Vb-nyolcaddöntőben a magyar U20-as csapat, Szerbia jön

Nagy Ádám New Plymouth, 2015. június 7.
Talabér Attila fejel (k) az U20-as labdarúgó-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Nigéria-Magyarország mérkőzésen az új-zélandi New Plymouthban 2015. június 7-én. A magyar válogatott 2-0-ás v
New Plymouth, 2015. június 7. Talabér Attila fejel (k) az U20-as labdarúgó-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Nigéria-Magyarország mérkőzésen az új-zélandi New Plymouthban 2015. június 7-én. A magyar válogatott 2-0-ás vereséget szenvedett. (MTI/EPA/Dean Pemberton)
Vágólapra másolva!
Vereséggel is továbbjutott az U20-as magyar válogatott a világbajnokságon. Szerbiával játszhat a legjobb a nyolc közé jutásért.

U20-as labdarúgó-világbajnokság, E csoport, 2. forduló:Magyarország-Nigéria 0-2 (0-1) - élő közvetítés
Új-Zéland, New Plymouth, Taranaki-stadion
v.: Zambrano (ecuadori)
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés Á., Talabér, Forgács – Berecz, Nagy Á. – Nagy D. (Oláh, 66.), Németh M., Zsótér (Popov, 62.) – Mervó (Kalmár, 46.)
Nigéria: Enaholo - M. Musa, Z. Bello, Ndidi, Mustapha - Idowu, I. Ifeanyi - Bulbwa, Sokari (Iheanacho, 82.), S. Godwin (Isaac, 66.) - Awoniyi (Simon, 74.)
gól: Awoniyi (33., 54.)
sárga lap: Popov (90.)

Nem akarjuk azzal meggyanúsítani a magyar U20-as válogatottat, hogy a gyakorlatilag biztos továbbjutás tudatában szándékosan szenvedett volna vereséget Nigériától a németek elkerülése érdekében, de tény, hogy a harmadik csoportmeccsen sem az Észak-Korea ellen mutatott ötletes támadójátékból, sem a brazilok ellen emberhátrányban is jól működő fegyelmezett védekezésből nem látszott semmi.

Egy győzelem elég volt

Nigéria úgy győzött 2-0-ra, hogy szemlátomást nem erőltette meg magát, és ha nagyon akarja, talán meg is szórhatta volna a magyar csapatot. A magyar szövetségi edző, Bernd Storck csapata azonban így is továbbjutott, mert a legjobb tizenhat közé a négy legjobb csoportharmadik is kvalifikálja magát, ebbe a társaságba pedig az Észak-Korea ellen megszerzett három ponttal befért. Más kérdés, hogy ehhez az F-csoport kedvezően alakuló eredményei is kellettek.

Talabér Attila ezt a labdát elfejelte Forrás: MTI/EPA/Dean Pemberton


Ahhoz képest, hogy milyen lendületesen kezdte a meccset a magyar válogatott, már szűk tíz perc után kialakult a játéknak az a képe, amit aztán kis megszakításokkal az egész mérkőzésen láthattunk: a csapat főleg védekezett, ha pedig megszerezte a labdát, bizonytalanul és sok hibával ment előre. Ha ment.

A meccs összefoglalója:

A vb-n eddig remekül játszó, négy góljával a góllövőlistát sokáig vezető Mervó Bence nagyon kevés támogatást kapott a társaitól, egy-két megmozdulását kivéve a nigériai védők kikapcsolták a játékból, amíg a pályán volt.

A másik kapunál viszont Awoniyi úgy is tudott gólt szerezni, hogy ketten voltak mellette, meg úgy is, hogy egyedül hagyták.

A magyar csapat akkor kezdett kicsit jobban játszani, amikor beállt az előző két meccsen kezdőként játszó Kalmár Zsolt, bár különösebb veszélyt így sem jelentett. A legszebb jelenet magyar részről az volt, amikor Németh Márió távolról hatalmas kapuifát lőtt, ezen kívül csak középre tartó vagy gyenge lövések mentek a kapura.

Nem baj, hogy a németeket elkerültük

Ettől függetlenül a magyar válogatott továbbjutott a legjobb 16 közé, ahol Szerbiával játszik magyar idő szerint szerda reggel 6 órakor. Ha legalább döntetlent ért volna el, a németekkel találkozna, ami a formájukat elnézve (16 rúgott, 2 kapott gól) feltehetően nehezebb feladat lenne.

Storck csalódott, de azért örül

"Tudtuk előre, hogy roppant erős a nigériai csapat, és ez be is igazolódott a mérkőzésen - mondta a mérkőzés után a magyar válogatott edzője, Bernd Storck. - Egyik oldalról csalódott vagyok, mert a mai mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, másrészt azonban büszkék lehetünk, mert egy nagyon nehéz csoportból sikerült továbbjutni. Annak örülök, hogy ma több játékost is ki tudtam próbálni a kerettagok közül, a folytatás szempontjából fontos volt, hogy egyértelmű tapasztalatokat szerezzek minden játékos állapotáról, felkészültségéről" - tette hozzá Storck.

Az E-csoport végeredménye:
1. Brazília 9 pont (9-3-as gólkülönbség)
2. Nigéria 6 pont (8-4)
3. Magyarország 3 pont (6-5)
4. Észak-Korea 0 pont (1-12)

A nyolcaddöntő párosítása:
Ghána-Mali
Szerbia-Magyarország
Egyesült Államok-Kolumbia
Ukrajna-Szenegál
Ausztria-Üzbegisztán
Németország-Nigéria
Portugália-Új-Zéland
Brazília-Uruguay