Vágólapra másolva!
A Ferencváros női csapata megnyerte az NB I-et, miután a döntő második mérkőzésén is felülmúlta az elmúlt években verhetetlen MTK-t. A Fradi-siker egyik fő letéteményese a 18 éves kapus, Samu Anna, aki mindkét mérkőzésen a 89. percben állt be csereként, hogy aztán a büntetőpárbajban hőssé avassák. Pedig másfél éve futballozás közben baleset érte, emiatt amputálni kellett az ujját. Azóta egy speciális kesztyűben véd.

"A tizenegyesek előtt azt mondtam magamban, Istenem, inkább én bukjak meg szerdán büntetőjogból, csak védj ki legalább egyet, és bajnokok legyetek!!! Hatalmas gratuláció, Kistesó (mert nekem mindig az leszel ;))!!!" - írta a Facebookon Samu Annának a nővére, Mária. De ezen kívül is rengeteg gratuláló üzenetet kapott a 18 éves kapus, aki a bajnoki döntő 1-1-re végződött odavágója előtt még nem tudta, hogy edzője, Dörnyei Balázs a büntetőrúgások előtt fogja becserélni.

Samu Anna büntetőt véd Forrás: Fradi.hu


A bizalmat aztán hamar meghálálta, hiszen sikerült hárítania az MTK csapatkapitánya, Hummel-Smuczer Angéla lövését. A társak mindet belőtték, így előnyhöz jutott a Fradi a visszavágó előtt.

A specialista

Ekkor már Anna is számított rá, hogy talán lehetőséget kap, az edzője pedig nem változtatott a menetrenden, a fiatal kapust ismét a 89. percben cserélte be, 2-2-es döntetlennél. A büntetőrúgásoknál megint csak védéssel kezdett Nagy Lilla lövése után, a Fradi pedig ezután már nem hibázott, így megnyerte az aranyérmet.

A meccs góljai:

"Nem nagyon szoktam az edzéseken külön gyakorolni a büntetőket, igaz, most pénteken mégis ez történt. A csapattársam, Jelena Csankovics szeretett volna rúgni nekem párat, de én tudatosan nem koncentráltam, csak poénból vetődgettem, nem akartam ellőni a puskaport. Nem nagyon készülök a büntetőkre, inkább az adott pillanatban, érzésre próbálok menni" – mondta Samu Anna az Origónak.

A Fradi így aranyéremmel avatta fel az egykori Törekvés-pálya helyén felépített új edzőközpontot. A meccs után persze volt nagy ünneplés:


"Mindenki nagyon örült, bementünk az öltözőbe, és folytatódott a fieszta, és voltak, akik a bulit meghosszabbították. Én szelíden ünnepeltem, rögtön a meccs után arra gondoltam, hogy szerdán, Debrecenben ismét pályára lépünk. Az ellenfél ismét az MTK lesz, a Magyar Kupa döntőjében."

Lélektani előny

Bár az előző két meccs koreográfiája nagyon tetszik neki, Anna szeretné, ha a kupa sorsa nem büntetőkkel dőlne el. "Remélem, szerdán én fogok védeni már az elejétől, és abban is bízom, hogy már a 90. perc előtt eldöntjük a Magyar Kupa sorsát. A lélektani előny nálunk van, hiszen a legutóbbi négy meccsből négyszer legyőztük az MTK-t. Ha pedig úgy tudunk játszani, mint a visszavágó második félidejében, akkor megnyerjük a kupát."

Samu Anna bajnoki aranyat vesz át Forrás: Fradi.hu


A találkozó érdekessége lesz, hogy – mivel a férfi Ligakupa-döntő előtt rendezik – szüksége van szurkolói kártyára annak, aki meg akarja nézni a lányokat. A Fradi focista lányainak egyébként szurkolótáboruk is van, egy főleg férfiakból álló ultracsoport.

