Vágólapra másolva!
Jack Warner, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség legújabb korrupciós botrányának egyik központi figurája ígéretet tett rá, hogy mindent, amit tud, elmond a nyomozóknak. Több tízmilliós vesztegetési ügyről fog beszélni.

"Ez vérre megy" című fizetett politikai üzenetében, melyet szerdán közvetítettek Trinidad és Tobagóban, a FIFA korábbi alelnöke arról beszélt, hogy bár félti az életét, de mindent felfed. Hozzátette, utasította ügyvédjeit, hogy vegyék fel a kapcsolatot az illetékesekkel otthon és külföldön egyaránt.

"Nem lehet visszafordulni a történések menetében, már benne vagyok" - szögezte le Warner, aki különböző dokumentumokról tett említést. Olyanokról, amelyek a FIFA-hoz kötődő pénzügyi megállapodásokról szólnak, illetve olyanokról is, amelyek a FIFA-nak a 2010-es Trinidad and Tobagó-i parlamenti választásokban játszott szerepét világítják meg.

Jack Warner, korábbi FIFA-alelnök Forrás: AFP

- tette hozzá. Jack Warner egyike annak a 14 FIFA-tisztségviselőnek, illetve cégvezetőnek, akit az amerikai igazságügyi minisztérium múlt szerdán bűnszövetkezet működtetésével vádolt meg, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Warnert Trinidad és Tobagóban őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Több tízmillió dollárról van szó

A The New York Times hétfőn internetes kiadásában arról írt, hogy amerikai ügyészek szerint

Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség főtitkára több tételben tízmillió dollárt utaltatott Warnernek, a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének.

A nyilvánosságra hozott brooklyni bírósági iratok szerint a FIFA "egy magas rangú tisztségviselője" - több sajtóforrás szerint ez Valcke volt - 2008-ban intéztette az átutalásokat. A főtitkárt ugyanakkor a dokumentumban semmivel sem gyanúsították meg. A FIFA a lapinformációt kedden cáfolta, de Joseph Blatter elnök még aznap este bejelentette lemondását, s a lehető leghamarabbi időpontra rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, hogy megválasszák az utódát.