Vágólapra másolva!
A nemrég kitört korrupciós botrány miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy elhalasztja a 2026-os világbajnokság rendezésére vonatkozó pályázat határidejét.

Jerome Valcke főtitkár úgy fogalmazott, a mostani helyzet nem alkalmas arra, hogy a rendezéssel kapcsolatos procedúrákkal foglalkozznak. A FIFA eredetileg 2017 májusában döntött volna arról, hogy 2026-ban ki legyen a világbajnokság házigazdája. Előzetesen az Egyesült Államokat tartották favoritnak tartották a rendezésre, de Kanada, Mexikó és Kolumbia is jelezte a szándékát.

A FIFA-t komoly támadások érték a 2018-as és a 2022-es rendezés odaítélése miatt, előbbi tornát Oroszország, utóbbit Katar kapta meg, és a svájci ügyészség most azt vizsgálja, történtek-e pénzügyi szabálytalanságok a pályázatok elbírálásakor.

Akár el is vehetik a vébét a két rendezőtől

A FIFA alapjaiban rázta meg az utóbbi hetek botránysorozata, amelynek következtében Sepp Blatter elnök lemondott, és több tisztségviselőjét is letartóztatták.

Azon 23 sportvezető közül, akik négy és fél éve, 2010 decemberében szavaztak a 2018-as és a 2022-es vb helyszíneiről, már csak heten vannak a helyükön: az UEFA francia elnöke, Michel Platini, a belga Michel D'Hooghe, a ciprusi szövetség tiszteletbeli elnöke, Marios Lefkaritis, az UEFA alelnöke, a török Senes Erzik, a CAF kameruni elnöke, Issa Hayatou, az egyiptomi szövetség alelnöke, Hany Abo Rida és az orosz szövetség korábbi elnöke, Vitalij Mutko.

Domenico Scala, a FIFA felügyelő és számvizsgáló bizottságának független elnöke azt közölte, amennyiben bizonyítékot találnak arra, hogy a 2018-as és a 2022-es vb-helyszín kijelölését megvesztegetéssel érték el az oroszok és/vagy a katariak, akkor a bűnöst megfoszthatják a rendezési jogtól.