Az alapszakaszt nagy fölénnyel megnyerő MTK-sok nehezen viselték a vereséget, a bajnoki lebonyolítást, a kétmeccses döntő létjogosultságát kritizálták. "Értem én, hogy nekik nem jó, hogy négy év után mi lettünk a bajnokok, de a legutóbbi négy meccsünkből négyszer mi nyertünk, szerintem ez önmagáért beszél."

Heti hét edzés

A bajnoki aranyéremben Samu Anna szerint nagyon sok munka van: "Egy héten délután öt, délelőtt pedig további két edzésünk volt. Sokan még tanulnak, így többen az iskola előtt jöttek a tréningre, és volt, aki később tudott csatlakozni. Nem volt könnyű összeegyeztetni, hogy mindenkinek jó legyen, de mint az érem a nyakunkban mutatja, sikerrel jártunk.

Anna úgy látja, Magyarországon nem könnyű női labdarúgóként anyagilag boldogulni. "Nem tudom pontosan, hogy mennyi pénz jár az aranyéremért, de minden bevétel nagyon fontos, hogy tovább tudjunk fejlődni. Ami biztos, hogy ezt a pénz a csapatra költik."

Külföldre is szívesen menne

A magyar játékosok státuszát félprofinak nevezi, hiszen van, aki dolgozik a játék mellett, de akad, aki "ösztöndíjszerű" pénzt kap a futballért. "Én úgy vagyok vele, hogy bebiztosítom magam a tanulással, de szeretném, ha egyszer külföldre igazolhatnék."

Samu Anna támadást indít Forrás: Fradi.hu

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne szeretne a Ferencvárosban futballozni. "Szép számú szurkolóink is éreztetik velünk, hogy a Fradiban focizunk. Teljesen más érzés ez, mint máshol szerepelni."

Sokan úgy tartják, hogy a női fociban a kapusposzt a legfontosabb, mivel a nőknél hátul több hibát látni, ezért ha jó a kapus, könnyebb meccset nyerni. Hasonlóan vélekedik Anna is: "Azt gondolom, nagyon fontos, hogy jó kapusa legyen egy női csapatnak, hiszen ebben az esetben nyugodtabban futballozhatnak a mezőnyjátékosok, és könnyebb közelebb kerülni a sikerhez."

Máshogy helyezkednek, mint a férfiak

A kapu ugyanakkora, ezért a magasabb férfi kapusokhoz képest nehezebb dolguk van a nőknek, másképp is kell hozzáállniuk a játékhoz. "Ezt a különbséget nekünk helyezkedéssel kell megoldanunk, nem szabad annyira kinn állnunk, illetve a hosszú indításokra fokozottan figyelni kell, ésszel kell megoldani ezeket a helyzeteket. Egy-egy távoli lövésnél pedig egy férfi kiállhat az ötösre is, nekünk két-három méternél kell helyezkednünk" - fogalmazott az egyszeres A-válogatott kapus.

Samu Anna vetődik Forrás: Fradi.hu

Annának a bajnoki arany után a Debrecenben és a Vasasban is megfordult egykori kapus, Kövesfalvi István azt írta: "Mondtam, hogy ez a nagyméretű kesztyű a gólt is védi, gratulálok."

"A kesztyűm tőle kaptam, kicsit fanyalogtam, hogy nagy rám, de mondta, hogy jó lesz az. És valóban, a 11-eseket is ebben védtem ki. Különleges kesztyűre van szükségem, mert tavaly januárban volt egy balesetem, ezért össze van varrva a kesztyű két ujja. Becsípte a kapufa az ujjamat, és egy ujjpercem leszakadt a bal mutatóujjamról.

A fociért pedig továbbra is él-hal. Most érettségizett, az eredményeket még nem tudja, de fontos számára a tanulás, a Közszolgálati Egyetemen szeretne továbbtanulni. A Facebookon látható, hogy a foci a mindene, szinte minden fotója a futballhoz köthető. "Az egész életemet ez tölti ki, a labdarúgáshoz igazítok mindent."

A büntetők: