Bombagóllal darálta be a fociválogatott a finneket

Helsinki, 2015. június 13.
Stieber Zoltán (elöl) és a finn Kasper Hamalainen az Európa-bajnoki selejtezosorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkozésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án.
MTI Fotó: Kovács
Helsinki, 2015. június 13. Stieber Zoltán (elöl) és a finn Kasper Hamalainen az Európa-bajnoki selejtezosorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkozésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Akárcsak a közelmúltban többször, ezúttal is a hajrában győzte le a magyar fociválogatott Finnországot. Dárdai Pál csapata Európa-bajnoki selejtezőn Stieber Zoltán 83. percben lőtt bombagóljával nyert 1-0-ra Helsinkiben. Jöhet a Románia elleni hazai meccs!

Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 6. forduló:
Finnország - Magyarország 0-1 (0-0) - élő közvetítés
Helsinki, Olimpiai Stadion, 20 434 néző
v.: Matej Jug (szlovén)
Finnország: Hradecky – Raitala, Moisander, Halsti, Arkivuo – Hetemaj, Sparv, Mattila (Pohjanpalo 85.) – R. Eremenko, Hämäläinen – Pukki (Riski 46.)
Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Magyarország: Király - Fiola, Lang, Juhász, Kádár - Stieber, Gera, Tőzsér, Dzsudzsák (Simon Á. 88.) - Priskin (Németh 46.), Szalai (Nikolics 77.)
Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
gól: Stieber (83.)
sárga lap: Riski (55.), Sparv (80.), Halsti (82.), ill. Lang (57.), Gera (64.), Dzsudzsák (82.), Juhász (82.), Stieber (83.)

Dárdai Pál meglepte kollégáját, Mixu Paatelainent, a finnek kapitánya ugyanis a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy arra számít, hogy egy csatárral és két szélsővel fog pályára lépni a magyar válogatott. Ehhez képest két csatárral, Szalaival és Priskinnel kezdett a magyar csapat, amelynek szövetségi kapitánya a mérkőzés előtt azt mondta, hogy az első tíz percben ugyanúgy akarnak majd játszani, mint a budapesti meccsen. A taktika az volt, hogy a finnek azt higgyék, ismét kontrákra játszunk, majd a 10. perctől letámadjuk őket.

Így melegítettek a magyar játékosok Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ehhez képest 6. és a 8. perc között három helyzete is akadt a magyar válogatottnak, előbb Gera fejelt távolról, a 16-oson kívülről, a finnek pozsonyi származású kapusa, Hradecky épphogy kitolta a léc alól a labdát.

A szöglet után az egyik finn játékos kezére pattant a labda, egyértelmű tizenegyes lett volna,

de mivel Gera elé került a labda, így a játékvezető továbbot intett. A Fradi veterán középpályása azonban három méterről a kapust találta el, onnan Kádár elé pattant a labda, a balhátvéd egyből lőtt, de ez is kipattant, Stieber ismételhetett, ő azonban fölé lőtt.

Tovább támadott a magyar csapat, gyakorlatilag egykapuzott, gólt azonban nem sikerült szereznie. Dzsudzsák próbálkozott még lövésekkel, de vagy Hradecky védett, vagy blokkolták a védők.

Dzsudzsák csapatkapitányhoz méltó módon sokat próbálkozott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első félidő második felében visszavettek a tempóból Dárdai legényei, de szerencsére a finnek egyszer sem tudtak a magyar kapu elé kerülni. A legveszélyesebb hazai helyzet az volt, amikor Kádár egy előre ívelt labdát ki akart fejelni, de nem sokkal a saját kapuja mellé csúsztatott.

Kádáré volt a legveszélyesebb finn helyzet az első félidőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első 45 perc számokban így nézett ki finn-magyar szempontból:
Labdabirtoklás: 42-58 %
Lövések: 1-8
Ebből kapura: 0-5

A szünetben csatárt cserélt Dárdai Pál, az Egyesült Államokban remek formában futballozó Németh Krisztián állt be az első félidőben teljesen észrevehetetlen Priskin Tamás helyére. Hét perc kellet ahhoz, hogy Németh túlszárnyalja Priskint, Tőzsér remek indítását a kifutó Hradecky fölött elpöckölte, ám Halsti fél méterrel a gólvonal előtt becsúszva kirúgta a labdát, hatalmas mentés volt.

Németh egyből helyzetbe került Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ekkor azt hittük, ugyanaz lesz a forgatókönyv, mint az első félidőben,ám a finnek magukra találtak, és beszorították a magyar válogatottat. Persze az is lehet, hogy Dárdai szándékosan vonta vissza kicsit a csapatát, mindenesetre ott lógott a hazai gól a levegőben. Majdnem meg is lett, legalábbis egy az egyben léphetett volna ki a finnek csatára, de Gera hatalmasat mentett. Alessandro Nestától láttunk még fénykorában ilyen elegáns szereléseket.

Gera nagyot harcolt a középpályán Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem sokkal később a legnagyobb finn helyzetet jegyezhettük fel: Eremenko áttette a jobb lábára a labdát, majd 18-20 méterről lőtt, Király órási bravúrral kitolta a jobb alsóba tartó lövést.

A 70. percben Dzsudzsák lendületesen ment el a bal oldalon, hajszálpontosan adott középre Szalainak, aki öt méterről nem tudta a kapuba fejelni a labdát.

Ami azonban nem sikerült Szalainak, az sikerült Stiebernek. Az egyébként is rendkívül agilisan és lelkesen játszó középpályás egy kifejelt szabadrúgást gyengébbik lábával, jobbal kapásból bődületes erővel zúdította a kapuba. A remekül védő Hradeckynek esélye sem volt. (0-1, a gólt itt nézheti meg!)

Stieber félelmetes bombagóljával nyertünk Forrás: MTI/Kovács Tamás

A finnek persze még próbálkoztak, de a múltat ismerve, szerintünk ők sem hitték el, hogy megverhetnek bennünket. Nem is sikerült nekik, akárcsak a budapesti meccsen, és korábban többször is, újra a hajrában sikerült bedarálnunk, és végleg leszakítanunk őket.

A magyar válogatott világbajnoki vagy Európa-bajnoki selejtezősorozatban még soha nem verte meg oda-vissza a finneket, egészen mostanáig.

A következő meccset szeptember 4-én, hazai pályán Románia ellen játssza Dárdai együttese. Gera Zoltán a finnek ellen kapott egy sárga lapot, így a románok elleni csatát eltiltás miatt kihagyja.

A másik két meccsen:
Észak-Írország - Románia 0-0
Feröer-szigetek - Görögország 2-1

Az F csoport állása 6 forduló után:
1. Románia 14 pont
2. Észak-Írország 13 pont
3. Magyarország 11 pont
4. Feröer-szigetek 6 pont
5. Finnország 4 pont
6. Görögország 2 pont

Az első két hely Eb-részvételt, a harmadik pótselejtezőt ér.