" - húzza alá az újság, hozzátéve: Blatternek rég le kellett volna mondania.

Amerikába már nem szívesen utazik Forrás: AFP/Norberto Duarte

Az újság szerint a szervezetet milliárdokkal finanszírozó szponzoroknak is változást kellene követelniük, kiemelve az Adidast, a Coca-Colát és a Visát. Emellett a lap szerint a nemzeti és nemzetközi tagszervezeteknek, mindenekelőtt az UEFA-nak is a FIFA átalakítását kellene követelnie, s ha ez elmarad, a kilépés lehetőségét is fel kellene vetnie. A lap szerint a FIFA-botrány túl régóta húzódik, s ha a szervezetet nem lehet "valami működővé és átláthatóvá" átalakítani, akkor "ki kell állítani a játékból".