Vágólapra másolva!
A nagyon jól védekező, három meccsen mindössze egy gólt beszedő Szerbia lesz a magyar U20-as válogatott ellenfele az új-zélandi vébé nyolcaddöntőjében. Kalmár Zsolt, a magyar csapat Németországban légióskodó középpályása tudja, hogy nem őket tartják esélyesnek, de a csapat egészséges önbizalommal várja a meccset.

Tudják, mi a különbség a magyar és az argentin U20-as fociválogatott között? Az, hogy Bernd Storck csapata sikeresen vette a csoportkört, és bejutott a nyolcaddöntőbe, míg a nagy futballnemzet, amely hagyományosan erős utánpótlásvonalon is – az U20-as vb-t, például, hatszor megnyerte – már hazautazott Új-Zélandról.

A magyar válogatott a csoportjában Brazília és Nigéria mögött végezve, Észak-Koreát megelőzve a harmadik helyen zárt, így készülhet az egyenes kieséses szakaszra, ahol

Szerbia következik magyar idő szerint szerda reggel 6 órától.

A 20. születésnapját kedden ünneplő Kalmár Zsolt a nyolcaddöntőről azt mondta, tisztában van vele, hogy nem őket tartják az esélyesnek, de Észak-Korea és Brazília ellen úgy tudtak futballozni, hogy önbizalommal telve várják a folytatást.

Szeretnének minél tovább maradni

"Olyan csapat ellen játszunk, amely szervezett, régóta együtt futballozik, és fizikailag erős, de kielemeztük őket, és megvannak az erősségeink ahhoz, hogy jó mérkőzést vívjunk ellenük" – jelentette ki a német másodosztályú Leipzigben légióskodó korábbi győri középpályás.

Kalmár kitért az utolsó csoportmeccsre is, amelyen Nigéria volt az ellenfél, és egy döntetlennel a válogatott megkaparinthatta volna a második helyet. És akkor Németországot kapta volna a legjobb 16 között.

Kalmár születésnapjára szép ajándék lenne a továbbjutás Forrás: MTI


"Sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni, és olyan játékkal előrukkolni, amit szerettünk volna. De szégyenkeznünk azért nem kell, mert ott vagyunk a nyolcaddöntőbnen, és bár közhelynek hangzik, de egy világbajnokságon tényleg csak nehéz ellenfelek vannak" – mondta a Nigéria ellen a második félidőben beszálló játékos.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a harmadik hellyel sem jártunk rosszul, mert Szerbia egy fokkal kellemesebb ellenfélnek tűnik, mint a három meccsen 16 gólt szerző németek. Kalmár azt mondta, nagyon feldobja a csapatot a vb légköre, ezért szeretnének minél tovább Új-Zélandon maradni.

A szerbek ellen még helyzetbe kerülni sem könnyű

Ehhez a következő meccsen győzni kell, ami bravúr lenne, hiszen a szerbek elsőként zártak a vébé egyik legnehezebb csoportjában. Uruguaytól ugyan kikaptak 1-0-ra, utána viszont Malit és Mexikót is kapott gól nélkül verték, ami jelzi, hogy

hátul elég masszívak.

A helyszínen tartózkodó magyar küldöttség egyik tagja kérdésünkre éppen a szerbek védekezését emelte ki, hangsúlyozva, hogy a csoportmérkőzéseken szögletből és kapura lövésből is nagyon keveset engedélyeztek az ellenfeleiknek. A tavalyi vébén a hollandoktól látott taktikát használják, a két szélső védő támadásban fellép a középpályára, védekezésben viszont visszazár, így öten próbálják megállítani az ellenfelet.

Storck és csapata nagy feladat előtt áll Forrás: EPA


A magyar csapat taktikája eddig szintén a szervezett védekezésre épült, és ha megvolt a labda, próbáltuk az üres területekre indulóknak belőni, aztán a szélekről beadni, de ha a szerbek hozzák az eddigi formájukat, akkor várhatóan nem lesz sok helyzetünk. Ami akad, ezt tehát ki kell használni. A magyar csapat mellett szólhat, hogy az ellenfelek közül a szerbek játékstílusa hasonlít a leginkább a miénkhez, és ahogy Storck is elmondta, nekünk már nincs vesztenivalónk, hiszen a fő célt, a csoportból továbbjutást már elérte a csapat.

Mr Goal nagy elődök nyomába lépett

A FIFA honlapja közben cikket közölt Mervó Bencéről, a csoportkör egyik felfedezettjének nevezve a csatárt. Azt írják, az eddig szerzett négy góljával mindenkit meglepett, beleértve önmagát is. Mervó azt nyilatkozta, hogy klubjában, a Győrben leginkább a bal szélen szeretett játszani, és Storck ötlete volt, hogy legyen középcsatár, és ez jól sült el:

holtversenyben a második helyen áll a góllövőlistán.

A csapat masszőre az egyik edzés után elnevezte Mervót Mr Goalnak, amit a többiek is átvették, úgyhogy ez a becenév rajta is maradt. Az U20-as vébéken Mervó az első magyar, aki mesterhármast ért el, a felnőttek között pedig csak hárman voltak képesek ilyen teljesítményre: Kocsis Sándor 1954-ben, Albert Flórián 1962-ben és Kiss László 1982-ben. Közülük Kocsis és Albert gólkirályként zárt, Kiss pedig történelmet írt azzal, hogy a vébék első triplázó cserejátékosa lett.

Mervó Nigéria ellen nem talált be, de a szerbek ellen folytathatja a jó sorozatát Forrás: EPA

Puskás és az igazi Ronaldo a két példakép

"Tisztelem a nagy elődöket, de ha egy embert kell megemlíteni, aki kiemelkedik a többiek közül, akkor Puskás Ferencet mondanám, ő minden idők legjobb magyar játékosa. A külfüldiek közül Ronaldót csodálom, a brazilt" – árulta el Mervó, aki azt tapasztalta, hogy az Észak-Korea elleni mesterhármasa után szorosabban őrizték az ellenfelek védői.

Bár örül az eddigi sikereknek, itt még nem szeretne megállni. "Jó érzés, hogy négy góllal tudtam hozzájárulni a továbbjutáshoz, és úgy érzem, az ország igazán büszke lehet ránk.

– mondta a magyar válogatott kilencese.

A reggel 6-kor kezdődő mérkőzést a Duna Tv élőben adja, az Origo online közvetítésben tudósít a meccs alakulásáról.